Digitális világ, digitális optika

- 2. rész

Modern világunkban vásárlóinknak egyre magasabb az igénye akár szemüvegvásárlás, akár látásvizsgálat terén. Keresik azt az optikát, ahol az átlagostól többet kapnak. Manapság az idősebb korosztály is okostelefont, tabletet használ és valamelyik közösségi média felületen megtalálható, így nem kizárólag a fiatalabbak fogékonyak a technikai újdonságokra.Nekünk szakembereknek pedig szintén követnünk kell a digitális világ újításait.

Az előző részben a szemüvegkészítésben segítséget nyújtó digitális eszköz volt a téma, most a látásvizsgálat modernizálása kerül előtérbe.

Az űrtechnika beköltözik a vizsgálóba

Egy jó szemüveg alapja a pontos látásvizsgálat. Kiindulásnak egy modern refrakto-keratométerrel végzett elővizsgálat segíti az optometristákat, hogy a szemről minél több adatot megtudjanak. A hullámfront technológiát használó refraktométerek akár 1500 ponton képesek mérni a szemet. A szembe egy infravörös fénysugarat juttatnak, ami találkozik a retinával majd onnan szétszóródikm vissza a szemlencse irányába. A fénysugarak útját befolyásoló leképzési hibák következtében, a szemből egy hullámfront görbe lép ki. A készülék rögzíti ezt a hullámot és egybeveti az eltéréseket egy tökéletes szemnél jelentkező referenciahullámmal. A hagyományos refraktométerekhez képest ez az eszköz elemzi a retinát és egy átfogó látásprofilt hoz létre nagy felbontású hullámfrontméréssel, beleértve a szaruhártya topográfiás elemzését is.
A legtöbb optikában digitális (LCD) vízustáblát használnak a vizsgálóban, ami számtalan látásellenőrző tesztet tartalmaz. Ezen tesztek segítségével pedig tökéletesíteni tudjuk a felírni kívánt dioptriát. A modern próbakeretek puha orrtámasszal és állítható szárvéggel rendelkeznek, hogy a páciensre minél optimálisabban adaptálni tudjuk azt. Próbalencsékből 5-6 darabot is behelyezhetünk oldalanként a keretbe, fória esetén pedig polárszűrőket is felszerelhetünk rá. Itt el is érkeztünk ahhoz a problémához, amiért ez a cikk megszületett…

Digitális foropterek, a látásvizsgálat jövője

Próbakerettel vizsgálva gyakran szembesülünk azzal, hogy túl sok próbalencsét kell behelyeznünk a keretbe, de hiába van hely a lencséknek, a keret súlya sokszor zavaró, kényelmetlen a páciensnek. Gondoljunk bele, sokszor a látásvizsgálat eltarthat akár 30-40 percig is, polateszt esetén még tovább. A jól „megpakolt” próbakeret pedig nehéz, csúszik, kényelmetlen, nyomja az orrnyerget.

A próbalencse sorban (gyártótól függően) +/-4 sph dioptia felett, cylinder esetében pedig
+/-3.5 dioptria felett már csak 0.5 lépésközzel elérhetőek a próbalencsék.
Egy példával szemléltetve: a látásvizsgálat során a legjobbnak talált korrekció o.d. +4.25 sph   -3.75 cyl ax3, o.s. +4.75 sph -4.25 cyl ax0. Ahhoz, hogy a próbakeretbe ezt a korrekciót behelyezzük, oldalanként 4-4 lencsére van szükségünk. Tegyük fel, páciensünk presbiop is, tehát az addíció meghatározásához plusz 1-1 próbalencsére van szükségünk. A keretbe összesen 10 lencse helyezkedik el.

Fóriák vizsgálatánál a polárszűrők felhelyezésével pedig újabb súly nehezedik a páciens orrnyergére. Polateszt vizsgálatnál sokszor okoz gondot, hogy a prizmás próbalencséket úgy tegyük a keretbe, hogy a cylinder tengelyállása is a helyén maradjon. A fenti példából kiindulva, először a próbalencsék áthelyezése szükséges, hogy legyen helye a prizmás lencséknek is. Ezt néha nehéz kivitelezni és a vizsgálat idejét is növeli.

Magyarországon az utóbbi pár évben kezdtek igazán népszerűvé válni a digitális foropterek. Számtalan előnnyel rendelkeznek a próbakeretes vizsgálathoz képest. A használatuk kényelmes mind a vizsgálatot végző szakembernek, mind a páciensnek. 

A foropterek egyik legnagyobb előnye, hogy az összes próbalencse egy helyen megtalálható, így gyorsabb, kényelmesebb a lencseváltás. Mivel a látásvizsgálat még mindig sok páciensnél okoz stresszt, ezért a készülék használata nagyban lerövidíti a vizsgálat idejét. A próbalencsék cseréje rendkívül gyors és a próbakerettel ellentétben nem kell ki-be pakolgatni a lencséket, hanem fokozatmentesen állítható a dioptria. A vizsgálandó személyt ezzel nem zavarjuk össze, így sokkal könnyebb két lehetőség közül választani, még a bizonytalanabbaknak is. A foropterek vizsgálat közben nem állítódnak el, mivel a páciensnek csak a homlokával kell támaszkodnia, ezért kényelmesebb a használatuk. A vizsgálónak pedig nem kell a végig az ügyfél mellett állnia. 

A foropterek kezelőfelületei könnyen átláthatóak- akár egy okostelefon esetében- a vizsgálati protokoll teljesen személyre szabható. Ha többen is használják a készüléket, mindenki elmentheti a saját tesztsorát, amit így nem kell újra és újra keresni az egyébként is sok tesztet tartalmazó kezelőegység menüjében. A refraktometer és dioptriamérő eredményeit áthívhatjuk a foropter kezelőfelületére, így megkönnyíthető a dokumentáció. Az előző szemüveg adatait elmenthetjük a készülékbe és egy gombnyomással válthatunk az új és a régi szemüvegdioptria között, ezzel demonstrálva a változást.

Gyártótól függően a foropterek képesek akár 0,01 léptékben is változtatni a dioptriát, így a látásvizsgálatot is teljesen személyre szabhatjuk. Amennyiben pont két dioptria közé esne páciensünk korrekciója, ma már lehetőség van ennek beállítására. Például, ha valakinek -4,0 dioptria a jelenleg használt szemüvege, de már kissé gyengének érzi, akkor hagyományos próbalencsés vizsgálattal csak 0,25 léptékben tudunk változtatni rajta, illetve a legtöbb szemüveglencsegyár is ezzel a lépésközzel gyártja le lencséit. Azonban, ha ez a 0,25 dioptria változtatás már túl erős vagy kényelmetlen lenne páciensünknek, akkor addig tudjuk állítani, „finomhangolni” a korrekciót, amíg az kényelmesen használható nem lesz. A szemüveglencsék pedig a beállított dioptriaértékben kerülnek legyártásra.

Polateszt vizsgálatnál a foroptereken egy gombnyomásra a szemek elé kerülnek a polárszűrők, sokkal egyszerűbben és gyorsabban elvégezhető -az egyébként túl hosszú ideig tartó- fóriák vizsgálata is. A páciens kevésbé lesz fáradt, könnyebben, gyorsabban tud válaszolni a kérdéseinkre, így kevesebb a hibalehetőség is.

A digitális foropter összességében nagyszerű lehetőség arra, hogy a látásvizsgálatot könnyebbé tegyük saját- és páciensünk számára is. Optometristaként egy felhasználóbarát „okos” eszközzel végezhetjük a vizsgálatokat, vásárlóinknak pedig egy új élményt adhatunk, így kevésbé lesz feszélyezett a hangulat a vizsgálóban és egy kellemes emlékkel térnek haza tőlünk.

A foropterek talán egyetlen hátránya, hogy nem lehet vele a vizsgálat után felállni, sétálni és körbenézni, milyen lesz az új szemüveggel a látás. Rögzítettsége miatt csak egyenesen előre tekintéssel és ülő helyzetben használható. A próbakeretet ezért nem lehet teljes mértékben nélkülözni, viszont nem mindegy, hogy 40 percet kell folyamatosan viselni, vagy csak annyi ideig, amíg a vizsgálóból kimegy a páciens az üzletbe és egy más környezetben is körbenéz vele.

Végeztem egy gyors közvélemény kutatást, ahol digitális foroptert használó optometristákat kérdeztem a tapasztalataikról. Két kolléganő is készséggel válaszolt kérdéseimre, amit ezúton is köszönök nekik.

Cserpes Andrea (Optométer Optika) és Kalóz Melinda (Szembogár Optika) is régóta vizsgál foropterrel - két különböző gyártó készülékét használják - így válaszaik abszolút relevánsak a témában. 

  1. Miért döntöttél úgy, hogy digitális foroptert vásárolsz az üzletedbe?

Andrea: 2019-ben nyitottam meg a saját üzletemet. Már a tervezésnél elhatároztam, hogy a legkorszerűbb műszerparkot szeretném használni. Mivel egyedül terveztem dolgozni, az is szempont volt, hogy minél gyorsabban tudjam a mért adatokat rögzíteni és kizárjam a másolásból eredő hibákat. Nagyon megkönnyíti a dolgomat, hogy nem kell írogatni a kartont és nézni, hogy mit is tegyek a próbakeretbe, mert a szubjektív vizsgálat kezdő adatait, amiket a többi műszer szolgáltat egyetlen gombnyomással be tudom hívni a foropterbe, legyen az akár az előző viselt korrekció értéke a dioptriamérőből vagy a refraktometer mérésének eredménye.

Melinda: Aki ismer, tudja, hogy szeretem követni az észszerű és funkcionálisan hatékony technikai újdonságokat. Vonzott a könnyű lencsecsere, hogy egy liquid kristályos anyag kerül a vizsgált szeme elé, és nem pedig -esetenként- 3-4 próbalencse a próbakeret kosarába. Ha már említettem a próbakeretet; a foropter nem állítódik el, nem csúszik le, nem nyomja meg a páciens orrát. Szemüveg viselőként tisztában vagyok vele, hogy mennyire nehéz eldönteni, hogy az elsővel jobb, vagy a másodikkal. A foropterrel, ez is sokkal gyorsabb, könnyebb, pontosabb.

  1. Változott-e a vizsgálati protokollod, amióta használod a foroptert? Például használsz-e olyan tesztet, amit előtte nem?

Andrea: Szerintem mindenkinek van egy jól bevált munkamenete, ami szerint vizsgál, mindegy, hogy próbakeretet, vagy foroptert használ. Én mindkettőt alkalmazom, kihasználva a két módszer nyújtotta előnyöket. A foropter gyors váltást tesz lehetővé két korrekció között, számtalan speciális teszt elvégezhető a segítségével. Személyes kedvencem a split prizma, amivel a cylinder értéke és tengelye pontosan beállítható, nem befolyásolja a pislogás, mint a keresztcylindernél. Hasznos funkciója a korábbi és az új korrekció összehasonlítása egyelten gombnyomással. Persze a próbakeretet nem lehet megúszni, mert sokkal közelebb áll a majdani viselési módhoz, ki lehet vele menni a vizsgálóból körbenézni.

Melinda: Bevallom őszintén, ez az egy félelmem volt a foropteres vizsgálat kapcsán, hogy a megszokott rutint, fel kell adnom. Néhány vizsgálat után, ez irányú aggodalmam köddé vált. Funkcionális optometristaként élvezem például, hogy a negatív-pozitív relatív akkomodációt pikk-pakk meg tudom mérni, hiszen a próbakeretben negyed dioptriákat binokulárisan cserélgetni, elég nagy kihívás. A konvergencia közelpontot is gyorsan és pontosan tudom mérni, valamint, ha negyed lépésenként is szeretném tudni, hogy mennyi a vizsgált fúziós vergenicája, arra is alkalmas a készülék, távolra és közelre is.

  1. A vásárók hogyan fogadták az új eszközt?

Andrea: Az összes műszerem közül - pedig van jónéhány - a foropter az, ami igazi élményt ad a klienseknek. Már a kinézete is sokakat lenyűgöz. Nem egyszer előfordult, hogy lefényképeztették magukat vele. Azáltal, hogy annyira eltér a megszokottól, képes oldani azt a fajta szorongást, ami sok emberben megvan, amikor meglátja a próbakeretet és úgy érzi, hogy jön a vizsga és ő nem tud semmit. 

Melinda: A vásárlók túlnyomó többsége „azta” és „hűha” élménynek éli meg a látásvizsgálatot, ami szerintem növeli a lojalitást és az elégedettséget.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!