Optometria az Egyesült Királyságban. Áttekintés és személyes tapasztalatok

0

“Azon nagyon kevés számú orvos közé tartozom, akik az alapellátásban tevékenykedünk, azaz járóbetegek gondozásával és gyógyításával foglalkozunk mint regisztrált Ophthalmic Medical Practitioner avagy optometristaként. A szakmai regisztráció idején bizony rendszeresen találkoztam értetlen tekintetekkel a kamarai kollégák részéről, és még ma is sokak szemében kakukktojásnak számítok. Egészen addig jómagam sem fogtam fel különlegességem okát, amíg nem ismertem meg részletesen az angliai optometriai–szemészeti ellátás fogalmait és működését. Az alábbi cikkben részletes betekintést nyerhetnek Nagy-Britannia optometriai oktatási és szemészeti ellátó rendszerébe.”

hirdetés

Így kezdi beszámolóját  Dr. Szigeti András, aki immáron két éve él és dolgozik Angliában.

Angliában az optikusok olyan szakemberek, akik 3 éves egyetemi kurzuson tanulják meg a szemészeti alapismereteket, sajátítják el a szemüvegek készítésének, illesztésének ismereteit. A tanulmányok elvégzése után a General Optical Council-nál (Általános Optikai Tanács vagy Optikus Kamara, röviden GOC) regisztrálnak. Posztgraduális (ráépített) képzést követően kontaktlencse-illesztést optikus kollégák is tanulhatnak és végezhetnek. Érdekes módon körülbelül 10 éve már optikai üzlet nyitásához és üzemeltetéséhez nem törvényi követelmény regisztrált optikusnak lenni, sőt jó esetben a szemüvegeket is csak tanfolyamot végzett laboratóriumi asszisztensek vagy egyszerű betanított munkások végzik.

Szemészek az Egyesült Királyságban (bár léteznek minimális eltérések a tagországok között (Wales, Skócia és Észak-Írország) alapellátásban ma már egyáltalán nem dolgoznak. Szemészorvosok a társadalombiztosítás által finanszírozott módon kizárólag kórházakban látnak el betegeket, operálnak és írnak fel szemészeti gyógyszereket. Természetesen az alapellátáshoz hasonló munkát sok privát szemész végez Angliában is, de mind csak magánrendelésen. Nem írhatnak fel a társadalombiztosítás által támogatott gyógyszereket, a vényeken szereplőket csak teljes áron vásárolhatják meg a páciensek. A szemészek regisztrációját és a szakmai ellenőrző funkciót a General Medical Council (Általános Orvosi Kamara), a szakmai érdekképviseletet pedig a College of Ophthalmology avagy Szemészeti Szakmai Kollégium látja el.

Az optometristák az Egyesült Királyságban 3-4 éves egyetemi Bachelor of Science képzésen vesznek részt, és egyéves preregisztrációs időszakot követően válnak önálló, felügyelet nélküli munkát is végezni képes szakemberekké. A teljes regisztrációt megelőzően kórházban és oktató praxisokban helyezik el őket, ahol oktató optometristák felügyelete alatt dolgoznak és mélyítik el korábban megszerzett szakmai és klinikai ismereteiket. A preregisztrációs avagy rezidens időszakot követően a frissen végzett optometrisa kollégák kétnapos klinikai gyakorlati vizsgán adnak számot tudásukról.

Az optometristák szakmai regisztrációját az optikusokéhoz hasonlóan a General Optical Council végzi. Az éves kötelező tagdíj itteni viszonylatban is kiemelkedően magas, évente 320 font, azaz körülbelül 100.000 forint. Az összeg tartalmazza a regisztrációs és a nyilvántartásba vételi díjat, illetve nagyon minimális jogsegély-szolgáltatást vitás szakmai kérdésekben. A szakmai felelősségbiztosítást vagy a munkaadó, vagy magánvállalkozóként az optometrista maga fizeti.

A GOC-nak a szakmai alkalmasság ellenőrzésén és a regisztráció lebonyolításán kívül törvényileg is szabályozott fontos kötelezettsége a szakmai továbbképző tanfolyamok szakmai színvonalának garantálása, illetve a megszerzett pontok nyilvántartása. Érdekessége a rendszernek, hogy három különböző ponttípus szerezhető és kötelezően gyűjtendő a kétéves továbbképzési időszakban: interaktív pontok, kompetenciapontok, és csoportos szakmai esetismertetések…

De hogy ez pontosan mit is jelent? A teljes cikk részletesen bemutatja a brit rendszert, annak minden aspektusát. Megtudhatjuk például, milyen tovább- és posztgraduális képzések választhatók a szakmabelieknek, miben különböznek egy angliai és egy itthoni optometrista feladatai, milyen változásokon esett át a rendszer Nagy-Britanniában, és hogy mennyibe kerül egy vizsgálat magánpraxisban.
Az írás, ami valóban minden fontos témakört érint, az Optikai Magazin legújabb számában olvasható.

Megosztás.

Leave A Reply