Kontaktlencseillesztés gyermek- és csecsemőkorban

0

Kontaktlencsét gyermekkorban három korosztályban illeszthet szemész szakorvos. A gyermekek hat hónapos kortól háromévesig alkotják az első korcsoportot, ez a bölcsődések csoportja. A második csoport életkora 3-6 év, a harmadiké pedig 6-14 év. Mindhárom korosztályra jellemzőek bizonyos sajátosságok, amelyekre oda kell figyelnünk a kontaktlencse-illesztés során.

Kontaktlencse-illesztés hat hónapos kortól 3 éves korig

A bölcsődéseknek az alábbi javallattal illeszthető kontaktlencse: lencsehíjasság (aphakia), a két szem nagy törőerő-különbsége (anisometropia), accomodatív esotropia, irreguláris asztigmia és aniridia. A gyakorlatban elsősorban az aphakia esetében illesztenek lencsét, amikor a veleszületett szürkehályog operációját követően a kis beteg lencsehíjas lesz és a szem hiányzó törőerejét pótolni kell. Ilyenkor a lencseillesztés csak átmeneti megoldás és a látórendszer fejlődését biztosítja addig, amíg a gyermeknek műlencse ültethető a szemébe műtéti úton.

Kontaktlencse-illesztés 3-tól 6 éves korig

Háromtól hatéves korig elvétve illesztünk kontaktlencsét. Irodalmi közlemények is ritkábban fordulnak elő. Ennek az az oka, hogy a veleszületett szürkehályog műtéti ellátása erre a korra már megtörténik. Akiknek kiszűrték a hályogját, azok bölcsődés korban megkapják az aphakiás korrekciót.

Kontaktlencse-illesztés 6-tól 14 éves korig

Iskolás korban többnyire megváltozik a gyermekek hozzáállása a kontaktlencséhez. Az iskola révén kötelességtudóbbak, fegyelmezettebbek lesznek, ami természetesen nagy egyéni változatosságot mutat. Finommotoros funkcióik javulnak, ügyesebbek lesznek. Ezek a tulajdonságok egyre inkább alkalmassá teszik a gyermeket arra, hogy saját maga kezelje a kontaktlencsét, miután megértette, hogy ez számára szükséges.

Melyek a korlátozott látás leggyakoribb formái; melyik milyen korban a leggyakoribb? Milyen korszerű megoldásokkal javíthatunk rajtuk? Melyek a leginkább ajánlott lencsetípusok? Melyek az egyes lencsetípusok előnyei és hátrányai és milyen korosztály számára javallottak? Mik a választáskor mérlegelendő szempontok? Az idő haladásával, ahogy a gyermekek nőnek, megváltoznak az illesztési szokások,s azok ideális körülményei is. Hogyan is járulhat a család a gyermek adaptív viselkedéséhez? Mindezekről többet megtudhat az Optikai Magazin legfrissebb számából!

Megosztás.

Leave A Reply