A ZEISS 175 éve

0

A fennállásának 175. évfordulóját november 17-én ünneplő ZEISS napjainkra egy nemzetközi, kutatás-orientált “optikai erőművé” fejlődött, mely számtalan optikai terméket forgalmaz és több, mint 9800 szabadalma létezik világszerte.

A ZEISS a szemüveglencse fejlesztésen és gyártáson túl, mikroszkópokkal, orvostechnikai műszerekkel, objektívekkel, távcsövekkel, mérőműszerekkel és mikrochip gyártáshoz szükséges optikai rendszerekkel is foglalkozik. Az optika különböző ágazataiban 175 év alatt szerzett tapasztalatunkat és szaktudásunkat építjük be minden ZEISS szemüveglencsébe.

Innováció – a ZEISS hagyománya

A ZEISS történelme egészen 1846-ig nyú-lik vissza. Carl Zeiss ez év novemberében alapította meg műhelyét Jénában, amely precíziós műszerek és optikák készítésére specializálódott, így kezdett el mikroszkópokat készíteni. Azóta a ZEISS csoport hozzájárult többek között a félvezetők, az autóipar, az orvosi és a gépészeti iparágak fejlődéséhez.

A ZEISS mikroszkópjai 36 Nobel-díjhoz segítették hozzá a tudósokat világszerte és segítettek lerakni a mikrobiológia alapjait. Többek között Robert Koch is ZEISS mikroszkópot használt a tuberkulózis (TBC) felfedezéséhez, amiért 1905-ben Nobel-díjat kapott. Emellett ZEISS mikroszkóp segítségével váltak először láthatóvá az emberi szem számára a vörösvérsejtek is. A 19. század a fényképezés úttörő korszaka volt a ZEISS számára is, sok olyan meghatározó felfedezéssel, melyeket a mai napig alkalmaznak.

A ZEISS méltán híres Planar lencséjét 1896-ban mutatták be, mellyel örökre bejegyezte magát a fotózás, illetve a filmezés történelemkönyveibe. A ZEISS objektívjei számtalan történelmi pillanatot örökítettek meg, többek között a Holdraszállás mozzanatait is. Az Apollo küldetések során összesen 50 ZEISS objektívet juttattak el az űrbe, melyekkel hozzávetőlegesen 30.000 fénykép készült. A ZEISS objektívjeit – melyek eddig 3 technikai Oscar-díjat nyertek – előszeretettel használják a Hollywood-i filmesek is. Olyan kasszasikereket forgattak ZEISS kameralencsékkel, mint a Gyűrűk Ura, az Avatar, a Gravitáció vagy a Parfüm.

A tömegtermelés létrejötte elképzelhetetlen lenne, ha nem lennének korszerű méréstechnikai rendszerek. Fennállása alatt számos ilyen rendszert fejlesztett a ZEISS, melyek megbízhatóságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy gyártásuk évtizedekig módosítások nélkül zajlott. Az F1 terve-zőcsapatai is a ZEISS méréstechnikai eszközeit és szoftvereit használják ahhoz, hogy a legoptimálisabb aerodinamikát érjék el a versenyautóknál.

A vezető repülőgépgyártók is a ZEISS precíziós méréstechnikáját használják a biztonságos repülés garantálásához. A márka ezzel segíti a mérnököket, hogy mikroszkopikus pontossággal megtervezzék és ellenőrizzék a repülőgépek motorjainak részleteit. És az aviatika nemcsak a gyártás területén köszönhet sokat a ZEISS-nek: Több mint 160 ZEISS projektort használnak a világ legmagasabb elvárásainak megfelelő repülőgépszimulátoraiban a pilóták képzéséhez is.

A 19. század során sokat fejlődtek a fizikával kapcsolatos ismeretek, a csillagászati megfigyelési módszerek, ezáltal az asztrofizika is. Az első teleszkóptól, a spektroszkópia fejlesztésén át, a lenyűgöző planetáriumok építéséig és az EUV rendszerek iparosításáig a ZEISS számára még ma is a határ a csillagos ég. A ZEISS a félvezető gyártásban is fontos szerepet játszik, mely komoly iparági szereplővé teszi a mikrochip gyártásban is. Világszerte a mikrochipek több, mint 80%-a a ZEISS optikai technológiájával készül. 1923-ban a ZEISS megnyitotta a világ első planetáriumát, melyek szintén óriásit fejlődtek az elmúlt majdnem 100 évben. A ma gyártott ZEISS planetárium projektorok egy időben több, mint 9100 csillagot képesek megjeleníteni a kupolán.

Természetesen a sor nem lenne teljes, ha nem beszélnénk a felhasználókhoz legközelebb álló üzletágról, a szemüveglencsékről. A ZEISS elkötelezett abban, hogy a világon minél több ember élvezhesse a jó látással járó számos előnyt. Mivel az öt érzékünk közül a szemünk által jutunk a legtöbb információhoz, ezért a tökéletes látás létfontosságú a magas életminőséghez. A kiváló látás a körültekintő vizsgálattal kezdődik.
A ZEISS műszerparkja minden olyan fontos tényezőt figyelembe vesz az átfogó látásvizsgálathoz, amely szükséges az optimális és precíz szemüveglencse készítéshez. A lencsék ezen eredmények alapján különleges odafigyeléssel készülnek a leginnovatívabb – szintén ZEISS által szabadalmaztatott – Free-Form technológia alkalmazásával. Nem véletlen tehát, hogy évente 50 millió ember dönt a magas elvárásoknak megfelelő ZEISS Vision Care szemüveglencséi mellett.

A tárgyi innovációkon túl

A ZEISS az elmúlt 175 évben a tech-nológiai fejlődésen túl, a társadalmi felelősségvallásban is fontos szerepet játszott. Carl Zeiss üzlettársa, Ernst Abbe a céget a Carl Zeiss Alapítványra hagyta. A 20. század elején Abbe szociális reformokkal kapcsolatos olyan elképzelései is megvalósultak, mint a fizetett szabadság, a munkatársak nyereségrészesedése, a nyugdíj vagy a 8 órás munkanap, melyek abban a korban úttörőnek számítottak.

A ZEISS jövője

A ZEISS, mint alapítványi tulajdonban működő vállalat számára a fenntartható-ság és az üzleti siker mindig elválaszthatatlanul összekapcsolódott egymással. Fejlesztési, gyártási, logisztikai, informatikai és értékesítési munkatársai világszerte azon dolgoznak, hogy takarékosan használják fel az erőforrásokat. A „Zöld, Biztonságos, Felelősségteljes” programmal a ZEISS Vision Care több mint 250 különböző kezdeményezést összpontosít egy globális programban annak érdekében, hogy az ezen a téren tett vállalásait minél hatékonyabban tudja teljesíteni. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy a fenntarthatóságot a vállalat működésének összes területén biztosítani tudják.

Környezetbarát lencsegyártás: létezik ilyen?

Az értékesítési láncban a félkész termék gyártásától kezdve a szemüvegek optikába szállításáig a ZEISS Vision Care gondoskodik arról, hogy egyre kevesebb víz-, energia-, műanyag-felhasználás és CO2-kibocsátás kapcsolódjon a gyártáshoz. 2025-re az energiafogyasztás tekintetében CO2-semlegesség a cél.
A ZEISS az elmúlt 175 évben folyamatosan felismerte a meghatározó trendeket mind a tudományos életben, mind pedig a társadalomban és elsőként alkalmazta azokat a technológiai fejlődés előremozdítása érdekében. Az ipari forradalomtól napjainkig a ZEISS folyamatosan ostromolja a képzelet határait.

 

Megosztás.

Leave A Reply