Szemvizsgálatokkal hamarosan felfedhető lesz az Alzheimer-kór kockázata

0

Reményeink szerint hamarosan már egy rutin szemvizsgálat is képes lesz felismerni az Alzheimer-kór kockázatát.

Ezt a merész kijelentést egy közelmúltban végzett izgalmas kutatás támasztja alá, melynek célja, hogy megbízható és megfizethető tesztet dolgozzon ki az Alzheimer-kór jeleinek felismerésére. A kutatást többek között Bill Gates is támogatta 30 millió dollárral. 

hirdetés

 „Mielőtt képesek lennénk lassítani a betegség előrehaladását, szükségünk van egy jobb módszerre az Alzheimer-kór diagnosztizálásához – olyanra, mint például egy egyszerű vérvizsgálat vagy szemvizsgálat” – mondta Gates júliusban, beruházása bejelentésekor.

Októberben pedig az Alzheimer-szemvizsgálat elkezdett valósággá válni, amikor is egy toronto-i startup cég engedélyt kapott a Minnesotai Egyetem kutatásának felhasználására, mégpedig azért, hogy kidolgozzon egy olyan eszközt, amely az Alzheimer-kór korai jeleit akár a beteg szemében is képes legyen feltérképezni.

Nincs egyszerű módszer az Alzheimer-kór felismerésére

Miért lenne vízválasztó egy szemvizsgálat az Alzheimer-kór kapcsán? Mert jelenleg sajnos nincs egyszerű és olcsó mód arra, hogy felderítsük a demencia leggyakoribb okát. 

Az orvosok manapság leggyakrabban drága pozitron emissziós tomográfiai (PET) vizsgálatokat és invazív gerinccsapolást használnak az Alzheimer-kór diagnosztizálására, de a diagnózis általában nem igazolódik mindaddig, amíg nem találnak betegségre utaló jeleket az elhunyt páciensek agyában.

A ’National Institute on Aging’ (öregedést vizsgáló nemzeti Intézmény) szerint az Egyesült Államokban körülbelül 5,5 millió ember él Alzheimer-kórral. 2060-ra pedig az Alzheimer-kórral élő amerikaiak száma várhatóan majdnem háromszorosára, 15 millió főre emelkedik, tette hozzá a (a betegség-ellenőrzési és megelőzési központ).

Ha egy rutin szemvizsgálat során megjósolható lenne az Alzheimer-kór, – már évekkel, sőt akár évtizedekkel azelőtt, hogy a páciens tüneteket produkálna -, az orvosoknak több ideje lenne a betegség lefolyásának lassítására.

Retina szkenner, mint az Alzheimer-kór előrejelzője

A St. Louis-i Washingtoni Egyetem kutatói azáltal, hogy a megszokott retinavizsgálathoz egy kis csavart adtak, Alzheimer-kórra utaló bizonyítékokat találtak azoknál a betegeknél, akiknél a betegség tünetei egyelőre még nem nyilvánultak meg.

Az angiográfiának nevezett eljárás lehetővé tette az orvosok számára, hogy megkülönböztessék a vörösvértesteket a retinában lévő más szövetektől.

“Az angiográfiás komponens lehetővé teszi, hogy a véráramlási mintákat vizsgáljuk” – mondta az egyik vizsgálatvezető, dr. Gregory P. Van Stavern, a Washington Egyetem szemészeti és vizuális tudományi professzora.

A 70-es éveikben járó, Alzheimer-tünetek nélküli 30 résztvevő közül 17-nek rendellenes PET-vizsgálata és / vagy lumbalis punkciós eredménye volt, és mindegyiküknél retinavékonyodás, valamint a retinájuk középpontjának jelentős területén véredényhiány jelentkezett. A tanulmány eredményeit augusztusban publikálták.

A szemvizsgálat az Alzheimer-kór előrejelzőjeként valóban ígéretes, de még nagyon korai kijelentés – mondja Van Stavern. A fő kihívás: “Fel tudjuk-e ismerni ezeket a korai jeleket még a legelső szakaszban, mielőtt az problémát okozna?”

Kapcsolat a szem és az agy között

Az American Academy of Ophthalmology (Amerikai Szemészeti Akadémia) 2018-as évi ülésén két további tanulmányt is bemutattak, amelyek szintén arról számoltak be, hogy az Alzheimer-kór jelei láthatóak a szemben, még mielőtt annak jeleit az agyban is felfedeznék.

A Duke Orvostudományi Egyetem kutatói optikai koherencia tomográfiás angiográfiát (OCTA) használtak, hogy összehasonlítsák az Alzheimer-betegek retináját az enyhe kognitív károsodással rendelkezőkével, valamint az egészséges emberekével.

A kutatók azt találták, hogy az Alzheimeres csoportnak kevesebb kisebb véredénye volt a szem hátsó részén, és a retina is vékonyabb volt. Enyhe kognitív károsodásban szenvedő emberek nem mutatták ezeket az elváltozásokat.

A második kutatás során izraeli kutatók 400 olyan ember retináját és agyi felvételeit vizsgálták meg, akiknek családtörténetében szerepelt ugyan Alzheimer-kór, de ők maguk tünetmentesek voltak.

A csapat megállapította, hogy a retina belső rétege vékonyabb volt azoknál, akik családtörténetében korábban előfordult Alzheimer. Az agyi felvételek pedig azt mutatták, hogy az agy azon területe, amely legelőször érintett a betegség kapcsán, már zsugorodni kezdett.

“Az agyi képalkotó vizsgálat akkor képes felismerni az Alzheimer-kórt, amikor a betegség már messze a kezelhető fázisban van” – nyilatkozta a sajtóközleményben dr. Ygal Rotenstreich vezető kutató. “De nekünk ennél sokkal előbb be kellene tudnunk beavatkozni.”

Három szembetegség kapcsolódik az Alzheimer-kórhoz

Washingtoni kutatók ez idő alatt kapcsolatot találtak a három degeneratív szembetegség – az életkorhoz kapcsolódó makula degeneráció (AMD), a diabetikus retinopátia és a glaukóma valamint az Alzheimer-kór között.

A washingtoni Orvostudományi Egyetem kutatói, a Kaiser Permanente Washington Egészségügyi Intézete és az UW Ápolási Iskola kutatói 3877 véletlenszerűen kiválasztott beteget vizsgáltak. A vizsgálat eredményeit augusztusban jelentették meg.

Az ötéves vizsgálat során 792 esetben Alzheimer-kórt diagnosztizáltak. Azoknál a betegeknél, akiknél életkorral összefüggő makuladegenerációt, diabéteszes retinopátiát vagy glaukómát találtak, náluk az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatára 40-50%-kal nagyobb esély volt, mint azoknál az embereknél, akiknél nem találtak ilyen típusú szembetegségeket.

“Amit találtunk, eléggé szövevényes,” mondta Dr. Paul Crane társszerző, a Washingtoni Egyetem  orvostudományi professzora. “Ez a tanulmány megszilárdítja azt a felvetést, hogy vannak olyan mechanizmusok, amelyeket az agyról megtanulhatunk azáltal, hogy beletekintünk a szembe és vizsgáljuk azt.”

Egyetem és startup partner az Alzheimer szemvizsgálat-teszthez

A Minnesota Egyetem (UMN) kutatói olyan képalkotó rendszert fejlesztettek ki, amely megvizsgálja, hogy a retina hogyan tükrözi/veri vissza a fényt hogy kimutassa kis mennyiségben a béta-amiloidnak nevezett fehérjét – ez az Alzheimer-kór biológiai jele.

Ez a rendszer, – amelyet a Toronto orvosi képalkotási startup, a RetiSpec szeretne kereskedelmi forgalomba hozni -, a retina béta-amiloid-aggregátumait sokkal előbb kimutatja, mint hogy azok elég nagy plakkokba/klaszterekbe szerveződnének, és az a mennyiség már az agyban is kimutatható lenne. 

“Az agytól eltérően, a retina könnyen hozzáférhető a számunkra, így könnyebb megfigyelni a retina változásait” – mondta Dr. Swati More, az UM egyetem Gyógyszerészeti Központ egyetemi docense.

A RetiSpec-el kötött licencszerződés egy sikeres kísérleti klinikai vizsgálat folytatása, amelyben 31 fő vett részt, közülük egy része Alzheimer-kórban szenvedett.

Mi következik ezután?

Tehát milyen hamar válhat a rutin szemvizsgálat részévé egy megbízható teszt az Alzheimer-kór előrejelzésére? Van Stavern a Washington Egyetemről azt mondja, hogy körülbelül öt vagy tíz év kellhet hozzá.

Vagy talán előbb is, Bill Gates és mások finanszírozásával – és ha esetleg startup cégek fel tudják gyorsítani az Alzheimer-diagnosztikai eszközök fejlesztését, ami által megfizethető diagnosztikai eszközt tudnak majd használni a szemvizsgálatok során.

Megosztás.

Leave A Reply