Árleszállítás, akciók szabályosan!

Május 28-án életbe lépett az a jogszabály, amely az árfeltüntetés szabályait rendezi, azaz meghatározza, hogyan írható ki az akciózásra szánt termék, mely az optikai üzletekre nézve is kötelező. Ezen témáról bővebben is tájékoztattuk üzleti tagjainkat a MOI honlapján már januárban, illetve áprilisban is adtunk hírt honlapunkon.

A boltok akciózását szigorítja egy új, uniós és magyar jogszabály, amely szombaton, 2022. május 28-án lépett életbe – hívta fel a figyelmet a Tudatos Vásárlók Egyesülete, hozzátéve, hogy ez új korszakot nyit a kiskereskedelemben.

Az új szabály értelmében az akció meghirdetésekor, az árcsökkentés bejelentésekor forintban ismertetni kell az eredeti (korábbi) árat, ez pedig az akció indulása előtti 30 napos időszak legalacsonyabb ára. Így a kereskedő nem tudja megtenni, hogy az akció rajtja előtt megemeli az árat, majd lecsökkenti, ezzel megtévesztve a vásárlót. Amennyiben az akciós terméknek nincs 30 napos múltja, akkor az akciózás előtti 15 napon érvényes legalacsonyabb árat kell feltüntetni – írták.

Az akciós sorozatokra is van megoldása az új szabályozásnak: ha egy kereskedő 10 százalékos árengedménnyel nyitja az akciót, majd egy újabb 10, majd még egy 10 százalékos akciót hirdet, akkor az első árcsökkentés előtti árat is meg kell mutatnia a vásárlóknak.

Fontos az is, hogy a boltosok hirdethetnek általános akciót, például sportcipőkre, konyhai eszközökre úgy, hogy „mostantól vagy az adott napon minden sportcipő vagy edény 30 százalékkal olcsóbb”, ugyanakkor az érintett termékeknél külön-külön be kell mutatni a korábbi árat – ismertette az egyesület.

(Forrás: MTI)


Korábbi – a MOI honlapján megtekinthető - kapcsolódó híreink, tagoktól érkező kérdésekre válaszadással kiegészített információkat az alábbi cikkeinkben találnak:
 

2022.04.25-i hírben: https://moi.hu/hirek/hogyan-akciozzunk
Ebben a cikkben konkrét segédlet is letölthető, hogyan helyes az akciós termékek árainak feltüntetése, milyen szabályokat és hogyan kell követni a meghirdetett akciók során, valamint összesítést adunk a 2021 januárja óta bevezetett fogyasztóvédelmi változásokról is. (A megtekintés csak az üzleti tagsággal rendelkező MOI tagoknak lehetséges.) 

2022.01.06-i hírben: https://moi.hu/hirek/arfeltuntetesi-szabalyok-valtozasa

Ebben a MOI cikkben a részletes szabályokból kigyűjtöttük az üzletekre vonatkozó részeket, valamint értelmezve a jogszabályt, MOI tagoktól érkező kérdésre is válaszoltunk.

(A megtekintés csak az üzleti tagsággal rendelkező MOI tagoknak lehetséges.) 

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!