Lássuk tisztán a lézeres szemműtétet! (3. rész)

0

Az előző részben a felszíni módszereket elemeztük. Most a lebenyes módszereket tárgyaljuk meg hasonlóképpen: mit és hogyan csinál az orvos, mit és hogyan csinál a lézer, illetve a lézerek és egyéb berendezések?

hirdetés

Amint korábban említettük, a lebenyes módszer esetén a lézer egy valamilyen technikával készült lebeny alatt, a szaruhártya mélyebb rétegéből, a stromából távolítja el az adott dioptriának megfelelő szövetmennyiséget. Arról is szó volt, hogy a műtéti előkészület is hasonló: néhány szemcseppel érzéstelenítik a szemet (tehát jelen esetben sem injekcióval!), de a lebenyes módszernél még fertőtlenítő lemosást is alkalmaznak.

A lebenyről

Mielőtt a lebenyes módszerekre rátérnénk, általánosan beszéljünk a lebenyről! A vastagsága 100 és 160 mikrométer közötti, ami egyrészt a módszertől, másrészt az orvos döntésétől függ, vagyis az adott dioptria és a szaruhártya vastagságának viszonyától. A lebeny formája „C” alakú, tehát körben nincs teljesen levágva a szaruhártya! (Csak mint egy „tanksapka”.) A megmaradó részt, a húrt nyélnek hívjuk, ennek mentén hajtják fel majd a lebenyt. A nyél mérete 4-5 mm. A „C” alakú rész átmérője 9-10 mm közötti, módszertől, dioptriától, az adott szem adataitól és az orvos döntésétől függ. A lebeny rétegei: az 50-70 mikrométer vastagságú hámréteg, a 8-10 mikrométer vastag Bowman-membrán és a 40-80 mikrométer vastag stroma.

LASIK

Az első lebenyes módszer. A neve egy mozaikszó: LASer In situ Keratomileusis. /1./ Azért fejlesztették ki, mert – mint az előző részben említettük – az első lézerek alkalmazása idején a PRK módszer nagy hátránya volt a 3 napig tartó, viszonylag nagy fájdalom, a nagyfokú idegentestérzés. Ezt hivatott csökkenteni ez a módszer, hiszen a lebeny a dioptriának megfelelő szövetmennyiség eltávolítása után visszahajtva lefedi a hámfosztott területet. A szaruhártya saját anyaga takarja a sebet, így a szabad idegvégződések le vannak fedve. A visszafektetett lebeny majd idővel visszatapad, de csak a széle fog összeforrni, a lebeny alja, az alsó felülete – a lebenyágy – nem! Mivel a lebeny 9-10 mm átmérőjű, csak ott lesz sebgyógyulási heg, ami nincs benne a látómezőben, tehát nem zavarja a látást.

Ennél a módszernél az orvos egy fém körmarker segítségével, genciánibolya festékkel megjelöli a szaruhártya felszínét, majd egy fém vákuumgyűrűvel „megfogja” a szemet. Ekkor a vákuum hatására megnő a szemnyomás 60-70 Hgm-re, így a gyűrű közepén kiboltosul a szaruhártya. A gyűrűre helyezett motoros vagy az orvos kezével vezetett, irányított, kb. 1000 Hz-cel rezgő, nagyon éles fémpenge (mikrokeratom) vágja be a kiboltosult szaruhártyát: elkészült a lebeny. Az a foglalat, amelyben a penge rezeg, szabja meg a lebeny vastagságát (130-160 mikrométer közötti). A nyél helyzetét a felhelyezett vákuumgyűrű helyzete, illetve esetenként a kialakítása szabja meg. Általában felül, tehát 90 fokban van, ezt superiornak hívjuk. Motoros vezérlésnél oldalt, az orrnál van. Ez a nazális. A vákuum nagyságát (700-800 Hgmm!) és stabilitását, a penge rezgését, az esetleges motoros mozgatását a pengéről elnevezett mikrokeratom nevű műszer vezérli.

A lebeny felhajtása után az excimer lézer eltávolítja a dioptriának megfelelő szövetmennyiséget, majd az orvos visszafekteti a lebenyt. Alaposan leöblíti a lebenyágyat és a lebenyt, utána puha szivaccsal (háromszög tamponnal) felitatja a lebeny széleit, és pár percet vár, amíg a visszatapadás (valamilyen szinten) megtörténik. Azért kell előtte az említett genciánibolya-festékes jelölés, mert a lebeny a nyél ellenére a nyélhez képest oldal irányban „kilenghet”, elmozdulhat. Ez segíti a lebeny helyes, eredeti helyzetének a beállítását.

E módszernek két előnye van…

Bitter Ferenc okleveles villamos üzemmérnök teljes írása részletesen bemutatja ezt a viszonylag új és izgalmas szakterületet. Kitér a FEMTO LASIK és SMILE módszerekre, és azok előnyeire is: előbbi részben hasonlít a LASIK-ra, utóbbi viszont egy egészen más eljárás, és persze a legmodernebb is.
A teljes cikk az Optikai Magazin legfrissebb számában olvasható.

Megosztás.

Leave A Reply