A csodás  jövőért 

0

Mikor, kinek, hogyan lehet „jól” segíteni? Ezek a segítő szakma nagy kérdései.

Azok számára, akiknek nem ez a szakterülete talán egyszerűnek tűnik, hiszen sok nélkülözővel találkozhatunk nap mint nap. Mit is tehet az optikus szakma annak érdekében, hogy enyhítse a hiányt szenvedők problémáit? Tapasztalataink szerint kiemelten fontos, hogy meghallgassa a segítő szakmát, feltárja azokat a kérdéseket, hogy kit kell segítenie, mikor és pontosan hogyan. Láttunk már jó gyakorlatot erre, ilyen a Civil Díjas Esélyt a szemnek! program, amely mögött az optikus szakma összefogása áll, felhasználva a szociális segítők tapasztalatait. Hasonló irányvonalat követ az Essilor Optika Kft. kezdeményezésével 2018 őszén elindult Csodás Jövő Program is. 

A Magyar Optikus Ipartestület a Látásért Alapítványa 2016-ban nagy változáson ment át, megújult a kuratórium és új tevékenységi körök is bevezetésre kerültek, például a CSR (társadalmi felelősségvállalási program) biztosítása is. Szemüveglencse gyártók, keretforgalmazók és látszerészek mind megtapasztalhatták az Esélyt a szemnek! program keretében, hogy milyen célokkal, értékrenddel végezzük a munkát. Ezért amikor felmerült az Essilor részéről, hogy a számtalan nemzetközi adományozási program után Magyarországon is szeretne önálló jótékony szemüveg támogatási programot indítani, a korábbi együttműködés sikerén felbuzdulva felkereste az alapítványt. Kíváncsiak voltak a mi véleményünkre, tapasztalatainkra, amit örömmel osztottunk meg velük. Mi is sokat tanultunk, hiszen az Essilor Vision Foundation a világ minden táján adományoz, generál oktatási és munkahely teremtési programokat az optikus szakmában. Ekkor merült fel a kérdés, hogy Magyarországon mikor, kit, hogyan lehet „jól” segíteni. Bevontuk a közös munkába az Új Start Alapítványt, akik a szociális segítő szakmai tapasztalatokkal erősítették a kialakulóban lévő tervet. Az Essilor 2018. szeptember 15-én megrendezett őszi kampánybemutató rendezvényén be is jelentette az Essilor Csodás Jövő programot, melynek célja a Magyarországon élő hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek szemüveghez jutásának támogatása. Ma Magyarországon közel 187 000 ilyen gyermek él, közülük 43 000 óvodás. A program az ő ellátásukra fókuszál, hiszen az óvodások azok, akik leginkább ki vannak téve annak a veszélynek, hogy korrigálatlanul marad a szemük és ezzel további hátrányba kerülnek az oktatási rendszerben. Közülük minden évben közel 1 000 gyermek kezdi szemüveg nélkül az első osztályt, ezzel is csökkentve a felzárkózási esélyeiket. Azáltal, hogy az Essilor program keretein belül ezek a gyermekek ingyen juthatnak szemüveghez, támogathatjuk iskolai teljesítményüket, hiszen a rossz tanulmányi eredmények hátterében, gyakran a korrigálatlan, nem megfelelő látás áll, így lehetőséget kaphatnak ők is egy Csodás Jövőre.

Annak érdekében, hogy az adomány a valóban nélkülöző gyermekekhez jusson el, együttműködünk az Emberi Erőforrások Minisztériuma Gyermekesély Főosztályával, az „Esélyteremtő óvoda” projekt gazdájával, így a rászoruló óvodások több, mint felét el tudjuk érni. Nekik az Optikus Ipartestület szakmai szempontjai szerint tudunk szemüveget adományozni, hasonlóan az Esélyt a szemnek! programhoz. 

A 2018-as év végéig a Csodás Jövő Program keretében, a regisztrált Essilor Támogató Pontok segítségével 230 gyermeknek adhatunk ingyen szemüveget 56 óvoda, 50 védőnő és 15 gyermekszemész bevonásával. Terveink szerint 2019-ben, az idei év tapasztalatait beépítve a programba, 2300 óvodásnak biztosíthatunk – talán egy kicsit könnyebben elérhető – csodás jövőt.

Szőke Zsuzsa

Csatlakozási lehetőség a programhoz:

Várjuk mindazon optikák jelentkezését, akik szívesen csatlakoznának adománypontként az Essilor Csodás Jövő programhoz, vagy kérdésük van a segítségnyújtás egyéb lehetőségeiről. Telefonunk +36309224825, email címünk latasertalapitvany@gmail.com 

Megosztás.

Leave A Reply