A Magyar Optikai Művek történetét bemutató kiállítás nyílt

A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és a Magyar Optikai Művek Emlékalapítvány közös szervezésében nyílt kiállítás Hegyvidéki ipartörténet – a MOM – Legendás precizitás a Csörsz utcából címmel a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény Lóvasút – Kiállítóteremében 2023. augusztus 22-én. A kiállítás a Hegyvidék ipartörténetének legjelentősebb szereplőjének, a Magyar Optikai Műveknek a történetét mutatja be tematikus bontásban tíz tablón, annak előd- és utódintézményeivel kiegészítve. A tablók mellett az érdeklődők a kiállítóterem vitrineiben elhelyezett műszereket, berendezéseket is megcsodálhatják és kaphatnak ízelítőt a gyár rendkívül széles termékpalettájából. Megtekinthető például egy tüzérségi tájoló, teodolit, vagy éppen egy kevésbé ismert matematikai eszköz, a planiméter. A kiállított tárgyak a Magyar Optikai Művek Emlékalapítvány – mely céljának tekinti e nagymúltú vállalat írott és tárgyi emlékeinek gyűjtését és feldolgozását –, műszergyűjteményéből lettek összeválogatva, többségük ma már a magyar ipartörténet ritka különlegességei közé tartozik; az egykori gyáróriás fénykorában több sorozatban gyártott terméke volt világszínvonalú. A képekkel gazdagon illusztrált tablók a gyár története, az órák, a geodéziai műszerek, a vízmérők, a távcsövek, a fényképezőgépek, illetve a szemüveglencsék gyártásának ismertetése mellett a vállalat sportszakosztályait, társadalmi és kulturális életét is bemutatják.

A kiállítás megnyitóján, a zsúfolásig megtelt kiállítóteremben, a régi MOM dolgozók, a hazai ipartörténet fejezetei iránt érdeklődők, a vállalattal korábban együttműködő iparvállalatok, fejlesztő-, illetve kutatóintézetek szakemberei mellett fiatal, a témával foglalkozó egyetemisták is nagyszámban megjelentek. A megnyitó résztvevőit Földváry Gergely történész, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény vezetője köszöntötte, a kiállítást Imre László, a Magyar Optikai Művek Emlékalapítvány kuratóriumának elnöke nyitotta meg. Az utódvállalatok részéről Metens Regis, a mátészalkai MOM Zrt. vezérigazgatója mutatta be a gyár jelenlegi termékprofilját és piaci helyzetét, a korábbi vezetők közül pedig Pák István idézte fel emlékeit, aki négy évtizedet töltött a MOM mátészalkai gyárában. A régi partnerintézmények közül a VILATI volt vezető tervezője, Jeszenszky Sándor méltatta az akkori közös munkák eredményeit, sikereit.

A XII. kerület egyetlen világszínvonalú üzeme, a MOM a 20. század kezdetétől az 1990-es évek közepéig működött. Emlékét elnevezésében máig őrzi a MOM Kulturális Központ, az egykori gyár helyén épült MOM Park Bevásárlóközpont és a MOM Sport is. Az üzem azonban nem szűnt meg teljesen, több műszerét, berendezését az utódintézmények a mai napig gyártják.

A vállalatnál az optikai lencsék gyártásának kezdete az 1920-as évekre tehető, az alkalmazott technológia elsősorban a geodéziai műszerekhez szükséges optikák helyszíni elkészítését szolgálta. Ebben az időszakban a látszerészek a szemüveglencséket külföldről szerezték be. 

A szemüveglencsék nagyüzemi sorozatgyártása az 1950-es években kezdődött, ekkor jelentős beruházások és intenzív fejlesztések indultak. A szükséges gépeket a MOM-ban gyártották le. A többéves fejlesztések beértek, a lencsék minősége elérte a nemzetközi színvonalat, így a termék exportképessé vált. A megnövekedett igényeket hely- és létszámszűke miatt már nem lehetett kielégíteni, így a vidék iparának fejlesztését célul tűző program keretében Mátészalkán szemüveglencse üzem épült, mely üvegből készülő szemüveglencsék előállítását kezdte meg 1975-ben. Szintén Mátészalkán indult meg a műanyag szemüveglencsék gyártása is. 1990 után a MOM több önálló gazdasági társasággá alakult, szakmai befektetők sikeres bevonásának eredményeként létesült az üveglencsék gyártására specializálódó Zeiss-Hungaria Kft., valamint a műanyaglencséket készítő Buchmann-Mom Kft. E vállalatok az átalakulások ellenére a mai napig sikeresen működnek. A magyarországi szemüveglencse-gyártás mintegy százéves múltra tekint vissza, és igazi sikertörténetnek tekinthető.

A kiállítás a Zugligeti út 64. szám alatt tálálható kiállítóhelyen hétfő és kedd kivételével 10:00 és 18:00 óra között 2023. november 12-ig díjtalanul megtekinthető.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!