Cserép Sándor klinikai látszerész

0

Közel 80 éve annak, hogy Cserép Sándor klinikai látszerész benyújtotta negyedik világszabadalmát. A közel- és távolbalátásra alkalmas szemüveg a debreceni iparostörténet egyik legérdekesebb emberének találmánya volt. A városban nagy tiszteletben tartották precíz munkája, emberi magatartása és segítőkészsége miatt, de a nevét az egész Tiszántúlon ismerték.

hirdetés

Már fiatal korában is feltűnt kiemelkedő műszaki érzéke és törekvése az új, a jobb műszaki megoldások megtalálására. Először Fischer Jakab látszerész 1872-ben alapított, Főpiac utca 21. szám alatti műhelyében dolgozott, majd az 1930-as évek elején megvásárolta tőle a kis műhelyt az üzlettel együtt (akkor már Ferenc József út 21. szám). Tíz év alatt kinőtte az üzlethelyiséget, tovább kellett költöznie. Tudása és munkája alapján Kettesy Aladár szemészprofesszor klinikai látszerésznek minősítette.

A Tolnai Világlapja 1926. október 27-i száma számolt be arról, hogy Cserép Sándor három alkalommal kért és kapott világszabadalmat.

I. Újszerű zár, amely vészjelzést ad, amint avatatlan nyúl hozzá.

II. Szemüveg, amely egyaránt jól használható mind közel-, mind távollátásra.

III. Hegedűtartó. A gallér alá rejtve nem látszik, a beillesztett hegedűt viszont éppen olyan jól és biztosan megtartja, mint a megerőltető és kényelmetlen „állal való szorítás”.

Ezeket a szabadalmakat 24 évesen, 1924-ben adta be Amerikában, amelyeket 1925-ben el is fogadtak. De nem volt megelégedve a korábban kifejlesztett szemüveggel.

Megfelelő elméleti tudással felvértezve tovább fejlesztette, majd Angliában újra szabadalmaztatta 1939-ben. Ez indította el a világhír felé. A szemüveget egyszerre német és olaszcégek is elkezdték gyártani, sikere tehát töretlennek bizonyult.

A német optikai gyár ismeretterjesztő anyagot bocsátott ki, amely leírja az új találmány előnyeit:

1. A szemek részére szokatlan nézés gyorsabb megszokása. A fejet nem kell erőltetetten emelni és süllyeszteni, mert ezeket a mozgásokat a szemüvegkeret pillanat alatt állítható hídja kiegyenlíti.

2. Teljes kihasználása a szemüveg távol- és közellátó részének. Távolra nézésnél is zavartalan a látás, az üvegen nem jelentkezik zavaró vonal, mivel a mozgatható híd ezt kiküszöböli.

Viszont miután elérte a 100.000 darabszámot a gyártás, sajnos a háború közbeszólt…
Mi történt Cserép Sándorral a háborúban és az után? Hogyan kecmergett ki a háború után a gödörből családjával? Az Optikai Magazin legújabb számából kiderül!

 A cikk szerzője: Nyul Imre

Megosztás.

Leave A Reply