Gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedések – közöljük az IPOSZ levelét

0

Tisztelt MOI Tagok!


Az IPOSZ elnökének tájékoztató levelét közöljük most önöknek, melyből látható, hogy a MOI is megtette ipartestületi tagságának érdekében a gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedések sürgetését.

 

“Tisztelt Ipartestület!

A pénteki napon az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkársága számára is megküldtük mindazokat az észrevételeket, amelyeket Önöktől kapunk a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetről, valamint amit az európai szervezeteink juttatnak el számunkra. Köszönjük ezeket az észrevételeket, és azt, hogy olyan sokan (közel 250-en) válaszolták már meg a kiküldött kérdőívet…

Üdvözlettel: Németh László, IPOSZ elnök

 

“Dr. György László
gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár
Innovációs és Technológiai Minisztérium

Tisztelt Államtitkár Úr!
Az Ipartestületek Országos Szövetsége IPOSZ folyamatosan tartja Önökkel a kapcsolatot. Tagjaink a mai napig igen jó emlékeket őriznek részvételéről a 2019-es közgyűlésünkön. Az Ön rendelkezési körében tevékenykedő Szepesi Balázs helyettes államtitkár úrral is, aki egyben Magyarország részéről a Kkv megbízott, az IPOSZ vezetői folytattak már megbeszéléseket a Kkv Stratégiával kapcsolatban. Több projektben is részt veszünk jelenleg, amely szintén érinti az Önök minisztériumát, hiszen ezek a projektek a szakmai képzést, a tanácsadást, a hatékonyság fokozását, a foglalkoztatási képesség megőrzését és az egész digitalizálási folyamat segítését mozdítják elő.

Mint Ön is bizonyára tudja, az IPOSZ meghatározóan a családi és mikrovállalkozásokat képviseli és főleg azokat, amelyek a javító, szerelő, szolgáltató szektorban dolgoznak és így közvetlen napi kapcsolatban állnak a lakossággal.

A jelenlegi világjárvány okozta jelenségek kiemelten érintik ezt a csoportot és ezért fel szeretnénk hívni a figyelmet a sok szolgáltatói szakma problémáira és arra a tényre, hogy a taxisokhoz és más szektorokhoz hasonlóan azonnali segítségre van szükségük, hogy meg tudják őrizni foglalkoztatottjaikat és biztosítani tudják a lakosság széles köre számára a legszükségesebb szolgáltatásokat. Emellett az alvállalkozói tevékenységnek is nélkülözhetetlen láncszemei.

Ennek érdekében egy levelet írtunk az IPOSZ elnöksége nevében, Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, akinek a titkárságáról már egy visszaigazolást is kaptunk, a levél kézhezvételéről, tájékoztatásul ezeket a levelet is mellékeljük Önnek. Egyben köszönetet szeretnénk mondani azért a kérdőívért, amelyet az Önök minisztériuma ilyen gyorsan kidolgozott és amely igen széleskörű visszhangot váltott ki a területi és szakmai ipartestületeinkhez tartozó vállalkozások körében, amelyeknek mi haladéktalanul továbbítottuk a kérdőívet. Ezt a kérdőívet egy nap alatt már több mint 180 vállalkozás küldte vissza és a válaszok folyamatosan érkeznek. Az eddig beérkezett válaszok első nagyobb csoportját ezzel a levéllel most meg is küldjük Önöknek.

Ezt az Önnek írt levelet tájékoztatásul mellékeljük Szepesi Balázs helyettes államtitkár úrnak, valamint Kepe Nóra politikai főtanácsadó asszonynak.

Tekintettel arra, hogy Szepesi Balázs helyettes államtitkár úr egyben Magyarország kkv megbízottja is, engedje meg államtitkár úr, hogy folyamatosan megküldjük Önöknek tájékoztatásul azokat az anyagokat is, amelyeket azoktól az európai szövetségeinktől kapunk, amelyekben az IPOSZ tag. Ehhez a levelünkhöz két ilyen anyagot mellékelünk most, az egyik az SMEunitednek a legnagyobb európai kkv szövetségnek a tagjai részére kiküldött tájékoztatói. Ebben a tájékoztatásban ez az európai szövetség a kkv szektorral kapcsolatos különböző gazdasági és társadalmi területeken végzett tevékenységeket foglalja össze a kkv szektor szempontjából. A másik tájékoztató csoport pedig az európai és belga fodrász szövetségektől érkezett és azokba a megoldásokba és vitatott kérdésekbe enged betekintést, amelyek a fodrász szakma a területén jelentkeznek a vírus helyzetet követően.

Ezt azért tartjuk fontosnak, mert az IPOSZ fodrász szakmai szervezete, amelynek Berendi László, az IPOSZ alelnöke a vezetője, szintén kapcsolódik ehhez az európai szövetséghez és Magyarországon is megfogalmazódhatnak hasonló kérdések. Több neves fodrász a Facebookon keresztül már közvetlenül is megszólította Miniszterelnök urat ezekben a kérdésekben. Ez csak egy példa arra, hogy az általunk képviselt szolgáltatói szektorban szinte minden fontos szakmában hasonló kérdések fogalmazódhatnak meg. A fodrászok mellett az optikusok, a fogtechnikusok és szikvízkészítők részéről máris érkeztek ilyen kérdések. Maga az IPOSZ is már március 10-én kiküldött egy felhívást a területi és szakmai ipartestületeinek és erre is folyamatosan érkeznek válaszok. Példaként elküldjük Önöknek a felhívásnak a szövegét és példaként arra három reakciót. Ezek természetesen még azt megelőzően készültek, amikor Miniszterelnök úr az intézkedéseket bejelentette, a gazdasági kamara egy külön kérdőívet bocsátott ki a vállalkozások felé és az operatív törzs javaslatára azóta szigorító intézkedések kerültek bevezetésre.
Amennyiben államtitkár úr ehhez hozzájárul, akkor munkatársainak folyamatosan megküldjük a nemzetközi szervezetektől érkezett tájékoztatásokat is.

Üdvözlettel,
Németh László
IPOSZ elnök”

Természetesen, a jelenlegi helyzetben, a fentiektől függetlenül a MOI továbbra is közös lépéseket tesz az Magyar Látszerész Szövetséggel együtt a szakma védelme és terheinek enyhítése érdekében.



Karvázy Attila
MOI elnök

Megosztás.

Leave A Reply