Gyógyítás és megelőzés – a kontaktlencseviselés szövődményei és komplikációi

0

A Magyar Kontaktológia Társaság idén Budapesten tartotta éves továbbképző kongresszusát, amely idén a 10. jubileumi volt a sorban. A résztevő szakemberek arra keresték a választ, hogy hogyan lehet megelőzni, kiküszöbölni a kontaktlencse viseléssel járó szövődményeket, komplikációkat és betegségeket. A konferencia témái között hangsúlyosan szerepet kapott még a száraz szem problematikája és lehetséges megoldásai. Az esemény nemcsak programjában, hanem szervezésében is különleges volt, hiszen a hazai és külföldi neves előadók mellett a rendezők különleges esti programról is gondoskodtak, a vadnyugat és a rodeó jegyében.

A tudományos program első napján két külföldi előadó is részt vett. A német Hans-Walter professzor Ulm Egyeteméről a kontaktlencseviselés komplikációinak témakörét járta körbe. Ursula Vogt doktor az Angol Kontaktlencse Társaság elnökeként a kontaktlencseviselés fertőzés veszélyeire és azok gyógyítási mechanizmusára hívta fel a figyelmet.

A keratitis, mint a kontaktlencseviselés legveszélyesebb betegség témakörét a DE ÁOK Szemészeti Tanszék, DEKK Szemklinika orvosai járták részletesen körbe. Ismertették a kialakulásának körülményeit, egyes fajtáit, valamint a lehetséges megelőzések és kezelések módját.

A céges szimpóziumok

közül nagyon pozitív visszajelzést kapott a hallgatóságtól dr. Oláh Gábor szakgyógyszerész, aki előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy edukálni szükséges mind a műkönnyek használóit, mind az ajánlóit – beleértve az optikai üzletek eladóit, valamint a gyógyszertárak képviselőit – az adott termékek felhasználási területéről, annak érdekében, hogy a sokféle műkönny közül a megfelelőt tudják ajánlani a paciensek problémáira.

A kongresszus érintette az orthokeratológia témakörét is, ami után Módis László professzor a nem lézeres szaruhártya műtétek után előforduló leggyakoribb szaruhártya szövődményekről tartott előadást…

Tóbiás Krisztina teljes beszámolója az Optikai Magazin legújabb számában olvasható.

Megosztás.

Leave A Reply