„Mondd, te mit választanál?” – A magánoptikák mindennapos dilemmája.

0

Távbecsiszolás, bércsiszolás, saját műhely? 

Minden vállalkozó, köztük az optikusok, optikatulajdonosok is folyamatosan próbálják cégük kiadásait csökkenteni, hogy nagyobb nyereségre tehessenek szert. Ez természetes, mindannyian arra törekszünk, hogy munkánk megtérüljön, mellette pedig a színvonal, amit nyújtunk, ne csökkenjen.

hirdetés

Poller Roland testközelből nézi végig hogy szakmatársai milyen problémákkal szembesülnek, milyen gazdaságossági döntéseket kell meghozniuk nap, mint nap. Az egyik legjelentősebb tétel, amellyel mindenki találkozik, az a műhelymunkák költségei, pontosabban azok optimalizálása. 

Jelenleg az optikusok az alábbi lehetőségek közül választhatnak:  

  1. Saját műhely és csiszológép, műhelyessel, vagy nyitvatartási időben, vagy azon kívül, saját szaktudás bevetésével.
  2. Bércsiszolás a gyártó cég műhelyében vagy egy műhellyel rendelkező kollégának.
  3. Távbecsiszolás egy telepített tracer segítségével.

Mindhárom lehetőség mellett sorakoznak pro és kontra érvek, melyeket érdemes alaposan mérlegre tenni, az elmúlt évek számait alapul véve kalkulálni, hogy melyik éri meg a leginkább. Figyelem, ne feledkezzünk meg az örök érvényű bölcsességről, mely szerint az idő pénz! Ne csak a darabszámokkal, munkadíjakkal kalkuláljunk, hanem

a saját, akár szabadidőnkből lecsípett, műhelymunkára fordított időnkkel is!

De vizsgáljuk meg egyesével valamennyi lehetőséget! 

  1. Saját műhely, saját csiszológép

Sokan hisznek a saját műhelyben és kitartanak mellette, hiszen ez a szakma a szemüvegkészítés mesterségétől gyönyörű, és egy optika hitelességén nagyot lendíthet a saját műhely és az ott dolgozó szakember tudása. A saját műhellyel rendelkező optikákban általában a gyorsaság is előny, hiszen egy saját műhellyel a háttérben valóban lehet gyorsan dolgozni és minőségi munkát végezni egyszerre. Az viszont nem vita tárgya, hogy egy saját műhely bizony nagyon komoly anyagi befektetés. A mai modern csiszológépek akár egy felső kategóriás autó árával vetekednek, ezt mindannyian tudjuk. A gépeknél pedig egy drágább dolog van: az alkalmazott. Ha tehát tulajdonosként nem magunk végezzük a műhelymunkát, hanem szakembert foglalkoztatunk, akkor bizony jelentős forgalmat kell lebonyolítanunk ahhoz, hogy mindez kifizetődő legyen. Javíthatunk a helyzeten, ha a műhelyünk kapacitását csúcsra járatjuk, és olyan kollégáknak végzünk bércsiszolást, akik nem rendelkeznek géppel és műhellyel. Ezzel el is érkeztünk a következő lehetőséghez, a bércsiszoltatáshoz…

A teljes cikkből kiderül, milyen szempontok szólnak a bércsiszolás és a távbecsiszolás mellett és ellen, az elmúlt években hogyan változott a távbecsiszolás technológiája, valamint az író kifejti, általában kinek milyen megoldás lehet a legkedvezőbb. Poller Rolnad teljes írása az Optikai Magazin tavaszi számában olvasható. 

Megosztás.

Leave A Reply