“Az órás szakma megtanulását célszerű volt ébresztőórákon kezdeni.” – Perjési Péter gyűjteménye

0
“A 2000-es évek elején kezdtem el karórákat gyűjteni egy ajándékozás, gyermekkori hatások és műszaki érdeklődésem eredményeképpen.

A karórák felújítása során – melyet szakember végzett – kedvet kaptam az órás szakmához. Mivel az eredeti képzettségem mechanikai műszerész, vannak ismereteim és gyakorlatom a finommechanikában.

Az órás szakma megtanulását célszerű volt ébresztőórákon kezdeni, melyekhez én két típust választottam, az egyiket – kapcsolódva jelenlegi hivatásomhoz – a MOM gyártotta.

A műszaki tartalom mellett nagyon érdekelt az órák mint használati tárgyak designja, koronként eltérő formai megjelenése is. A széles körben hozzáférhető órák beszerzése nem okozott gondot, hamarosan kezdődhetett a tanulás, annak minden nehézségével és szépségével együtt. A bonyolultabb felépítésű szerkezetek és a karórák javításában is képzem magamat folyamatosan, gyűjteményem bővítése mellett.

A képek nézegetésekor sokszor lesz az az érzésetek: „ezt már láttam valahol”.

A Süss Nándor által alapított, kezdetben precíziós optikai műszereket, majd szemüveglencséket is gyártó cég 1936-ban német (Junghans) licenc alapján kezdte meg az órák gyártását….”

A gyűjtemény darabjainak leírását és további érdekességeket a teljes cikkben olvashatják, amely az Optikai Magazin legfrissebb számában található. 

Megosztás.

Leave A Reply