Egy kiállítás margójára

– Karvázy Attila sorai

Igazából csak annyit írnék, hogy hálásan köszönöm. Igen, csak ennyit. Azért tudom, hogy ez így, nem lenne illendő. Köszönöm tehát a szervezőknek a kitartó munkáját, az előadóknak a színvonalas előadásokat, a kiállítóknak a támogatását azzal, hogy részt vettek a rendezvényen, a résztvevőknek és a látogatóknak, hogy ott voltak és jelenlétükkel jelezték mindannyian, hogy egy közösség vagyunk. 

Különleges kiállítás volt, valóban más, mint az eddigiek. Természetes, hogy egy kicsit hiányzott a szombati „együtt maradás” szertartása, de a helyszín egyedisége, a kiállítás színessége, változatosabb környezete, lendületesebb ritmusa trendivé tette a rendezvényt. Már van egy ismert börzénk, egy tradicionális teljes hétvégés „ottalvós”, és egy új budapesti rendezvényünk. 

Azt gondolom, a „hogyan tovább” kérdését, (Lurdy, Tihany, Millenáris, vagy más helyszín) a mostani kiállítás elemzése után, a szakmánk résztvevőinek igényeinek figyelembevétele mellett az elnökségnek kell eldöntenie. Ehhez kívánok nekik jó munkát, és további sok sikert. Szükség szerint, támogatásomra továbbra is számíthatnak.

Sok-sok éves munkánknak értünk el a következő állomásához. 

Azok, akiknek eddig is az volt, és ezután is lényeges lesz a szakmai összefogás, és jelenlétükkel egyértelművé tették ennek fontosságát, (MOK, MAKOT, MOI Optometrista és a Nagykereskedelmi Szekciók, Teljeskörű Optikai Oktatás Kft.) hallhatták, hogy igenis lehet (és kell) partnernek tekintve egymást, egy közös cél érdekében orvosoknak, optometristáknak és optikusoknak, és nem utolsósorban az oktatási intézmények - iskolák képviselőinek, társszervezeteknek egy „kerekasztal” mellett véleményt cserélni, stratégiát egyeztetni, jövőt tervezni, valamint közös érdekképviseletet működtetni. Ez utóbbi, amiben döntést hoztunk a jelenlévő partnerekkel- partner szervezetek képviselőivel, hogy folytatva a kiállításon sikeresen megkezdett kerekasztal technikát, közösen, egységes „optika szakma tanácsadó testületeként” - a MKIK a MOI-val, mint általa választott szakmai szervezettel közösen, a MOI koordinációjával, az eddigi tapasztalatokat felhasználva, érdekképviseleti lehetőségeket kiaknázva, - közösen vitatjuk meg a szakmánkban felmerülő kérdéseket, és azok megoldásának lehetőségeit. (Szemvizsgálat, látásvizsgálat, kontaktológia, optikus tevékenység, oktatás/képzés, működési feltételek, stb.) 

Külön öröm és megtiszteltetés a számunkra, hogy a kiállításon együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Országos Fogtechnikus Ipartestület és a Magyar Optikus Ipartestület elnökei, melynek eredményeképpen - az MKIK Ágazati Készségtanácsban, az oktatási feladatok sok éves sikeres képviselete mellett – a két szakág azonos érdekképviseleti feladatait közösen, egymást erősítve végzi a továbbiakban, mind a kamarák, mind a minisztériumok, mind a szakhatóságok felé. 

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!