FACTORY900 – A jövő szemüvegének nyomában

0

A japán FACTORY900 koncepciója nem újkeletű, de a téma megközelítése igen kiemelkedő; nem csak egyedi formáik, textúráik és izgalmas projektjeik miatt, hanem azért is, mert a gyártás során nagy figyelmet fordítanak annak fenntarthatóságára.

A FACTORY900 az AOYAMA Optical Ltd. Co. 2000-ben alapított márkája. A kis szemüvegkeret-gyártó cég immáron három generáció óta készít kereteket Fukui-ban, Japán azon részén, ahol a hazai gyártású „made in Japan” szemüvegek 95%-a készül. Mr. Yoshinori Aoyama dizájner hozta létre a brandet, azzal a céllal, hogy a márkanév alatt a jövő szemüvegkeretét alkossa meg. A hagyományos eljárásokat és formákat újragondolva, folyamatosan új technológiákon dolgozva olyan izgalmas szemüvegkereteket alkotnak, amelyek mellett nem lehet csak úgy elmenni. A FACTORY900 több Slimo d’Or nevezéssel és díjjal is büszkélkedhet, de az utóbbi években termékeik nem csak az optikai kiállításokon hódítanak.

FACTORY900 – RF-064

A retro vonalvezetés ne tévesszen meg senkit: ez a szemüvegkeret formatervezés szempontjából igen különleges: saját fejlesztésű technológiájuknak köszönhetően ezt a természetes acetátból készülő modellt nem kellett csiszolni.

A tavaly piacra dobott keret díjat is nyert: Az iF World Design Guide 1953 óta díjazza a legformabontóbb, legfunkcionálisabb, legszebb formatervezői munkákat. Az évi körülbelül 6000 nevezőből 2019-ben az egyik nyertes az RF-064-es volt; nem csak készítésének technológiája, hanem egyedi zsanérmegoldása, valamint fenntartható alapanyag-használata miatt is.

Nincs jövő múlt nélkül.

A FACTORY900 büszke újítója a szakmának, de nem fél újragondolni régi japán tradíciókat, hagyományokat sem.

Az origami több mint ezer éves múltra tekint vissza, amit most egy egészen új területen vetettek be a 900-as műhely dolgozói: a papírhajtogatás művészetét hívták segítségül, amikor megalkották ezt a papír alapú, összehajtható szemüveget.

Aki szeretne egy kicsit kikapcsolódni, és szívesen néz hasonló tartalmakat, annak ajánljuk a hajtogatás menetét lépésről lépésre bemutató videót is:

Bár a FA-P081-et – egyelőre – nem lehet szemüvegként hordani, abban biztosak lehetünk, hogy hamarosan újabb hajmeresztő ötlettel fognak előállni a FACTORY900-ban, hogy ismét közelebb vihessenek bennünket a jövő szemüvegéhez.

Forrás: factory900

Megosztás.

Leave A Reply