Megváltozott a KATA, sajnos minket is érint

És nem pozitívan. De várjuk ki a végét...

A magyar kormány a mai napon megszavazta a hétfőn előterjesztett KATA adózással kapcsolatos változtatásokat. Az optikus szakmának különösen nagy érvágás ez, hiszen az optometristák többsége, valamint a látszerészek és az üzletek egy kis része ebben az adózási formában működik. A változtatás fájó pontja, hogy az adózó nem állíthat ki számlát csak magánszemély nevére. A mai elfogadás alapján szeptember 1-jén fog életbe lépni az új törvény.

Ez a módosítás alapjaiban változtatja meg azt a rendet, ahogy egy optika működik. 2 napja mindenki lázasan hívogatja a könyvelőjét és valószínűleg már mindenki kívülről fújja az átalányadózás szabályait, valamint már az is megfordult a fejekben, hogy az optometrista fog számlázni a végfelhasználóknak. Sem az átalányadózás jóval magasabb terhe, sem a vásárlónak való számlázás irreálisan nagy adminisztrációs terhe és bonyolultsága nem vonzó.

Viszont lépjünk egyet hátra, nyugodjunk le és egy kicsit várjunk mindenféle megoldással, javaslattal.

A változtatást 2 munkanap alatt vitték végig, ne legyenek illúzióink, nem akartak egyeztetni semmilyen szakmai szervezettel. Ahogy eddig nem hallgatták meg az érdekképviseleteket, valószínűleg ezután sem fogják, ettől függetlenül természetesen a javaslatot benyújtó szervezeteknél megtettük a tiltakozásunk és a teljes szakmát képviselő javaslatokkal éltünk.

És hogy miért várjunk? Mert 2 nap alatt tarolták le ezt a rendszert és már most belengettek egy új adózás bevezetését, ami alternatívája lesz az eddig ismert KATA-nak. Ezen kívül több kiegészítés, változtatási javaslat érkezett már ma, amelyet a napokban fog tárgyalni a parlament. 

A Magyar Optikus Ipartestület nyugalomra biztat titeket, ne mérgelődjetek és ne tervezzetek olyanokat amiknek még semmilyen alapja nincsen. Napi szintű egyeztetéseken veszünk részt a kamarákkal, javaslatokat fogalmaztunk meg a minisztériumok felé és hivatalosan támogatunk minden kapcsolódó szervezetet, amelyeknek erősebb lobbijuk van, mint nekünk.

Amint van bármilyen érdemi fejlemény, konkrét és biztos információ, jelezni fogjuk nektek.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!