A ZEISS szemüveglencse-gyártás 30 éve Magyarországon

PR cikk

A ZEISS csoport a Föld 50 országában több mint 36 000 munkavállalót foglalkoztat. Magyarország is fontos szerepet tölt be a ZEISS életében, hiszen a Mátészalkán található gyár szemüveglencséket, optikai megmunkáló szerszámokat és távcsöveket is készít, valamint jelentős európai elosztóközponttal nemzetközileg is fontos bázisként tartják számon. Budapesti telephelye a kelet-európai régió kereskedelmi központja, továbbá Budaörsön van a ZEISS orvostechnikai és mérőműszerekkel foglalkozó üzletágainak magyarországi telephelye is. Ezeken felül az idei évben IT fejlesztés területen is jelentősen bővített a ZEISS hazánkban, melynek keretében jelenleg 120 software fejlesztőt alkalmaz Miskolcon és Budapesten globális projectek megvalósítására és a tervek szerint ez a létszám hamarosan akár 250 főre is bővülhet.

Egy kis történeti visszatekintés:

1876-ban Süss Nándor precíziós mechanikai műhelyt nyitott Magyarországon. Ebben a vállalkozásban szerzett üzletrészt a ZEISS 1930-ban és ugyanezen vállalkozás neve változott Magyar Optikai Művekre (MOM) 1938-ban. A második világháború után a MOM-ot is államosították. A hatvanas évek végén az állam igyekezett az ország keleti, mezőgazdasági régióját iparosítani, így került Mátészalkára a MOM, melyet a rendszerváltás utáni privatizációs időszakban vásárolt meg a ZEISS-cégcsoport, és 1992-ben – azaz 30 éve – így alakult meg a Carl Zeiss Hungaria Optikai Kft. A mátészalkai üzem kezdetben egyfókuszú lencsék gyártásával foglalkozott, majd a bifokális és receptúra gyártással bővült a paletta. Ezután vezették be a különböző rétegzési technológiákat, a keménylakk és az antireflex rétegzést. Később erre épült rá egy mechanikai gyártóbázis. 2005-ben a ZEISS szétválasztotta divízióit, így különült el a szemüveglencse gyártás (Carl Zeiss Vision Hungary Kft.) és a sportoptikai termékek, azaz a távcső gyártás (Carl Zeiss Sport Optikai Hungaria Kft.). A szemüveglencse üzletág mátészalkai telephelyén és a szervesen hozzátartozó fővárosi kereskedelmi központban, az elmúlt években végbement dinamikus fejlődésnek köszönhetően már több mint hétszázan dolgoznak. Növekedő trendet mutat a távcső és kamera üzletág is több mint 200 fővel üzemelő egysége. Így a ZEISS Mátészalkán közel 1000 családnak biztosít megélhetést.

A mátészalkai gyárban jelenleg üveg szemüveglencsék gyártása folyik, melyet a világ minden részére exportálnak. A ZEISS összes üveglencséje ebben a gyárban készül! Az üveg alapanyag máig sok vásárló által kedvelt típus a magas optikai minősége és ellenállóképessége miatt, de köztudott, hogy napjainkra a műanyag szemüveglencsék vették át a piacon a vezető szerepet. Annak érdekében, hogy tevékenységi körét bővítse, a mátészalkai gyár, az évek alatt a szemüveglencse gyártást kiegészítve számos új kezdeményezést vezetett be. Az egyik legfontosabb ezek közül az öntőformák, az úgynevezett moldok gyártása. Ezek az üveglencsék – melyeknek precizitása magasabb a szemüveglencséknél - szükségesek a raktári lencsék tömeggyártásához. A ZEISS a FreeForm technológia felfedezőjeként, már nem csak a szemüveglencséknél alkalmaz FreeForm gyártást, hanem a moldok esetében is, ami új szintre emeli a raktári lencsék optikai minőségét. Ennek a technológiának köszönhető az új ZEISS ClearView szemüveglencse család. 

A mátészalkai gyár mechanikai részlege a ZEISS cégcsoport többi gyártóegysége részére különféle mechanikai eszközöket (pl.: futószalagokat), továbbá a FreeForm gyártáshoz szükséges polírozó szerszámokat is gyárt. Ezeket a ZEISS Vision Care minden gyárában használják. Mérnöki támogatás és gépépítés is fókuszba került, de nem elhanyagolható a több mint kétmillió lencsés stratégiai európai elosztó központ, amit szintén komoly erőforrásokkal üzemeltet a cég. A legjelentősebb fejlesztés az elmúlt években a globális becsiszoló üzem új innovatív technológiával történt beindítása volt, ami újabb 100 főnek teremtett munkalehetőséget és napi több mint 4000 darab lencse keretbe szerelésére alkalmas. 

A budapesti kereskedelmi iroda az elmúlt években a kelet-európai régió központjává nőtte ki magát, immáron 28 ország szemüveglencse forgalmazását irányítják innen. Sikereiket jellemzi, hogy az idei évben a régióban tapasztalható gazdasági és politikai kihívások ellenére is jelentős növekedést tudtak elérni. 

A Carl Zeiss Vision Hungary Kft. a legutóbbi üzleti évében több mint 20 milliárd forint forgalmat ért el, négy év alatt megduplázva árbevételét. A ZEISS cég 176 éves múltjában a magyarországi szemüveglencse gyártás 30 éve fontos szerepet kapott, és látva a cég folyamatos innovációit, a jövő is biztosan tartogat további lehetőségeket. 

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!