„Élvezni tudom a gyógyítás örömét” – Beszélgetés dr. Vámosi Péter osztályvezető főorvossal

0

A szemészetben a tudáshalmaz ötévente megduplázódik – állítja dr. Vámosi Péter, akinek a neve mellől nem hiányozhat a három betű, a PhD, vagyis a tudományos fokozat jele sem. A szürkehályogműtétek specialistájáról áradoznak a betegek a neten, több jeles szakmai társaság vezetőjeként országos ügyekért is sikeresen harcol. Mindenkivel barátságos, szerény ember. Íjaz, hegyet mászik, lepkéket gyűjt, fotózza a természetet és bejárta a világ több mint 60 országát.

Miért lett éppen szemész? Miért választotta az orvosi hivatást?

Édesapám bőrgyógyász, édesanyám ideg- és elmegyógyász. Mind a ketten klinikusok, szeretik a szakmájukat. Tősgyökeres debreceni família. Ők tanácsolták nekem, hogy orvos legyek, bár én igazából biológus akartam lenni. Azt mondtam, ha egyből felvesznek az orvosira, akkor ám legyek orvos, ha nem, akkor biztosan nem jelentkezem még egyszer.

Eléggé felkészült lehetett, mert azonnal felvették.

Jó voltam biológiából, fizikából. Láttam magam előtt a két szép életpályát. Ezért ez nem volt ellenemre. Visszatekintve úgy érzem, jól döntöttem. A hobbimban kiélem a biológiai érdeklődésemet, a munkában pedig élvezni tudom a gyógyítás örömét. Édesapám bölcs tanácsa volt, hogy valami kis operatív szakmát válasszak.

Volt kézügyessége?

Már tízéves koromban elkezdtem lepkét gyűjteni. A preparálás finom mozdulatokat igényel, és ez nekem nagyon jól ment. A szüleim úgy gondolták, hogy ez olyan képesség, amelyet az orvoslásban is jól hasznosíthatok. A „kis szakmát” pedig azért választottam, mert apám szerint mire egy belgyógyászból vagy sebészből lesz valaki, az legalább húsz év. De ha elmegyek szemésznek, fül-orr-gégésznek, urológusnak vagy ortopéd orvosnak, és ha van elég szorgalmam és tehetségem, akkor tíz év múlva már lehetek valaki.

Igaza lett az édesapjának?

Amikor elkezdtem a szemészetet, még „kis szakmának” tűnt, de mivel azt mondják, hogy a szemészetben a tudáshalmaz ötévente megduplázódik (máshol ez tíz év), ma már más a helyzet. Nagyon gyors a fejlődés a szemészetben. Ennek teljes vertikumát egy ember már nem is tudja átlátni. Specializálódni kell.

Az interneten a magáról leírt véleményekben azt lehet olvasni, hogy nagy szaktudással, emberségesen, türelmesen, barátságosan bánik a betegeivel és a kedvességén átsüt az elhivatottsága.

Ha ilyeneket írnak rólam, annak örülök, de én nem vagyok rajta a Facebookon, mert annyira percre be van osztva az életem, hogy ha este még ezzel is foglalkoznék, nem tudom, mikor aludnék. A betegek meg szokták említeni, hogy mit olvastak rólam a neten.

Mióta praktizál?

Idestova 29 éve végeztem az egyetemen és – az egy év katonaságot leszámítva – azóta a szakmában dolgozom. Akkoriban egészen másként operáltuk meg a szürkehályogot, mint manapság. Az igazi áttörés 15 éve volt, amikor a nyitott sebes szürkehályogműtétből, az úgynevezett extra kapszuláris hályogműtétből kilépve kezdett teret hódítani a phakoemulzifikáció, ami nem jelent mást, mint zárt, nyomáskontrollált rendszerben kicsi seben át végzett műtétet. Ez az elején sok buktatóval járt.

Milyen buktatókra gondol?

Ez egy merőben új technika, emiatt sok mindent újra kellett tanulni. Újfajta műszerekkel ismerkedtünk meg és egy idő után a műtéteket már illett érzéstelenítő injekció nélkül, cseppérzéstelenítéssel végezni, ami újabb kihívást jelentett. Viszont aki hamar ráérzett arra, hogy ebben van a jövő, annak nagy pacientúrája lett, mert gyorsan híre kelt, hogy ezeknek a műtéteknek jobbak az eredményei, mint a hagyományosaknak. Úgy tudom, a Dunától keletre én voltam az első, aki ilyen eljárással végzett műtétet. A kollégák, akik ezt elkezdték, főleg Budapesten és a Dunántúlon dolgoztak. A debreceni klinikán mindenkinek én tanítottam meg az új módszert.

15 évet töltött a Debreceni Szemklinikán, majd Budapestre került a Rókus kórházba osztályvezető főorvosként. Izgalmas életutat járt be, szakmai pályafutása példátlan. Tudását egzotikus országokban is kamatoztatta, kevés nála széleslátókörű, tapasztaltabb szakember dolgozik a szakmában. A teljes interjúból kiderül, hogy milyen tervei, céljai vannak Vámosi Péternek, mi a véleménye a jelenlegi oktatási rendszerről, az egészségügyről, és hogy ő szíve szerint min változtatna. Az írás az Optikai Magazin legújabb számában található meg.

Kép forrása: Regős Zsuzsa

Megosztás.

Leave A Reply