Kinek a kezébe adjuk az optika szakma jövőjét?

Erős felütés a cím, viszont minden túlzástól mentes. Ahogy láthattátok az elmúlt években különös figyelmet fordítunk az optika szakma jövőjére, képzésére, a benne dolgozók tudására és az optikák működésére, valamint az egész rendszerre leselkedő veszélyekre. 

De mint tudjuk, minden veszély egyben lehetőség is, és most nem mindegy, hogy kik fognak dönteni az optikákban dolgozó személyek jövőjéről. Ez az ügy van annyira fontos, hogy a két szakmai szervezet összefogjon és közösen kérjük a te visszajelzésedet is. Mielőtt belevágunk, nézzük meg az alaphelyzetet és a lehetőségeket!

A hazai optikus képzés jelenleg egy intézményből áll: a Teljeskörű Optikai Oktatási Kft. végzi Budapesten a Hogarth Mihály utcai képzőhelyen. Lehetőség van nappali, illetve levelező tagozatos képzésre is. Az iskolában jó felszereltség mellett, kiváló tanároktól sajátíthatják el a tananyagot a pályakezdők, vagy éppen az optikában már jártas dolgozók. Az iskola tanárairól még azok is csak pozitívan tudnak nyilatkozni, akik nem vettek részt a képzésben. A tananyagot szintén szakemberek állítják össze: az iskola oktatói mellett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Optikus Szekciója, ahol olyan személyek képviselik az optikus szakmát, mint Karvázy Attila és Váry Péter. Lehet azon vitatkozni, hogy miért kell megtanulni az automata gépek világában a lencsék tördelését, viszont az kijelenthető, hogy aki elvégzi a képzést, annak olyan alapja lesz, amelyre bármelyik optika ráépítheti a saját rendszerét.

Emellett viszont az elmúlt évtizedben megváltoztak a piaci viszonyok, az optikai termékek iránti kereslet és kínálat is. Ennek egyik fő eredménye, hogy tömegével jelentek meg olyan dolgozók az optikákban, akiknek nincsen hivatalos képzettségük. Az esetek többségében kaptak egy, a munkáltató által összeállított gyorstalpalót, de számos olyan esetről is tudunk, ahol a hónapok során beletanult valaki a szemüvegek világába. Az Optikai Magazinon többször beszámoltunk arról, hogy a kamarában, hogyan küzd az Optikus Szekció, hogy az optika szakma továbbra is végzettséghez legyen kötve. Habár több törekvés is volt a piac egyes szereplőitől, hogy ez törlésre kerüljön, végül sikerült megtartani ezt a kitételt, sok más szakmával ellentétben. Írtunk már arról is, hogy azok a munkavállalók, akik dioptriát tartalmazó optikai eszközökkel foglalkoznak, viszont nincs optikus (látszerész) végzettségük, ők (munkáltatójuk) nem törvényesen járnak el. Ilyen feladatkörre csak és kizárólag optikus végzettséggel rendelkező személyt szabad alkalmazni. Ezt sajnos a piac, valamint az állam felülírta. 

Ennek az ellenőrzését a Nemzeti Népegészségügyi Központ végzi, vagyis végezné, ha lenne rá kapacitása. Bármikor kijelölhetik az optikai ágazatot, mint ellenőrzési területet. 

Azt kijelenthetjük, hogy a vásárlónak, valamint a minőségi kiszolgálásnak érdeke, hogy végzettséggel rendelkezők készítsék el a szemüveget. Viszont jelenleg akár több ezer olyan személy is lehet a szakmában, akinek nincs végzettsége.

Mi lehet erre a helyzetre a megoldás? Természetesen nem az, hogy csak olyan személyt veszünk fel, akinek megvan a végzettsége, mivel ez azért is alakult ki, mert jóval több munkavállalóra van szükség, mint ahány optikus végzettségű személy elérhető. Lássuk be, az sem életszerű, hogy már felvétel előtt beíratjuk az iskolába az új munkavállalót és másfél év múlva tud beállni dolgozni! És sajnos jelenleg az sem megoldás, hogy egyszerre mindenkit beíratunk az iskolába, aki már így dolgozik, mert az iskolának nincs (még) ekkora kapacitása.

Az elmúlt hónapokban többször egyeztetett a három szakmai szervezet (Magyar Optikus Ipartestület, a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség és a Magyar Kereskedelmi Kamara Optikus Szekciója) erről a témáról és az alábbiakra jutottunk:

  • a végzettséghez kötött munkakört továbbra is fent kell tartani, teljes mértékben egyetértve a kamara álláspontjával
  • Az NNK-nál kezdeményeznünk kell, hogy azokat a munkavállalókat (munkáltatókat) ne érje büntetés egy esetleges ellenőrzés során, akik fel tudják mutatni, hogy a végzettséggel még nem rendelkező munkavállalójukat már beíratták a képzésre, tehát vezessenek be hivatalosan egy türelmi időt, ami elég a képzés idejére, valamint arra a pár hónapra a beíratás előtt, amíg kiderül, hogy érdemes-e az adott munkavállalót beíratni.
  • Szintén kezdeményezzük az NNK-nál, hogy azok a személyek, akik már egy ideje (a pontos tapasztalati idő még megbeszélése alatt van) optikusi feladatokat látnak el, de nincsen végzettségük, egy rövidített oktatási forma keretében optikusi, vagy optikusi szint alá pozícionált végzettséget szerezhessenek, amelyet elfogad az NNK, és onnantól kezdve szabályszerűen tudnak az optikában optikusi teendőket ellátni.

Ez egy hosszú folyamat lesz, viszont mindannyiunk érdeke, hogy mi kezdeményezzünk és mi oldjuk meg ezt a feladatot, hiszen láthattuk már, mennyire veszélyes mikor olyanok kezdenek el az optikákról dönteni, akik nincsenek benne az iparágban. 

Ehhez viszont mindenképp kell a te segítséged is! Május végén felmérést fogunk végezni, amelyben arra leszünk kíváncsiak, hogy pontosan hány olyan személy dolgozik most optikában, akik optikusi feladatokat látnak el, de nincs meg a végzettségük hozzá. A felmérés természetesen névtelen lesz és a két szakmai szervezet fogja végezni, ezzel is garantálva a felmérés megbízhatóságát és sértetlenségét.

Számítunk rád a jövőnk miatt!