„Eljött a századpontossággal felírt korrekciók ideje”

Az optika szakmát erősen megosztó innováció volt az Essilor által kidolgozott, Magyarországon a 2020-as év elején bevezetett Vision-R800 foropter és az AVA (Advanced Vision Acuracy) rendszer, melyet sokan a mai napig egyfajta szkepticizmussal vagyunk hajlamosak fogadni. Sajnos ezt követően érkeztek életünkbe a COVID-19 egymást követő karanténos hullámai, melyek eddig nem látott kihívásokkal tarkították eddigi munkánkat, valamint sok vizsgáló nem értette miért éppen egy foropteres vizsgálati metódus az, amit a kutatók és a mérnökök kiválasztottak a további fejlesztésre.

„De miért lehet ez mégis érdekes?”

Az említett nehézségeken kívül szerencsére tapasztalhatóak voltak az eszköz megítélésére pozitív hatással bíró következményei is a világjárványnak, például az, hogy előtérbe kerültek azok a diagnosztikai módszerek, amelyek a lehető legbiztonságosabban kivitelezhetőek. Ezzel a foropter, non-kontakt működése miatt sok üzletnél piaci előnyt jelentett az embert próbáló időszakokban. A szinte mindenkinél jelentősen megnövekedett képernyőidő előtérbe helyezte az egészségtudatos magatartás fontosságát. Az elmúlt két év egyértelmű tapasztalata, hogy az egészségmegőrzésnek jobban részévé vált a megfelelő korrekció viselése, nagyobb értékű és jobb minőségű szemüvegeket is van lehetőség készíteni, mert a vásárlók sokkal nyitottabbnak bizonyulnak a technológiai fejlesztésekre, mint a korábbi években. Rendkívül változatos panaszokkal érkeznek a páciensek vizsgálatra, de az esetek többségében egyértelműen visszavezethető a tünetek oka a digitális eszközök fokozott használatára. Azt tapasztalhatjuk, hogy sokkal több ember lett megfelelő jelölt egy alkalmazkodást könnyítő lencse viselésére. Például, a korrigálatlan fakultatív hypermetrop páciensek egyértelműen sokkal kimerültebbnek érzik magukat, aki pedig már eddig is hordott szemüveget, sok esetben panaszkodik arra, hogy estére fáradtabbnak érzi a szemeit. Az elmúlt két év tapasztalata az, hogy az esetek túlnyomó részében bizonyult az arany középútnak egy olyan korrekciós érték, ami csak századpontossággal megadható, a vizsgáló szerint megfelelő és a páciens által elfogadott dioptriák között. Az AVA látásélményt biztosíthatjuk az egyfókuszú, az akkomodációt könnyítő és a multifokális lencséket viselő páciensek számára is, ezért megjelent egy új lehetőség arra, hogy ilyen típusú lencséket értékesítsünk. 

„De mégis milyen módon építhető be a mindennapokba az AVA rendszer?”

Új lehetőségeket a vizsgálat szubjektív részénél ad számunkra a foropter, így talán ebből az irányból érdemesebb megközelíteni ezt a kérdést. Az eszköz használatával tudunk a páciensnek egy olyan vizsgálatot nyújtani, ahol a korrekciók közötti különbségeket pillanatok alatt lehet szemléltetni. A speciális optikai modullal, az előző szemüveg dioptriája elmenthető, így egy gombnyomással válthatunk a régi és az új korrekció között. Ez egyrészt fokozza a munkánk hatékonyságát, másrészt pedig a páciens által tapasztalt nagyobb látótér, és az, hogy válaszai alapján ő jobban részese tud lenni a folyamatnak, prémium élménnyé teszi az egész folyamatot.

„Milyen szakmai értéket ad a vizsgálathoz ez a rendszer?”

Lehetőségünk van a beépített, speciális algoritmusok alapján működő gyorstesztek használatával finomítani a korrekciót, például ha a vörös-zöld vagy a keresztcilinderes módszerről van szó és a heterofóriák is gyorsan szűrhetőek valamint korrigálhatóak további próbasorok beszerzése nélkül. Nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy a páciens visszajelzései alapján a végső dioptriát a látásvizsgálatot végző kolléga tapasztalata és döntése határozza meg. Aki attól tartana, hogy valamelyik teszt esetleg egy általa hibásnak vélt irányba vinné el a folyamatot, nem szükséges aggódnia, hiszen bármikor lehet manuálisan is állítani, igény szerint felülbírálni a szférikus és a cilinderes értékeken is a legjobb belátásunk szerint. 

„Ki a megfelelő jelölt arra, hogy elvégezzük nála ezt a vizsgálatot?” 

Sokunk úgy gondolja elenyészően kevés az olyan ember, akinek érdekes lehet egy századdioptria pontossággal felírt korrekció, vagy aki egyáltalán nyitott arra, hogy ilyen szemüveget vásároljon, ha javasoljuk neki. Ugyanúgy, mint a többi lencsénél, itt sem szabad a feltételezéseink alapján következtetésekbe bocsátkozni és az alapján dönteni. Ahol időnk vagy terünk van egy kicsit hosszabb, komplexebb vizsgálatot végezni, mindenképpen érdemes ezt a korrekciót is felírni. Az eszköz egyébként ad nekünk legjobb kerekített értéket is minden esetben, tehát ha az értékesítés folyamán kiderül, hogy a vásárló nem szeretne élni az AVA opcióval, könnyen vissza lehet térni a hagyományos, 0.25 dioptria pontosságú szemüveglencsékhez. Ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni, akkor azoknál a pácienseknél, ahol van minimum 1.0-es visus, szóba kerülhet az AVA korrekció. 

„Lehet, hogy ez csak hit kérdése?”

Gondoljuk csak végig, hogy amikor például a személyre szabott kialakítású lencséket javasoljuk, mennyire egyértelműnek vesszük, hogy a vásárló tekintési szokásait és a választott keret egyedi paramétereit bemérve jobb szemüveget tudunk neki készíteni. Pontosan tudjuk, hogy a hagyományos gyártástechnológiánál mennyivel többet nyújt egy individuális lencsepár, hiszen sokan viseljük, de aki nem, az is „elhiszi” az előnyeit és javasolja az egyedi kialakítású termékeket. Mi alapján döntjük el, hogy egy vásárlónak milyen típusú és értékű lencsét javaslunk? Milyen szempontok kerülnek előtérbe, amikor mérlegelünk? Ha a vizsgáló úgy döntött, javasolható az AVA dioptria, akkor innentől az értékesítés során biztosak lehetünk benne, hogy jobb lesz a szemüveg, mintha nem vesszük figyelembe a viselő saját adatait. Csakúgy, mint az életünk többi területén, a technikai újdonságok bevezetése időt igényel, a kezdeti szakaszokban természetes, hogy változó ütemben tudjuk a mindennapos munkavégzés részévé tenni az új rendszereket. Szerencsések vagyunk, hogy abban az időszakban élünk, ahol a századpontos dioptriával történő korrekció felírás úttörői lehetünk és érdekes eljátszani a gondolattal, hogy a következő évtizedből visszatekintve majd milyen következtetésékkel leszünk gazdagabbak.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!