Kávézaccból szemüveg

0

Sok embernek szüksége van a reggeli kávéra ahhoz, hogy megfelelően lásson, – ezt a kifejezést használta fel az Ochis keretei megtervezéséhez. Az öko-megoldások időszakát éljük – szerencsére -, ami egyre érdekesebb és egyedibb projekteket eredményez. Bemutatjuk a kávéból és lenből készülő szemüvegkereteket:

Az Ochis stílusos kereteket készít kávézaccból, lenlisztből és egy organikus ragasztófajtából, amelyet szójababolajból készítenek. A szemüvegek egytől-egyig a környezetre teljesen ártalmatlan alapanyagokat tartalmaznak.
„Az alapötlet az volt, hogy olyan kereteket gyártsunk, amelyek mentesek a kőolajtól.” – mondta el a cég alapítója, a kijevi Maxim Gavrilenko. „A kávéból készülő szemüvegek százszor jobban komposztálódnak, mint egy egyszerű műanyagkeret.”

Több mint egy év munkájába, azon belül több száz törés- és funkcionális tesztbe került, mire végre el tudták készíteni a prototípust. Az összekevert alapanyagokat összepréselik, majd egy digitális szerkezet segítségével matematikai pontossággal „kimarják” a keretet a préselt lapból. A szemüvegeket végül kézzel tökéletesítik.

A procedúráról egy látványos videó is készült, amit IDE kattintva megtekinthet.

A végeredmény egy rugalmas, pehelykönnyű keret matt felszínnel, amelyet az ergonomikus hídnak köszönhetően könnyedén az arc formájához lehet igazítani. Azért, hogy a szárak tartósabbak legyenek, fémszálakat vezettek beléjük, így biztosan nem törnek el. Az Ochis modellek vízállóak is, tehát nem kell félnünk attól, hogy mosogatás közben véletlenül főzünk egy americanot; de a keretek kávéillatukat egyébként sokáig megőrzik.

Harmónia a természet és a digitális technológiák között: minden alapanyag fenntartható forrásból származik, környezetbarát, bőrbarát, amikor pedig a szemüveg évekkel később ellátta minden feladatát, mehet a komposztálóba. Árukat tekintve középkategóriásnak számítanak, ugyanis egy kész keret körülbelül 40 ezer forintba kerül.

És ha már a kávénál tartunk: nemrég a Cornell Egyetem egy kutatásából kiderült, hogy a kávéban található antioxidánsok segítenek a szem, azon belül is a retina egészségének megőrzésében. Ki tudja, lehet hamarosan nem csak az ébredésben, hanem a szemorvoslásban is segíteni fog nekünk a „jó erős fekete”. Addig is, a kávékeretek elérhetőek az Ochis honlapján keresztül.

Megosztás.

Leave A Reply