5 érdekes márka, ami még nincs itthon

A MIDO beszámolók mellett egy ajánlót készítettem nektek az idei kiállításról.
Miután felvásároltátok a hazai MOI nagyker és gyártó szemüvegkínálatait, ajánlom nektek ezt az 5 márkát. Tudtommal egyiket sem árulják itthon, így meg tudjátok különböztetni magatokat a versenytársaitoktól. Egyben ajánlom ezeket a márkákat a hazai disztribútoroknak is, hiszen a végtelen túlkínálat mellett szintén könnyű lesz ezekkel kitűnni.
Az első ajánlásom az Oscar Maoomi márka. 3 napig néztük őket, hiszen közvetlen szomszédaink voltak. Szimpatikus nagyhangú és kiváló stílussal rendelkező olasz családról van szó, ahol az egyik gyerek végzi a tervezést, a többiek az értékesítést. 2020-ban debütáltak első kollekciójukkal, amit kettő másik követett. Acetát alapanyagot használnak, a gyártást olasz partnerekre bízzák. Viszont a tervezési stílusuk és a modelleik megkövetelik a fejlesztést is: forró préselési eljárást szabadalmaztattak, amely lehetővé teszi, hogy bonyolult 5-7 tengelyes CNC marók nélkül készítsenek térbeli elemeket. Márpedig ezekre szükség van, hiszen a stílus alapja, hogy a klasszikus művészetekkel olyan szinten fonódik össze a formatervezés, amely más hasonló márkáknál nem jellemző. Gyakran használnak aszimmetrikus formákat, eldolgozatlan széleket, díszítéseket, strasszokat. Minket már első nap megfogtak és ez az utolsó napra sem hagyott alább.


 
A második márkához is van személyes kötődésem. Attól függetlenül, hogy szemüvegkereteket gyártunk, nyitottak vagyunk más gyártók termékeire is. Van hogy magunknak, van hogy ajándékként vásárolunk kiállításokon. A Struktur márkát még 2018-ban fedeztem fel, amikor testvéremnek újítottam be egy keretet a standjukról. Ekkor ismerkedtem meg Thierry Bonhomme-val, aki a márka tervezője. Stílusa a tipikus francia design: merész formák, szokatlan színpárosítások, az avantgarde csúcsa. Lázadnak a szokásos, az unalmas és az ismert formák, minták ellen. Engem egyből lenyűgözött, viszont valószínű pont ezek azok az elemek, amik miatt nem igazán tudtak érdemben elterjedni itthon. Kevesen tudják de Európa szinten a francia szemüvegkeret gyártás legalább akkora hagyománnyal rendelkezik, mint az olaszoknál. Itt is számos cég foglalkozik gyártással, jobban szétszórva, mint Olaszországban. Mindkét helyen számos márka (sőt, többségük) bérgyártásban készítteti el a szemüvegeit. Éppen ezért is kiemelkedő a Struktur, akik saját maguknak gyártónak.


 
Menjünk is tovább egy francia bérgyártásban készülő, aránylag friss márkával. A Sabine Be szórakoztató, funky és színes, mégis elegáns szemüvegeket készít. Sabine egyébként optikus, aki 10 éves tapasztalatával vágott bele a szemüvegtervezésbe és hódította meg a legnyitottabb, legérdekesebb optikákat. Ha ránézünk a kereteire egyből megértjük, hogy miért Párizsban és a Benelux államok optikáiban sikeres a termék: fluor színek, erős kontrasztok, határozott formák jellemzik, amikhez meg kell találni a közönségét. Idén a Lab Academy részen állítottak ki. Ahogy a képen is látható, rendesen belakták a környező területet is: határozottan kinőtték a feltörekvő státuszt. Én határozottan támogatom, hogy itthon is megjelenjen, szerintem 8-10 optikában releváns termék tudna lenni.


 
Negyedik ajánlásom maga az elegancia. Mi jut eszetekbe, mikor azt mondom, hogy magas minőség, gondosan kidolgozott részletek, legminőségibb acetát alapanyagok? Nekem már egy kicsit elhasznált szavak, mert nincs olyan márka, aki ne mondaná el ezeket, legyen szó kínai importról, vagy olasz családi vonalról. Ebben az esetben viszont tényleg minden része igaz és olyan magas minőségi standardeket fogalmaztak meg, amit még a legnagyobb divatipari luxusmárkák is megirigyelnének. Ez a márka a Kádor. Tősgyökeres olasz családról van szó, akiknek saját gyára van az olasz szemüvegkészítés fellegvárában, Cadore-ban van, innen kapta a nevét is. A szemüvegeik gondosan kidolgozottak, elegánsak, precízek és nem túlbonyolítottak. Határozottan nem a japán tervezési vonalat viszik tovább, már-már mondhatni rá a kevesebb néha több. És ami az egész márkában ezek mellett a legszimpatikusabb: ár-érték arányuk verhetetlen, hiszen nincs semmi túlbrandingelt ideológia hozzárendelve.


 És a végére hagytam a személyes kedvencemet. Az elmúlt években az Anna and Valentin formái, alapanyagai és színei hatottak rám a legtöbbet. Ez a fajta modern szemüvegtervezés áll az én tervezésemmel is összhangban. Van egyébként több hasonló márka is, mégis ők emelkednek ki a szememben a legjobban. Franciaországban a legerősebbek, a Silmo-n saját standdal voltak jelen, a MIDO-n disztribútoron keresztül. Termékeik Európa összes optikájában megállnák a helyüket, hiszen olyan ízlésesen vegyítik a modern formatervezés a közízléssel, hogy azt megirigyelné minden közép és felső kategóriás márka.
 
 
 
Nemzetközi kiállításokra már csak azért is megéri járni, hogy tisztában legyünk az aktuális irányzatokkal, divathullámokkal. Remélem egy új szegletét sikerült megismertetnem veletek a szemüvegkeretek piacának, amelytől szerintem mi már nem vagyunk messzire. Ajánlom ezeket a márkákat, tartsátok őket, hiszen biztos vagyok benne, hogy havonta legalább 2-3 vevő nyitott ennyire különleges és minőségi termékre.