Az egynapos, „eldobható” kontaktlencsék alkalmazásának fő területei

0

Az elmúlt 12 évben jelentősen megváltoztak a kontaktlencse-illesztési arányok. Míg a kemény lencséket, hidrogél lencséket kevesebben viselik, illetve a kiterjesztett viseleti mód gyakorisága csökken, addig a szilikon hidrogélek, a tórikus, a multifokális és az egynapos, eldobható kontaktlencsék aránya az összes lágykontaktlencse-illesztéshez képest nő.

A gyakori cseréjű – egynapos, kéthetes és a havi – kontaktlencsék között is az egynapos, eldobható kontaktlencsék részaránya nő kifejezetten dinamikusan: a 34 ország 23 000 illesztését felölelő 2015. évi nemzetközi felmérés adatai szerint az egynapos, eldobható kontaktlencsék aránya az összes lágylencse-illesztésnek nagyjából 30%-át teszi ki.

A kontaktlencse-viselési szabályok be nem tartása (non-compliance) jellegzetes életkori eloszlást mutat. Míg a 12 év alatti, erősen motivált kontaktlencse-viselő gyerekek nagyon jó szabálykövetők, addig a szabályok be nem tartása a 15. és a 25. életév között több tevékenység esetén is (éjszakai lencsében alvás, zuhanyozás kontaktlencsében, stb…) emelkedést mutat.

A kontaktlencse-viseléssel összefüggő objektív és szubjektív tünetek elemzése arról tanúskodik, hogy a naponta cserélt kontaktlencsék esetében a lágylencse-viseléssel összefüggő tünetek – úgymint a szárazságérzet, viszketés, vérbőség, idegentest-érzés, fokozott könnyezés – csökkennek, a 8 elemes Contact Lens Dry Eye (CLDEQ-8) kérdőív kérdéseire (…) adott értékek egyértelműen javulnak, és az infiltratív jellegű lencseviselési szövődmények 12 és félszer ritkábban fordulnak elő az egynapos lencsék, mint a többször használatos társaik esetében.

Összességében elmondható tehát, hogy…

Dr. Bujdosó Anna szemész szakorvos, kontaktológus nemzetközi áttekintését az Optikai Magazin legújabb számában olvashatják!

Kép forrása: https://unsplash.com

Megosztás.

Leave A Reply