A Noptiker Kft. a K.O. Lens szlovák szemüveglencse gyár felvásárlásával duplázza meg kapacitását

0

Az optikai ipar idei évi „második legnagyobb” felvásárlása összegében kisebb volumenű, de a hazai piacon jelentős változásokat hozhat.

Az Optikai Magazin őszi lapszámában Nagy László, a Noptiker Kft. ügyvezetője beszámolt a céget érintő változásokról és újításokról: nyár végével optikai berendezésekkel bővítették kínálatukat, valamint bevezettek egy új, modern minőségellenőrző rendszert is, az EYOTO-t. Hiába a járvány okozta rengeteg nehézség, a Noptiker az „előremenekülést” választotta stratégiájául, így 2021-től megduplázott kapacitással gyártja majd a FreeForm szemüveglencséket budapesti telephelyén.

Kedves László! Nagy változások elé néznek. Kérjük, foglalja össze, eddig milyen gyártósorral rendelkeztek, honnan lépnek tovább…?

A FreeForm gyártást 2015-től vezettük be, amely az elmúlt években nagy fejlődésen esett át. A FreeForm egy rugalmas technológia, amellyel a szemüveglencsék tervezése könnyen személyre szabható: nem a hardveren, hanem a szoftveren múlik a teljesítménye. Mivel ez a gyártási eljárás közkedvelt és költséghatékony, nagy népszerűségnek örvend, így mára már elértük a kapacitásunk határait.

Miért döntöttek úgy, hogy a kapacitásnöveléshez konkurenciát vásárolnak fel, nem pedig – például – a gépparkot bővítik?

Már jó ideje éreztük, hogy lépnünk kell, és több lehetőséget is mérlegeltünk. Gondolkoztunk a bővítésen is, viszont mivel igen költséges és időigényes vállalkozás lenne, ezért inkább más megoldást választottunk. A szlovák K.O. Lens-szel évek óta jó kapcsolatot ápolunk: hasonló méretű a cég, ráadásul hasonló korú és típusú gépekkel dolgoznak, mint mi. Már korábban is vettünk egy-egy eszközt tőlük, de a teljes felvásárlás csak idén került szóba.

A Noptiker jelenleg a német OptoVision technológiájával gyártja itthon a lencséket. A bővítést követően is minden lencse ezzel az eljárással fog készülni?

Igen. A teljes gyártó gépsort Magyarországra fogjuk szállítani, hogy valóban az itteni kapacitást növeljük. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ezáltal lehetőségünk nyílik arra is, hogy a K.O. Lens korábbi ügyfeleinek Starlite lencséket értékesítsünk.

Nagy László, a Noptiker Kft. ügyvezető-tulajdonosa.

Milyen további előnyei lehetnek ennek a felvásárlásnak?

A legfőbb előnye az, hogy a kapacitás növelésével az ügyfeleink kiszolgálása gyorsabb és gördülékenyebb lesz. Nem elhanyagolható tényező viszont az sem, hogy a felvásárlás új utakat nyit meg előttünk a nemzetközi terjeszkedéshez is: Románia mellett most már Szlovákiába is fogunk tudni szállítani.

Nem érzi rizikósnak azt, hogy pont a pandémia ideje alatt vágnak bele egy ekkora projektbe?

Igyekszünk a helyzet pozitív oldalát is nézni: a koronavírus-járvány hatására úgy látjuk, egyre többen fordulnak a hazai, családi vállalkozások, valamint az itthon gyártott termékek felé; ezeket a tulajdonságokat kifejezetten keresik már nem csak a végfelhasználók, hanem – szerencsére – az optikusok is. Bízunk abban, hogy a hazai vállalkozók egyre inkább az olyan hozzánk hasonló cégeket fogják előnyben részesíteni, akik jó minőségű, hazai termékeket állítanak elő elérhető áron.

Egyik pillanatról a másikra megduplázták tehát a kapacitásukat. Hogy érzi, mekkora átfutási időre lesz szükségük ahhoz, hogy közel teljes kihasználtsággal működhessen a gyártás?

A megrendelésállomány mindig kiszámíthatatlan: egyik nap áll a gyártósor, a következő nap pedig az átlagoshoz képest dupla annyi megrendelésünk van. Ez viszont szerencsére nem befolyásolja a működésünket, ugyanis abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy erős a kapcsolatunk a német partnercégünkkel, az OptoVision-nel, akik kapacitásprobléma esetén bérgyártással tudják segíteni a munkánkat.

2020 sűrű év volt az önök számára. Hogy látja, 2021-is legalább ennyi újdonságot tartogathat számukra?

Ezen nem izgulunk, tele vagyunk tervekkel! Már készül az új katalógusunk, amellyel együtt számos új termék bevezetését is tervezzük. Lesznek új szolgáltatások is, illetve a webes rendelőfelületünket is továbbfejlesztjük, hogy még naprakészebbek lehessünk az online térben is. Csak győzzük kivárni.

#

Megosztás.

Leave A Reply