Minőségi törődés

0

Egy nagyszerű étterem üzemeltetéséhez nem elég nagyszerű chefnek lenni. Míg a főzésben ez bizonyára segít, a tudás önmagában csak nagyon lassan hoz eredményt. Sokkal több olyan egyéb tényező van, amelyek sikert hozhatnak a kulináris világban. Fogyasztóként egyszerű látni azt a három különböző területet, amire egy vendég valóban figyel – ezek a környezet, a szolgáltatás és a minőség.

Környezet

Ez az első dolog, amelyre a vendég felfigyel, amikor besétál. Mindenütt csecsebecsék vannak a falakon? Esetleg zenei emléktárgyak? Vagy sima, sárgásbarna falakat látunk, amelyről néhol már szakadozik le a tapéta? Számítanak az első benyomások, és ezek azonnal meghatározzák a beszélgetés hangnemét. Vajon milyen üzenetet hordoz a belépő vendégek számára, ha az étterem dekorációja elavult és felújításra szorul? Valószínűleg azt üzeni nekik, hogy az étellel kapcsolatosan sem kellene túl magas elvárásokat támasztaniuk.

hirdetés

Ilyen előítéletek az optikák világában is előfordulnak. Amint valaki belép az üzletbe, a berendezés azonnal meghatározza a látogató arra vonatkozó elvárásait és feltételezéseit. Hiába a kettő egyáltalán nem függ össze, így működünk, adunk a csomagolásra.

A szemvizsgálatok menete általában minden optikában hasonló, az élmény viszont nem ugyanaz. Érdemes külső szemlélőként is végignézni üzletünket: mit árul el az általunk árult keretek stílusáról az üzlet? Mi támasztja alá a szakmai tudásunkat? A vásárlás élménye minden esetben meghatározó tényező, amelyre érdemes kiemelt figyelmet szentelni.

Szolgáltatás

A szolgáltatás minőségét – maradva a hasonlatunknál – a vendéglátóiparban egészen egyszerű számszerűsíteni. A végén, ha jó kiszolgálásban részesültünk, elégedettségünket kifejezhetjük a borravalóval, ha viszont elrontottak valamit és emiatt nem vagyunk elégedettek, egyszerűen nem hagyunk borravalót. 

A kiszolgálás óriási hatással van az ételről alkotott véleményünkre is. Mindannyian találkoztunk olyan étteremmel, ahol bár az étel finom volt, a kiszolgálás rányomta a pecsétjét az estére. Szűkmarkúak voltunk a borravalóval a pincér miatt, pedig amiért mentünk, azzal elégedettek voltunk. 

Egy szolgáltatás több, mint egyéni teljesítmény. Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk, hogy a vásárlóink pozitív tapasztalatokat szerezzenek, csapatra és csapatjátékra van szükségünk. 

Annyira vagyunk erősek, mint a csapat leggyengébb láncszeme.
 

 

Ha egy vásárló interakcióba kerül három emberrel az üzletben, amelyből kettő pozitív és segítőkész, egy viszont negatív és nehéz természetű, mit gondol, melyikükre fog emlékezni? 

Ez olyan, mint amikor elmegyünk egy étterembe, és kifogunk egy rendkívül mogorva vendéglátót, aki az asztalunkhoz kísér. Még akkor is, hogyha a vele történő interakció csak 1-2 percig tart, ez megkeserítheti a vacsoraélményt, függetlenül attól, hogy az étel végül mennyire volt jó. 

Lehet, hogy a vásárlód kifogástalan szolgáltatást kap mialatt a vizsgálat tart, vagy amíg szemüveget választ, de vajon milyen volt a fogadtatása? Ha az értékesítő éppen elfoglalt, elmondja a vevőnek, hogy legyen kedves várjon 15 percet és tud vele foglalkozni, vagy csak hagyja, hogy várjon, amíg végez az előző vásárlóval? A legtöbb étteremben annyit biztosan mondanak, hogy körülbelül 20 percet várni kell az asztalra. Olyan hely nem sok van, ahol azt mondják, üljünk le a váróban, majd tudatják, ha lesz szabad hely. 

Ezek a semmiségek azok, amelyre a vásárlók emlékeznek. Próbáljunk megszüntetni az apró kellemetlenségeket, amennyire csak tudjuk.

Minőség (információátadás)

Ez az a terület, ahol tényleges kiderül, hogy a termék, amit gyártottunk (legyen az egy hamburger vagy egy szemüveg) értékét tekintve megfelel-e a vevő elvárásainak. Bár könnyű mondani, hogy a minőségnek a lehető legjobbnak kell lennie, ez nem egy igazán pontos megfogalmazás. Inkább mondjuk úgy, hogy a vevő számára nyújtott minőségnek illeszkednie kellene ahhoz, amit ő gondol róla.

Hamburgerek esetében ez az elvárás már akkor megfogalmazódik a fogyasztóban, amikor kiválasztja a helyet, ahova megy. A vásárlók eltérő mentalitással térnek be egy helyre arra vonatkozóan, amit az elfogadható minőségről gondolnak. Ha egy gyorsétterembe mennek, vannak bizonyos elvárásaik arra, hogy mit fognak kapni: még ha tudják is, hogy az, amit majd kapnak, nem a legjobb hamburger a világon, elfogadják. 

Egyszóval mindaddig, amíg azt kapják, amit elvárnak, elégedettek a szolgáltatással.
 

 

A minőség nem csak azt jelenti, hogy egy fagyasztott, felmelegített hamburger mellé egy frissen készítettet teszünk, hanem azt is, hogy biztosítjuk a minőségnek azt a szintjét, amely megfelel a vevői követelményeknek. Kellemetlen helyzetek általában abból adódnak, amikor a fogyasztó egy adott szintű minőségért fizet, és egy másikat kap.

Sok optika kínál különböző kereteket különböző árpontokon. Ezen az árazási folyamaton keresztül határozzák meg, hogy a vásárló milyen minőségi szintet kap. Ez általában azon alapul, hogy mennyit hajlandó fizetni. Az optikai termékek esetében a probléma a minőséggel az, hogy a vásárló nem igazán tudja, hogy hogyan különböztesse meg a jót a rossztól. Távolról sem olyan könnyű, mint megkülönböztetni egy jó hamburgert egy rossz hamburgertől: a lencsék és keretek esetében ez általában csak később derül ki. 

A probléma itt valójában az olcsóbb termék vásárlása és a hibák megjelenése közötti időbeli különbség. Szakemberként rajtunk múlik, hogy képesek vagyunk-e megtanítani a vásárlót arra, a termék mennyiben elégíti ki az igényeit. 

Összességében, a környezet és a szolgáltatás lesznek azok az erősségek, amelyek miatt a vásárlók visszatérnek és viszik a jó hírt tovább. Ezek olyan dolgok, amelyekkel egy online kereskedő nem versenyezhet, és ami lehetővé teszi, hogy megkülönböztessük magunkat. Azáltal, hogy ötleteket merítünk más területekből, és a szolgáltatásra, valamit a fogyasztói élményre fókuszálunk, kialakíthatjuk a saját gyakorlatunkat és módszerünket. Csak kicsit nézőpontot kell váltanunk időről időre. 

Megosztás.

Leave A Reply