Megérkezett a 2020-as év színe!

0

2016-ban a rózsaszín és lila pasztellszínek, 2017-ben a természetes zöld, ’18-ban az üdítő lila, ’19-ben pedig a vibráló korall: az év színe minden évben kiszámíthatatlan, és mindig teljesen más, mint az előző, így hát idén év végén is meglepetésként ért bennünket az irányadó árnyalat. Több évnyi élénk vibrálás után a Pantone 2020-ra egy nyugodt és kiszámítható klasszikust választott, ami várhatóan felüdülésként fog hatni a divatipar több éves színkavalkádjai után.

A Pantone Color Institiute 2000 óta minden évben kutatást végez arról, hogy a globális trend színek terén merre tart, mit részesít előnyben, az eredményeket pedig mindig december elején jelentik be.

A kobaltkék a tiszta gondolkozás és kommunikáció színe, amely attribútumok a gyorsan fejlődő technológiai világban valódi feloldozást jelenthetnek. Segít koncentrálni és újrarendezni a gondolatokat azzal, hogy a hatalmas éjszakai égbolt csendjét és makulátlanságát idézi. Arra ösztönöz bennünket, hogy nézzünk a nyilvánvaló mögé, hogy tartsunk önvizsgálatot, hogy lassuljunk le, és merjük újragondolni eddigi életünket.

„Olyan időket élünk, amelyben a bizalom és a hit nélkülözhetetlen, mégis ritkaság.” – mondta Leatrice Eiseman, a Pantone Color Institute ügyvezető igazgatója. „Ezt a fajta állandóságot fejezi ki a klasszikus kék: egy szilárd és állandó árnyalat, amire mindig számíthatunk.”

A „bleached coral”, azaz a fehérített korall éve

A sokak által megtévesztő első híresztelések szerint a 2020-as év színe a tavalyi vibráló, „élő korall” után a bleached coral, azaz a „fehérített korall” lesz, amellyel a korallok hihetetlen ütemű, a globális felmelegedés okozta pusztulására szerették volna felhívni a figyelmet. A széles körben elterjedt hírt két ausztrál kreatív, Jack Railton-Woodcock és Huei Yin Wong indította el figyelemfelkeltés céljából, és bár ők sosem állították, hogy ez lesz a Pantone hivatalos álláspontja, sokan készpénznek vették a választást.

Mindenesetre a hír villámgyors elterjedése jól mutatja a téma fontosságát és aktualitását. Valóban rengeteget jelentett volna, ha egy olyan világszinten elismert szervezet, mint a Pantone a globális felmelegedés okozta problémákra hívná fel a figyelmet az év színével: a divatipar a második legkörnyezetszennyezőbb ágazat ma a világon.

Forrás: dezeen.com – bangstyle.com

Megosztás.

Leave A Reply