Kedélyborzolás helyett

A folyamat, amelyet Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter indított el javaslatával – amelyben bizonyos munkakörök betöltésénél a végzettségi kötelezettség eltörlését javasolja - a mi szakmánkra nézve pozitívan dőlt el, hiszen az Optikus/Látszerész szakma továbbra is a kizárólag végzettséggel végezhető szakmák között maradt.

Az index ide vonatkozó cikkeitt.

Itt köszönjük meg mindenkinek a reagálását a végzettséghez kötöttséggel kapcsolatosan megjelent cikkünkre. Mindenképp pozitív hozama ennek a cikksorozatnak, hogy sikerült a MKIK szervezésében, a kamara keretein belül szakmánk több résztvevőjével egy asztalhoz ülni és legtöbbjükkel tisztázni számos kérdést, illetve helyre tenni néhány félreértést. Ennek eredményeként megfogalmazásra került, hogy a szakmánkban ki, milyen végzettséggel milyen tevékenységet végezhet, milyen a piaci „munkaerő” helyzet, illetve milyen lehetőségek vannak az oktatás terén, és ebben milyen szerepe van az MKIK/ÁKT-nak. 

Ehhez kapcsolódott az elmúlt héten a kamarában létrejött legutóbbi összejövetel, amire meghívást kaptak a fogtechnikus és az optikus szakma oktatását végző iskolák vezetői- tanárai (oktatói).

Kiváló előadásokat hallhattunk a „Jó gyakorlatok a szakképzésben” megnevezésű prezentációk által, bemutatva az egyes képzőhelyek „munkafolyamatait” és tapasztalatait.

Az Optikus képzést Szodorai Margit a Teljeskörű Optikai Oktatás Kft. képviseletében mutatta be igen színvonalas és mindenre kiterjedő előadásában – melyet ezúton is tisztelettel köszönünk! 

Vörös-Gubicza Zsanett - az MKIK oktatási és képzési igazgatója által meghatározottak szerint: a képzési program, (mind az elmélet, mind a gyakorlat) a projektfeladatok, a portfolió és a teljes képzési folyamat is bemutatásra került, így teljes képet kaphattunk az iskolákban és a gyakorlati képzőhelyeken történő feladatokról és az ott folyó munkákról is.

A kamara részéről megerősítésre került, hogy az oktatási kérdésekben elvégzett ÁKT munkára továbbra is számítanak és minden segítséget megkapunk, hogy a fogtechnikus és az optikus szakmák végzettséghez kötöttsége megmaradjon. A tervek szerint még egy összejövetelünk biztosan lesz idén, természetesen erről is szívesen beszámolunk.

Néhány képet hoztunk a megbeszélésről, képekben megmutatva csapatunkat.

MKIK/ÁKT Váry Péter, Karvázy Attila

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!