„Minden nap ajándék egy ilyen fejlődést mutató szakmában”

- interjú Prágai AndrásnévalRohanó világunkban, amikor igyekszünk lépést tartani az újdonságokkal érdemes egy  pillanatra megállnunk és visszatekintenünk a régmúlt időkre. Szakmánkban szerencsére vannak olyan szakemberek, akik több évtizedes tapasztalattal a hátuk mögött, kellő bölcsességgel tudnak szolgálni a mai pályakezdőknek. Kezdetektől-napjainkig, avagy mi a sikeres üzletvezetés titka: megtudhatjuk az optometrista - látszerész és aranykoszorús mestertől, Prágai Andrásné, Rózsától.  

Visszatekintve a kezdetekre, mikor fogalmazódott meg Önben az elhatározás, hogy optikus szeretne lenni?

1966-ban 18 évesen, séta közben néztem be az Ofotért kirakatán keresztül. Láttam hogyan dolgoznak az eladók, megtetszett a kiszolgálás, az üzlet, a szakmáról semmit nem tudtam, csak tetszett, amit láttam, az eladók fehér köpenye, ahogyan kereteket mutattak, és beszélgettek. Észrevettem a kiírást: "Tanulót felveszünk!". Jelentkeztem. Felvettek.

A szakmai életútja során kiktől kapott olyan inspirációkat, amelyek a mai napig meghatározók?

Gyorsan jó értékesítővé váltam, könnyen ment a kapcsolatteremtés, "ráéreztem" az emberekre. Francia László Úr volt az első mesterem, mivel ő maga is igazi úr volt, így ehhez méltó kiszolgálásra tanított. Mindig kicsit meghajolt, úgy köszöntötte a vásárlót. A hölgyeknek kezet is csókolt. A mai napig szeretem az elegáns vevőkezelést.

Mit érez a legnagyobb szakmai elismerésének?

A szakmámban sok elismerést kaptam. Kedvelt, jól dolgozó, eredményeket hozó, kiváló munkaerő voltam 35 évig. Okleveles optometristának jelöltek a főnökeim, és a képzést sikeres vizsgával teljesítettem. Ez nagy dicsőség számomra, igazi szakmai siker, melynek vonzatait ma is élvezem. 

Mi volt az a biztos „recept”, amivel sikerült gyermekeiben a látszerészet iránti érdeklődést felkelteni?

A gyerekeim az Ofotértben nőttek fel óvodától iskoláig. Mindig tetszett nekik ez a világ, és a felelős munkavállalásom is. Pályaválasztásnál nem volt nehéz dolgom, két gyerekünk optometrista - látszerész lett, András látszerész mester is. Két lányunk pedig más szakmát választott, egyik fényképész, a másik keramikus lett. Rajongva szeretik a szakmájukat.

Az idő előrehaladtával vannak olyan tradicionális dolgok, amihez ragaszkodnak?

Az élet hozza a megoldásra váró problémákat az üzleti életben, és a magánéletben is. Napi szinten kell megoldani a dolgokat, a tradicionális dolgokhoz nincs idő ragaszkodni.

Hogyan alkalmazkodtak a 21. századi digitalizációs követelményekhez?

Minden kollégánk a digitális világ ismerője, ez már alapkövetelmény.

Melyek a legszembetűnőbb különbségek a pályája kezdetéhez képest és a jelen között?

Az elmúlt 50 év fejlődése, változása leírhatatlanul nagy. A technika, a divat, az alapanyagok hihetetlen szinten változnak. A lencsék tudása, hatékonysága is elbűvöl, nem tudok betelni velük. Minden nap ajándék egy ilyen fejlődést mutató szakmában, és én hálás lehetek nap mint nap.

Milyen tervei vannak a jövőre nézve?

Ebben az évben egy egyedi új üzlet nyitásában utazunk, mely nyáron megnyílik. Az exkluzív kereteken és a századpontos dioptriameghatározáson túl, designer márkák divatkiegészítőit és egyes ruhadarabjait is megtalálják majd nálunk a kedves érdeklődők, amit az új üzletünk neve, a Boutique Optique - Prágai is sejtet. Nagy várakozással tekintek a siker elé - www.butikoptika.hu.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!