Demólencsék újrahasznosítva: a Lens Light Heads projekt

0

Ez a cikk egy fordítás az EYESTYLIST.com online magazinról.

A londoni székhelyű dizájner, Yair Neuman karantén-projektje, amely garantáltan bevilágítja a mai napunkat. 

A fény és a szemüveglencsék egymástól elválaszthatatlan dolgok; ezt Yair Neuman népszerű dizájner is felismerte munkája során. A megmaradt, kidobásra szánt lencsék és demólencsék új megvilágítása olyannyira sikeres lett, hogy a Lens Light Heads (tükörfordításban „lencse-fényfejek”) lámpái a legkülönfélébb high-end dizájner berendezési tárgyakat bérlésre és eladásra kínáló HARTH webshopjában lett először elérhető – potom 200 ezer forintért. 

A kézzel készített, megmaradt szemüveglencsékből felépülő lámpák korlátozott számban érhetők csak el. Az exkluzív, kortárs dizájn a jelen kor egyik legnagyobb problémáját helyezi reflektorfénybe, egyszersmind egyfajta választ is ad rá: minden eladott lámpa árából az alkotó 5%-ot adományoz a Climate Coalition számára, amely Nagy-Britannia egyik legnagyobb környezetvédelmi szervezete. 

Yair Neuman Lens Light kollekciója a HARTH-on, amely darabját 485 angol fontért árulják.

Ezek a dekoratív függőlámpák nem csak otthonok, de üzletek fényforrásaként is tökéletesen megállják a helyüket. A gömb alakú struktúra kifinomult és elegáns; ezt borítja a lencsék sziromszerű glóriája. A lámpa két felét réz szegecsekkel rögzítették egymáshoz. Minden darabot egyszerűen be lehet üzemelni az akasztókkal és az egyszerű kábellel, ráadásul szabadon dönthetünk arról, milyen magasan szeretnénk elhelyezni a lámpát. Organikus összhatás jellemzi ezeket a dísztárgyakat; mindegyik kicsit olyan, mint egy virág. A Lens Light Head-ek nem csak felkapcsolt állapotban ragyognak: Neuman egyedülálló, csillogó felületkezelésének köszönhetően akkor is fényben pompáznak, amikor nem ég bennük az izzó. 

Neuman szemüvegtervező munkája során testközelből tapasztalhatta meg, az optikusok munkája milyen sok felesleges szemetet termel. Ezzel a kollekcióval közvetlenül a problémára szeretett volna válaszolni: a figyelemfelkeltés után a célja az volt ezekkel a lámpákkal, hogy megmutassa, „szemétből” is gyönyörű és funkcionális tárgyakat lehet előállítani, csak egy kis képzelőerő kell hozzá. Neuman a kísérleti fázist követően a lencse-hulladékot először egy összefüggő lappá dolgozta össze. Az eredmény egy olyan anyag lett, ami erős, mutatós, és amely egyértelműen kommunikálja az alkotó üzenetét. 

 

 

 

Megosztás.

Leave A Reply