Az okos-kontaktlencsék egyre okosabbak! 

0

Az optikai ipar különböző technológiái elképesztő gyorsasággal fejlődnek. A 3D nyomtatott szemüvegkeretektől kezdve, az egyre modernebb vizsgálóberendezéseken keresztül, egészen az „okoskontaktlencsékig” terjed a skála; olyan megoldásokkal rukkolnak elő kutatók nap, mint nap, amikről pár évvel ezelőtt még álmodni sem mertünk volna. 

Először ismerjük meg a „hagyományos okoskontaktlencséket”: ezek a lencsék elektroretinogramot (ERG, a szem retina speciális funkcionális vizsgálatának eredménye) készítenek a retina fényingerre kiváltott elektromos aktivitása alapján. Az ERG-t számos szembetegség, úgy, mint glaukóma, retinitis pigmentosa, diabéteszes retinopátia, retinoschisis, vagy retinaleválás, valamint egyéb, veleszületett degenerációk diagnosztizálására vagy korai felismerésére használják. A jelenlegi ERG készülékek merev, egyenetlen felületű lencsét használnak, amely felülete nem teljesen sima ezért a vizsgálat helyi érzéstelenítést igényel, ami sok esetben még így sem elegendő ahhoz, hogy a páciens ne érezzen fájdalmat a szaruhártyában és a szemhéjban. Azokat pedig, akiknek alacsonyabban van a toleranciaküszöbük, komolyabb érzéstelenítési és szedációs eljárásoknak is alá kell vetni, ami igen kockázatos lehet. De egy új fejlesztéssel hamarosan úgy tűnik, megoldódik ez a probléma.

A Purdue Egyetem Technológia-kommercializáló Kutatási Alapítványa nemrégiben egy olyan új kontaktlencse-technológiát szabadalmaztatott, amely sokkal kevesebb kockázat mellett segít diagnosztizálni és nyomon követni a szem egészségi állapotát. Más „okoslencsékhez” hasonlóan ez a szabadalom is a lágy kontaktlencsébe ágyazott bioszenzorok segítségével rögzíti a szaruhártya felületének elektrofiziológiai aktivitását, egy különbséggel: a retina aktivitásának követésére kialakított bioszenzorok nem statikusak! Gyakorlatilag úgy nyúlnak, ahogy a szem mozog, így ezek a lencsék sokkal kompatibilisebbek a szem felületével, mint más, hasonló termékek. 

Illusztáció: nature

Linda Conlin teljes, részletes írása EZEN a linken, a 2020mag weboldalán érhető el.

Megosztás.

Leave A Reply