Proof – környezettudatos szemüvegek mindenkinek!

0

Környezettudatosan élni nem holmi úri huncutság, hanem egy mindenki számára elérhető életstílus. Ezt a szemüvegipar több szereplője is felismerte, így egyre több kis, független márka is feltűnik a színen, akiknek elsődleges célja az, hogy úgy állítson elő környezetkímélő termékeket, hogy azok végül elérhetőek legyenek szinte bárki számára. 

A Proof Eyewear 2010-ben született. A három testvér, Tanner, Brooks, és Taylor gyakorlatilag a fűrészporban nőtt fel: nagyapjuk, Bud Dame még 1954-ben nyitott egy fűrésztelepet Idaho-ban, amit a családtagok később megörököltek. A három fiatal örökös miközben a telepen dolgoztak, egyre inkább kötődni kezdtek a környezetükhöz, és alaposan megismerték a táj minden egyediségét és a közösség tagjait. Lassan tisztázódott a kép az eredeti ötletgazda, Brooks fejében: egy környezettudatos fafeldolgozó üzem létrehozása lett a cél, amely amit elvesz, – bár más formában, de – azt vissza is adja a közösségnek. 

A Proof néhány rövid év alatt a „garázsból” nemzetközivé nőtte ki magát, és azóta is folyamatosan gyarapodik: mára már a fenntartható szemüvegkeretek gyártásában egyfajta úttörőkként tartják őket számon. A Proof három alapelvet tart mindig szem előtt: örökség, fenntarthatóság, és a hála. 

A márka főleg napszemüvegeket gyárt, de optikai keretek is találhatók kollekcióikban. Három fő kategóriára sorolják kereteiket: acetát, fém, és fa alapú modelleken dolgoznak. Mindegyik szemüvegkeret szárán más-más idézet található.  

Fém keretek

Főleg újrahasznosított alumíniumból készülnek, de mindig található rajtuk valamilyen extra díszítés: a szár egy részét néhol fenntartható forrásból származó fával díszítik, a szárvégeket gyapot alapú acetát teszi kényelmesebbé, továbbá egyes alkatrészek rozsdamentes acélból készülnek. 

Caldera Aluminum: újrahasznosított alumínium és gyapot alapú acetát napszemüveg 400-as UV-szűrővel ellátott lencsével. Idézet a száron: „Every moment matters.” (Minden pillanat számít.)

Moscow Aluminum Rx: újrahasznosított alumínium szemüvegkeret fenntartható forrásból származó fával díszítve. Idézet a száron: „You’ve only got so long to live.” (Csak egy életed van.)

Acetát keretek

Az acetát keretek alapanyaga gyapot, ami egy természetes anyag, ezáltal amellett, hogy kényelmes viseletet biztosít, környezetbarát is. Az acetát keretek gyönyörű színkombinációikról híresek; nincs ez másképpen a Proof keretek esetében sem. 

Goodson Acetate: gyapot alapú acetátból készült napszemüveg, fenntartható forrásból származó fa díszítéssel, 400-as UV-szűrővel ellátott lencsével. Idézet a száron: „I Am Who I Am.” (Vagyok, aki vagyok.)

Whitman Acetate Rx: gyapot alapú acetátból készült szemüveg fenntartható forrásból származó fa díszítéssel. Idézet a száron: „Collect moments not things.” (Emlékeket gyűjts, de tárgyakat.”)

Fa keretek

Az utóbbi évek egyik legnagyobb slágere a fakeret: gyönyörű és különleges megjelenést biztosít, ráadásul kis súlya miatt hosszútávon is kényelmes viselet. A Proof keretek fenntartható forrásból származó, helyi faanyagból készülnek. 

Ontario Wood: fenntartható forrásból származó fa alapanyagú napszemüveg polarizált, UV-szűrős lencsével. Idézet a száron: „Don’t Forget Your Roots.” (Sose feledd a gyökereidet.)

Emmett Wood Rx: fenntartható forrásból származó fa alapanyagú szemüveg kékfény-szűrős lencsékkel. Idézet a száron: „Their approval is not needed.” („Nincs szükséged mások jóváhagyására.”)

Do good program

A Proof szemüvegkeretek megszületésüktől kezdve egy magasabb célt is szolgálnak: a cég tulajdonosai folyamatosan azon dolgoznak, hogy a bajbajutott közösségeknek olyan segítséget nyújtsanak, amire valóban szükségük van: gyógyszereket, egészségügyi termékeket juttatnak el természeti katasztrófák által súlytott területekre, szemetet gyűjtenek, oktatási programot indítottak, szürkehályog műtéteket finanszíroznak rászorulóknak, fákat ültetnek (minden eladott keret után 5 db-ot), és persze szemüvegeket is adományoznak olyan embereknek, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak az éles látást. 

Jól látható tehát, hogy a márka egyfajta világi állampolgárként működik, és ahol teheti, igyekszik jót tenni az emberekkel. A logóban is látható szárny motívummal azt szeretnék üzenni, hogy mindenkinek vannak szárnyai, de van, akinek segíteni kell abban, hogy megtanulja használni őket. És ez így van rendjén. A Proof főhadiszállása Boise-ben, Idaho-ban található, ahol saját üzletükben megtekinthetők ezek a csodás, „jót tevő” szemüvegkeretek. 

Még több információ a Do good projektjükről: itt olvasható

Forrás: iwantproof

Megosztás.

Leave A Reply