Fontos, hogy a szemüveg jól passzoljon a tv-s munkához!

„Lényegi szempont, hogy jól illeszkedjen a TV-s munkához!” - vallja Kárász Róbert műsorvezető.  Ki korán kel és figyeli az ATV Start műsorát, többek között riportalanyomtól elsőkézből értesülhet a világban zajló eseményekről. Mint a Fogadj Örökbe Egy Macit Alapítvány egyik alapítója, létrehozta a Premier Kultcafét, Európa legnagyobb alapterületű fogyatékosság-barát kávézóját és kulturális komplexumát. Több mint 10 éve az Ezer Lámpás Éjszakája, az Eltűnt Gyermekek Felkutatásáért Alapítvány elnöke. Most pedig a szemüveges énjét ismerhetjük meg az ATV Start műsorvezetőjének, Kárász Róbertnek.

Mennyire tartja hiú embernek magát az idő előrehaladtával bekövetkező változások tekintetében?

Az átlagnál nem vagyok hiúbb, de odafigyelek a külsőmre. Nehezen éltem meg, hogy kell a szemüveg, viszont a munkám jelentős része monitor előtt zajlik, így elengedhetetlenné vált.

Mikor kiderült, hogy a tökéletes látás érdekében szemüvegre van szüksége, hogyan viszonyult hozzá? Fenntartással vagy az újdonság erejével fogadta?

Próbáltam dacolni a biológiával és az idő múlásával. Olvasásnál már jelentkeztek a problémák. Gondoltam, ha tornáztatom jobb lesz, de nem így történt. Az „egyszerűbb” szemüvegek sem váltották be a hozzájuk fűzött reményt. Rá kellett szánnom magam egy alapos szemvizsgálatra és ezáltal egy megfelelő szemüvegre, amely a tökéletes látást biztosítja. Kb. 4-5 éve viselek szemüveget és szerencsére nem romlik a szemem.

Azt szokták mondani, hogy a tárgyak a személyiségünket tükrözik. A mostani, karakteres kerettel mit szeretne sugallni a külvilág felé?

Semmi ilyen gondolatom nem volt, csak az számított, hogy jól nézek ki, jól mutasson az arcon, és a viselése komfortos legyen. Multifokális lencse lévén a keret nagysága is meghatározott. Mivel nagyobb az orrom, így erre az arca nehéz jó szemüveget találni. De szerencsére sikerült, és a szemüvegem, olyan kiegészítő, amely jól mutat.

Szemüveglencse tekintetében mik voltak az elvárásai?

A legfontosabb szempont az volt, hogy a lencse olyan réteggel legyen ellátva, amely a fényvisszaverődést csillapítja a munkám során. A jövőben pedig szeretnék egy fényre sötétedő lencsét is.

A férfiak - az óra, toll és egyéb gyűjtőket leszámítva - általában a tárgyakból egyet vásárolnak, de a legjobb minőséget választják. Ön, hogy áll a szemüvegkeretekkel?

Nekem fontos, hogy cserélhető, variálható legyen. Három középkategória feletti keretem van. Ruházattól és alkalomtól függ, mikor melyiket viselem. Kizárólag egy márka nem lenne megfelelő minden helyzetben. Lényegi szempont, hogy jól illeszkedjen a TV-s munkához.

Ha jók az értesüléseim, akkor hamarosan némi változást érzékelhetnek a kedves nézők. Milyen megfontolásból váltott a jól megszokott karakteres darabról egy merőben eltérő, színesebbre?

Most a vagányabb, „pasisabb”, merészebb és extravagánsabb kereteken lesz a hangsúly. Régi vágyam egy piros keret. De mindemellett a barna, a pepita és kék színek is szóba jöhetnek.

Amennyiben stílusváltásról beszélünk, akkor hol a határ és mennyire fontos a nézők véleménye e tekintetben?

Kizárólag a saját véleményem számít, mert én érzem és tudom, hogy pontosan mit akarok. Általában gyorsan döntök: jól áll vagy nem. Magamra hagyatkozom.

Ha a helyzet esetleg úgy hozza, tudja nélkülözni a szemüveget vagy mára már a mindennapjainak elengedhetetlen kelléke?

A szükség nagy úr. Olykor elfelejtem feltenni vagy otthagyom valahol. Kritikus helyzet nincs. Stúdióban előfordult, hogy az 5 cm-re lévő tárgyat szemüveg nélkül nehézkesen láttam és a kölcsönkapott szemüveg csak minimálisan javította a problémát. Síeléskor a síszemüvegem alá nem fért be a szemüvegem, de nem okozott galibát, és a nap végén, már újra a látásjavító szemüvegemet viseltem. Futás alkalmával, illetve edzőteremben pedig továbbra sem viselek szemüveget.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!