Fogalomzavar...

Kedves Olvasó! Kérem ne gondolja senki, hogy a korom előrehaladtával – bár lassan „jogom lesz hozzá” – valamiféle képzavarral küzdök. Igazából csak szeretném én is megérteni és helyére tenni a szakmánkban - immár hosszabb ideje tartó – képzavart. 

Amikor elkezdtem a szakmánkért - társadalmi munkában- dolgozni, azt gondoltam egyszerű lesz, hiszen már akkor egyértelmű volt számomra, hogy optikus/látszerész az, aki dioptriát tartalmazó adatokat kezel, szemüveget ad el és készít, optometrista az, aki vizsgál és dioptriát ír fel, illetve kontaktlencsét illeszt, szemész szakorvos az, aki gyógyít, gyógyszert ír fel, a betegségekkel foglalkozik és orvosi eseteknél szemüveget ír fel. 

Aztán hol tartunk most?

A szakmánk három különböző minisztériumhoz tartozik (KIM, Belügy és Igazságügy), amik között az információ áramlás szinte alig van, hivatalos ügyet intéznünk – finoman szólva – nehézkes. Amellett ott vannak még a felügyeleti szervek...és azok a „furcsa regisztrációk”. 

És mi az, ami rám, illetve ránk vár?  

Az ÁKT optika szakma csoportunk a fogtechnikus csapattal együtt hivatalosan is megkapta Csák János Miniszter Úrtól újabb két évre szóló megbízatásunkat! 

Ennek köszönhetően, immár az átalakult - fent említett - minisztériumokkal és hatóságokkal nekiláthatunk, a szakmánk működési feltételeit - a kötelességek és jogosultságok pontos meghatározását is- tartalmazó, egyfajta „szakmai protokollba” való rendezésének, hogy helyére kerülhessen végre a szakmánk. Ehhez a munkához számítunk továbbra is a szakmánkban aktívan tevékenykedő partnereinkre. 

A legutóbbi megbeszéléseinken mi már kialakítottuk az ÁKT optika/fogtechnika csapatok közös érdekeit, feladatait és kötelezettségeit összefogó stratégiát, (az oktatás – vizsgáztatás – munkaerő piacra kerülés és munkavégzés – aktív dolgozók folyamatos képzése...stb), így az ott meghatározottak alapján, folyamatosan dolgozunk. 

A júniusi ÁKT összejövetelünk után, már konkrét ütemtervvel fogunk jelentkezni, remélve, hogy egyeztetésre kerül addigra a minisztérium és a kamara által meghatározott munkamenet. 

Addig is mindenkinek jó egészséget és sikeres munkát kívánunk!


Kép forrása: freepik.com