Az Economx-nak nyilatkozott Kis Arnold és Prof. dr. Nagy Zoltán Zsolt

Október 12-én a Látás Világnapjára időzítve jelent meg egy cikk az www.economx.hu-n, melyben Kis Arnold a MOI elnöke számolt be az optikai piac jelentlegi helyzetéről, Prof. dr. Nagy Zoltán Zsolt pedig többek között a diabétesz okozta szemfenéki károsodásról beszélt, mint a leggyakoribb szembetegségről hazánkban.

"Az elmúlt két évben 40 százalékos drágulás történt az optikákban, hasonló mértékben drágultak a lencsék és a szemüvegkeretek is – mondta az Economx-nak Kis Arnold, a Magyar Optikai Ipartestület (MOI) elnöke.

Míg a lencsék nagy része Magyarországon készül, addig a szemüvegkeretek többsége külföldről érkezik, az euró és a forint árfolyamváltozása miatt nőttek az árak. Valamint a szakdolgozók béréhez is hozzá kellett nyúlni és ez is begyűrűzött az árakba.

Az év utolsó három hónapja a szemüvegek fő szezonja. A MOI szeptember és november között elindította a Láss jól, vezess biztonságosan!közlekedésbiztonsági kampányát, amely a látásvizsgálat (és nem a látásellenőrzés) fontosságára hívja fel a figyelmet, különösen a megváltozott időjárási és fényviszonyok mellett." -mondta el Kis Arnold  MOI elnöke

"Magyarországon 1,4 millió cukorbeteg él, a diabéteszesek 5-20 százaléka megvakul vagy jelentős látásromlást szenved el – mondta a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján tartott háttérbeszélgetésenProf. dr.Nagy Zoltán Zsolt, a Magyar SzemorvostTársaság elnöke.

Kiemelte, országszerte tíz fundus kamerával már meg lehetne valósítani a cukorbetegek számára egy népegészségügyi szemészeti szűrőprogramot, amire nagyon nagy szükség is lenne."

A cikkben szó esik egy holland tanulmányól is, mely a rövidlátás megelőzéséről szól, a tornyosuló várolistákról, illetve az optikus/optometrista hiányról is.

A TELJES CIKK ide kattintvaolvasható.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!