optikaHungary 2021

0

A MOI hagyományteremtő rendezvénye, az Optika Hungary ezúttal október 8-10. között került megrendezésre, ismét Tihanyban. Nagyon vártuk a rendezvényt, a találkozás örömét! Szöveges beszámolónk helyett beszéljenek a képek!

Kerekasztallal indult a szakmai programok sora. Itt nagykereskedők és optikai üzletek is képviseltették magukat, így a pandémia időszaka alatt tapasztalt üzleti forgalom alakulás jellemzőit több szempontból tudták elemezni. A hallgatóság pedig javaslatokat kapott a piacépítés lehetséges irányvonalairól is.

A 16. alkalommal megrendezett Optika Hungary rendezvény egyik kiemelkedő eseménye az optometristáknak tartott előadássorozat, amely ezúttal is továbbképzési pontokat ért. Az idén a szemészet és az optometria határterületeit érintő előadásokat hallhattunk. A Mária utcai szemklinikáról Dr. Ecsedy Mónika és dr Kovács Illés tartottak előadást a retina betegségek látásra kifejtett hatásairól és a diabéteszes rethinopáthiáról, valamint a száraz szem panaszok és kezelési lehetőségekről.

A myopia kontroll az elmúlt években minden szakmai rendezvényen állandó „szereplő”, mondhatni sláger téma. Az orthokeratológia hazai ereményeiről tartott érdekes elődást dr. Kettesy Beáta Debrecenből. A myopia kontroll egy másik érdekes területe a speciális szemüveglencsék alkalmazása. Ebben a témában hallhattunk ismertetést Andorfi Tamás optometriasta, egészségügyi mérnök.

A kötelező tesztírás után ugyanezzel a témával folytatódott a rendezvény egy kerekasztal beszélgetés formájában, amelyet ismét Andorfi Tamás vezetett meghívott elődóival. Ezt követően kötetlen beszélgetés következett, ahol a meghívottak válaszoltak a feltett kérdésekre. A visszajelzések alapján igen sikeres volt a továbbképzés.

« A 35 »

Bár a kétévenkénti megrendezés „hagyományát” a MOI Szervező Bizottsága mindenképpen meg kívánta őrizni, az idei Optika Hungary létrejöttének körülményei semmiképpen sem mondhatóak hagyományosnak. A rendeletek és korlátozások útvesztője közepette végül májusban mertük kimondani, hogy a rendezvény szervezését megindítjuk.

Munkánkat tovább nehezítette, hogy eleinte mind a kiállítók, mind a látogatók felől ellentmondásos visszajelzéseket kaptunk. Egyben azonban végig biztosak voltunk: az idei rendezvényen a biztonságot kiemelten kell szem előtt tartanunk. Ennek figyelembe vételével építettünk fel minden programot annak érdekében, hogy a nagyközönséghez biztonságosan juttathassunk el minden újdonságot.

Így felülvizsgálatra került a belépés folyamata, a kiállítótér felosztása, a pódium elhelyezése és természetesen a pontszerző előadások lebonyolítása is. Az átalakításoknak köszönhetően áttekinthető, rendezett, kellemes és jól tagolt tér fogadta a rendezvényre érkezőket, mely emellett pihenésre és kötetlen beszélgetésekre is kínált lehetőségeket.

A programok a megszokott módon követték egymást: pénteken a szakmai kerekasztal beszélgetés komoly témái után, előbb csak rekeszizmaink mozoghattak a nevetéstől az esti Stand Up Comedy előadásán, majd jöhetett egy kis igazi testmozgás is a diszkóban.

Szombaton aztán sorra jöttek a szak- mai események. A pontszerző optometrista továbbképzésünk keretein belül újdonságként optometrista kerekasztal beszélgetésen is részt vehettek a hallgatók. Nem feledkeztünk meg az optikus szakemberekről sem. Nekik hat előadás keretében az Optikus Pódium kínált érdekes és változatos üzleti koncepciófejlesztési ajánlásokat.

Természetesen mindezek mellett a kiállítók mindhárom napon át várták az érdeklődőket új termékekkel, új fejlesztések bemutatásával, új üzleti ajánlataikkal. Akárhányszor is léptünk be a Wimbledon csarnokba, mind a nagyközönség, mind a kiállítók elégedettsége szinte tapintható volt.

Azonban volt egy programpont amely – ugyan családias hangulatban telt, hiszen a hallgatói létszám éppenhogy megtöltötte a bársonyszékeket – újdonsága révén “kiemelkedett” a többi közül. Ez pedig egy gyakorlati előadás volt, amely a maga nemében először kapott helyett az Optika Hungary programjai között. Az előadás élőben mutatta be, hogyan készül el egy kézműves szemüvegkeret, milyen aprólékos gonddal kell megtervezni, milyen mozzanatai vannak a készítés egyes fázisainak és milyen kevésen múlik, hogy késztermék lesz-e belőle, vagy esetleg csak egy újabb próbadarab. Élvezetes volt látni és hallani a pódiumon felépített műhely egyedi „gyártósorát”, látni és hallani az elektromos lombfűrész, kézi maró, kézi csiszoló minden mozdulatát, sercegését Látni az alapanyag alakulását, beszívni a munkafolyamatban felmelegedett fa illatát. Míg a színpadon folyt a munka, a párhuzamosan tartott előadásból megtudhattuk, hogy miért fontos egyedit tervezni, és hogy mit adhat az optikának, miért is éri meg, ha ilyen termék forgalmazásába kezd. A válasz egyszerű: a vevői elégedettség magáért beszél, ugyan- akkor bevételt is teremt. Az előadást profitnövelő eladástechnikai fortélyok megosztásával is fűszerezték.

Az izgalmas gyakorlati bemutató után játékos kedvű optikus kollégáinknak kedveztünk. Szemüvegvaktesztünkön vállalkozó kedvű szakmatársaink tesztelhették áru-, és márkaismeretüket. A tesztelőknek a forma és kivitelezési minőség alapján kellett megsaccolni a termék beszerzési árát, úgy, hogy egy pillanatra sem láthatták, mit tartanak a kezükben. Viccesek és tanulságosak voltak a keretek és napszemüvegek tapogatása közben elhangzott értékelések. És persze kiderült az is, hogy a márka nem minden! Nem áruljuk el, hogy melyik termék lett az abszolút győztes, de azt eláruljuk, hogy a nézők és a játékosok is egyaránt jól szórakoztak.

Köszönjük nekik és mindenkinek, aki a pandémia ellenére velünk volt a rendezvényen és reméljük, hamarosan újra találkozunk!

 

Megosztás.

Leave A Reply