A látás szerepe az utcai közlekedésben

0

A következő Optikai Magazinban részletes információkat találhatunk arról, hogy a közúti közlekedésben mekkora szerepet játszik a látásunk.

hirdetés

Az ORFK statisztikái szerint 2010-óta csökkenőben van a közúti balesetek száma, ami nagyon bíztató, viszont arra nem kerül elég hangsúly, hogy a vizuális érzékelés mennyiben járul hozzá a biztonságos közlekedéshez.

A jogosítvány megszerzéséhez látásvizsgálaton kell átesni. Amennyiben bármilyen kétely merül fel az illető megfelelő látására vonatkozóan, őt szakorvosi vizsgálatra kell beutalni, ahol eldől, milyen feltételek mellett tehető le a vezetői vizsga.

Ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, milyen jellegű mérésekre van szükség, meg kell határoznunk, hogy mely látásfunkciók játszanak szerepet a közúti közlekedésben. A látás körülményei közé tartozik például a sötétség, a szürkület, a csapadék, vagy az árnyékjelenség; ezen körülmények a legfontosabb látásfunkciókra vannak hatással.

A látásfunkciók és azok mérése mind különböző módon történnek. Legfontosabb funkcióink közé tartozik a látóélesség, amely a szem feloldóképességét jelöli. Ez egy számszerűsíthető adat, amelyből több információt is nyerhetünk. Mérése a klasszikus transzpanens táblával történik, az előírt fényviszonyok biztosítása mellett.

optikai-magazin-a-latas-szerepe-az-utcai-kozlekedesben-02

A fénytörési hibák nagyban befolyásolják a látóélességet.  A közúti közlekedés szempontjából még fontos megemlíteni a látótér jelentőségét. A látótér a térnek az a része, amelyet egy pont fixálása során egyidejűleg, mozdulatlan fej- és szemtartással, egyszerre látunk. Tulajdonképpen az egész retina működésének összegződése. Mindezek mellett megemlítendő funkció még a szürkületi, illetve éjszakai látás, melyek esetében a retinán lévő fényérzékelő receptorok közül a csapok játszanak főszerepet.

Ami pedig nem adott, hanem tanult, az a látás folyamata, a kognitív funkciók és a vizuális figyelem kapcsolata. A felismerés képessége, a virtuális memória és a képzelet épp úgy a látás funkciói közé tartoznak, mint bármelyik másik, már felsorolt elem.  Ezek a képességek teszik lehetővé, hogy az ember a már tapasztalt és várható dolgokat minél előbb észlelje, és vizuális rendszerén keresztül, gondolatilag hamar feldolgozza.

A cikk további részében olvashatunk még bővebben a látásfunkciókról, azok méréséről és történetéről, valamint a látásvizsgálat folyamatáról. A teljes szöveg a decemberben megjelenő Optikai Magazinban lesz olvasható.

KÉPEK FORRÁSA: PIXABAY.COM

Megosztás.

Comments are closed.