Sport-védőszemüvegek

Az előző cikkek folytatásában a sport és sport-védőszemüvegekről lesz szó. De pontosan miről is? Mindösszesen öt dologról: kényelem, védelem, macskaszem, fazetta a lencsémen és szeretem a Leader-em.

Gyakorlatilag már több ezer éve van igény szemüvegre és az elmúlt száz évben már „sport” szemüvegekre is (úgy tűnik még egy jó ideig lesz is). Igaz erre a műanyag forradalomig várni kellett, hogy a plasztik lencsék és keretek megadják azt a könnyűséget és azt strapabíró védelmet, amire az embereknek szüksége/igénye volt. A sima napszemüvegek forradalma a 60-as években kezdődött, a szabadidős sportszemüvegeké a 80-as, a védő-sportszemüvegeké valamikor a 90-es években.

A szemünk védelmére a korábbi üveglencsés szemüvegek gyakorlatilag nemhogy alkalmatlanok voltak, de még rizikófaktort is jelentettek, ha szilánkosra törne egy baleset következtében. A sportszemüvegek, és elsősorban a sport-védőszemüvegek felhasználási célja a szem és a szem közvetlen környékének védelme a sérülésektől, elsősorban a mechanikai ütések ellen. 

Miért van erre szükség? Egy olyan országban mint például Németország, ahol évente 16-17 millió fiatal tanul, évente körülbelül fél millió sportbaleset van, aminek az egyhatoda valamilyen fejet érintő sérülés. Ebből 10-11000, ami szem, vagy szem környéki sérülés! Az arányok valószínűleg hasonlóak hazánkban is. Itt az ideje, hogy mindenki jobban védje a szemét sportolás közben is! Természetesen szabadtéri használatnál az UV-védelmet, különböző színezettségű és fényre sötétedő lencsékkel is lehet kombinálni az erős napsütés ellen. Bukósisak alá szóba jöhetnek a driver-enroute-stb. lencsék is.

És miért kéne, hogy optikánkban tartsunk ilyen kereteket?

A sportolás adta örömöket is sokkal jobb biztonságban élvezni, ezért ajánlatos hozzá a megfelelő védő-sportszemüveg. Sokszor hallom a „majd elküldöm a főtéri optikába”, vagy a „menjen a Példa optikába”, mi nem foglalkozunk ezzel. Ha a leendő vásárló betért hozzám, én semmi pénzért el nem küldeném. Ha elküldjük, azzal a családját, szomszédjait és a munkatársait is elküldtük a konkurenciához. Arról nem is beszélve, hogy a magánoptikáknak ez lehet a remek fegyvere a nagy láncokkal szemben, akik jellemzően nem foglalkoznak ilyen szemüvegekkel. Az egyre jobban felszerelt központi műhelyeknek köszönhetően a kezdés nagy anyagi ráfordítást nem igényel, szinte minden ilyen szemüveget beküldhetünk ezekbe a műhelyekbe elkészítésre, még a selejt miatt sem fog fájni a fejünk. Ha ennyivel nem sikerült meggyőzzem az olvasót, akkor is érdemes töprengeni, hogy mit fogunk kezdeni az ilyen vevői igényekkel, ami a rengeteg szemüveges ember miatt igencsak valós.

 Kik ők? 

Szemüveges sportoló kisgyerekek (XS), gyerekek (S), kamaszok (M), felnőttek (L). Gumipántos strapabíró sportszemüvegre lehet szükség bármilyen hobbiból, foglalkozásból és egyéb tevékenységekből pl. motorozásból eredően. A motorozáshoz vagy bukósisakban végezhető sportoláshoz kényelmetlen és egyáltalán nem ajánlott viselet a hagyományos szemüveg. A bukósisak nemcsak leszorítja, hanem el is deformálhatja a hagyományos szemüvegkeretet, ami megrepedhet, és előbb vagy utóbb akár el is törhet. Milyen sportokról beszélünk – a teljesség igénye nélkül? Foci, hoki, kosárlabda, röplabda, kerékpár, lovaglás, futás, gyaloglás, baseball, floorball, amerikai foci, rugby, akár még a különböző küzdősportok pl. birkózás, bokszolás, karate. Minden sportnál veszélyt jelenthet a hagyományos szemüvegre nézve, hiszen a karlendítések, az ugrálások és az irányváltások során bármikor lerepülhet az emberről. Ezért kell kifejezetten sportoláshoz használható, strapabíró kerettel és lencsével ellátott minőségi védő-sportszemüveget viselni.

Nézzünk egy-két vállalásra példát, hogy úgy lásson a gyerek, vagy a motoros, mint egy igazi ragadozó nagymacska.

Gyerek „Billy” 9 éves fiú, pl. neonsárga szín, S-es méret:

Jobb: + 7.00 sph. 

Bal:   + 7.00 sph.

Itt javasolt az 1.67-es törésmutató (esetleg még optimált átmérő), ami erős alapanyag és szuper vékonyított lencse. Nagy valószínűséggel a teljes formára lépcsős „step-back” fazettát kell majd kérni.

Kamasz „Phil” 16 éves fiú, pl. tengerészkék szín, M-es méret:

Jobb: + 3.25 sph. + 0.75 cyl. 180’ 

Bal:  + 2.75 sph. + 0.50 cyl. 180’

Itt javasolt az 1.6-os törésmutató, ami vékonyabb és törésnek ellenállóbb lencsét eredményez. Főleg fent, lent és orrnál lesz lépcsős fazettára szükség. A halántéki rész elférhet sima hagyományos fazettával is.

Felnőtt „Alexa” 23 éves nő, pl. fehér szín, L-es méret:

Jobb: - 2.00 sph.  

Bal:    -3.00 sph.

Itt maradhat a Trivex/polikarbonát lencse, teljesen körbe „step bevel” változó mértékben. Mi is az a döntött fazetta, meg lépcsős fazetta? Hi-Curve? Step-back? Step bevel? T bevel? A „bevel” (ejtsd: bevöl) azért fogalmazom ilyen angolosan, mivel sok helyen a csiszológép nem tud magyarul (így esetleg, aki nem tud angolul, nem veszi észre ezt a funkciót). Időnként így fogom hívni, de természetesen hívhatjuk lépcsős fazettának, vagy ha valaki tud rá más találó elnevezést, azt is szívesen veszem. (Emlékszem amikor sok-sok éve Mátészalkán az egyik lencsegyár Központi Becsiszoló Műhely helyett a falon nemes egyszerűséggel a BEVÁGÓ feliratot pillantottam meg, kissé meglepődtem, aztán legyintettem…) Rengeteg képet készítettem és mellékeltem ehhez a cikkhez, mivel ezek nélkül nehezen lenne érthető. 

Tehát fazetta. Ha megnézzük, a legtöbb védő-sportszemüvegnél van körbe egy perem, amin minden nem túl vékony lencse fent akad és gyakorlatilag nem tudjuk helyére behelyezni, vagy ha mégis, akkor rövid időn belül kipattan. Ennek a PEREMNEK nagyon fontos feladata van. Meggátolja, hogy a lencse befelé (a szem felé) elmozduljon, vagy befelé kiessen/törjön egy esetleges labdatalálat, ütés vagy baleset következtében! Emiatt viszont a lencséket speciális módon kell becsiszolni ezekbe a keretekbe. Azon kívül, hogy a lencse kerületének és bázisának egyeznie kell a keret kerületével és ívével, még ki is kell, hogy vegyünk körbe egy fölös részt a lencsékből. Ehhez le kell mérnünk egy erre a célra megfelelő PD léccel, a perem különböző részein, hogy pontosan mekkora is ez a perem. Ez lehet kb. 0.5mm-től egészen akár 2-3mm is. Nem feltétlen egyforma körbe a perem mérete! Jellemzően halántéknál szokott a legnagyobb lenni, de számtalan sportszemüveg és sportvédő-szemüveg típus létezik a világon.

 

Miért is említem ezt meg? 

Ma már könnyen rendelhető bármi az internetről, bármiféle garancia, szabványmegfelelőség vagy alkatrész utánpótlás nélkül. Hiába az „olcsó” ár, ezek becsiszolhatóságát, vagy tartósságát semmi nem garantálja! Javaslom, hogy válasszunk hazai forgalmazót, aki felelősséget vállal a minőségre és megbízható a garanciát illetően. A Hi-Curve megnevezést a nagyobb bázisú lencsék (jellemzően 8-as) megmunkálásánál használják, hogy a csiszológép felismerje, ennek megfelelően csiszolja és fazettázza az ilyen lencséket. A sportszemüvegek egy része igényli ezt az opciót. Figyelem! A Leader sportszemüvegekhez nem kell nagy bázisú lencsét rendelni, így erre a csiszolási módra sem lesz szükség.

 

Sokakban kérdésként felmerülhetnek a következők:

 • Mekkora az ideális dioptriatartomány, amivel elkészíthetőek?

Általában + 7.00 D-tól – - 6.00 D-ig körülbelül 2-2,5 cylinder értékig.

 • Megoldható a lépcsős fazetta manuálisan, például kézicsiszolóval?

Igen, de ez elég nagy gyakorlatot igényel és igen nehéz teljesen egyformára csiszolni mind a két lencsén. Inkább pici méret javításokra javaslom. 

 • Megoldható ez egy „hagyományos” vízhűtéses csiszológéppel?

Régebbi csiszolókból hiányzik, de a mai korszerű gépek nagyrésze már tudja. 

 • Megoldható ez egy ipari pl.: MEI csiszolóval?

Természetesen. Bár ez a gép már inkább egy CNC maróhoz hasonlít, és talán a kezelési felület sem olyan felhasználóbarát, de tökéletes döntött, illetve lépcsős fazettára képes, akár tizedmilliméterenként más-más paraméterekkel.  

 • Lehet-e méretjavítást / retouch funkciót használni lecsiszolás után?

Igen lehet, de ehhez egy pontosan lekalibrált és karbantartott gépre van szükség, amit operátora úgy ismer, mint a tenyerét. Mivel nem hétköznapi formákról és fazettákról beszélünk, itt bármelyik felhasználó/gép ronthat.

 • Kell-e nagyobb bázisból rendelni a lencséket?

Sportszemüvege válogatja, mint korábban írtam a Leader-hez nem kell.

 • Lehet-e polírozni az ilyen fazettákat?

Lehet, de nem minden esetben. Mivel sportról beszélünk, ahol a fej pozíciója gyorsan változik, hogy hova nézünk és fókuszálunk az még gyorsabban, így az esetleges becsillogás miatt nem javaslom. 

 • Ha mégsem adja ki „tolható a PD”?

A tűrésekkel foglalkozó cikkem szerint, minimálisan, adott esetben „tolható”, de inkább törekedjünk a tökéletes munkára például decentráltan rendelt lencsékkel.

 • Áthelyezhető-e másik keretbe? Illetve átcsiszolható-e egy ilyen lencse?

Igen, de fontos, hogy bármilyen gyártó két ugyanolyan sport kereténél a kalibernél lehet 0.05 százados, de akár tizedes eltérés is, így nem tudjuk tökéletesen összeszerelni/sprengolni a szemüveget. A lencsék átcsiszolhatóak. Egy döntött fazettás 1.5-ös lencsét elég egyszerű, de például egy vastag lencse, step-bevel, trivex alapanyagból automata csiszoló nélkül szinte lehetetlen tökéletesre csiszolni.

 • Párásodhatnak az ilyen szemüvegek?

Igen, a fizika, az fizika. Az arcformák eltérőek, a sportvédő-szemüvegek eltérőek, a lencsevastagságok eltérőek. A szemünk körül - ha zártabb – a levegő melegebb lesz, mint a szemüveg másik oldalán, így pára képződhet. Használjunk Leader vagy egyéb párásodás gátlót! Ha még mindig kevés, akkor fúrjuk meg a pár helyen a lencséket halántéknál 1.8 vagy 2.0-ás furatokkal, majd szélezzük le a furatokat. Speciális esetben 6-8 furatra is szükség lehet. 

 • Macera a sportszemüveg? Milyen árban van? Melyik a jobb, a drágább, vagy az olcsóbb? 

Nem, az éles látás a sportban vagy bármilyen helyzetben soha nem macera. Sokan vannak (kamaszok, felnőttek, idősek) akik hajlandóak áldozni, hogy extrémebb körülmények között is a szemükkel begyűjthető maximális információhoz juthassanak. Sokan valamiért azt hiszik, hogy egy ilyen szemüveg olcsóbb, mint egy rendes, vagy sokkal drágább. Nagy általánosságban ugyanannyi, esetleg picit drágább. Tipp: Kombinálhatóak is a funkciók, akár napszemüveg lencsékkel a sport-védő szemüvegbe és van egy napszemüvegünk is, vagy éjszakai autóvezető lencsék hasonló keretekbe, de akár fényre sötétedő progresszív lencsék 1.67-es törésmutatóval, legyen az kerékpározás vagy vitorlázás, csakhogy néhány példát említsek.

 • Van erre specializálódott márka Magyarországon?

Hogyne lenne! Ez a Leader márka, amit a Breitfeld & Schliekert forgalmaz (Magyarországon az Argus Optik). Többféle méretben és színben gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Megfelel a „RUB” féle európai sport szabványnak, és kimondottan sporthoz, illetve versenysporthoz lett fejlesztve. Ezen keretek katalógusa megtekinthető akár online, akár nyomtatott verzióban. Természetesen optikánkban érdemes 4-8 ilyen keretet tartanunk más-más méretben és típusban, hogy vevőink kézbe vehessék és könnyen kiválasszák a nekik megfelelőt. 

Milyen irányelvek és követelmények ezek, amiknek megfelel az összes Leader sport-védőszemüveg (a teljesség igénye nélkül)?

89/686/EEG – Európai védőeszköz szabvány. Lehet például egy sportszemüveg, amit arra terveztek, hogy viselésével megvédje az egyént egy vagy több, egészséget és biztonságot érintő veszélytől. Professzionális és magánjellegű (például sport, szabadidős tevékenység, háztartási) használatra tervezték.

EN166:2001 - Szabvány alkalmazandó a legtöbb, a szem károsítására alkalmas, vagy a látás romlását okozó veszélyek elleni egyéni szemvédőre.

ASTM F803-03 – (ASTM-American Society for Testing and Material) Ez a szabvány a szem védelméről szól, ami célzottan teszteli a megfelelőséget a különféle sportágak tekintetében. Pl.: a lencse fazetta tekintetében.

RUB – Ez egy iskolai sport szemüveg teszt. A Bochumi Egyetem sport minősítése, ami „különösen ajánlott iskolai sportokhoz”. (Zöld és sárga címkés minősítés létezik, amiből a zöld a magasabb minősítés,)

Mint mindig, valószínűleg hosszan lehetne még írni a témáról, egyelőre ennyit osztanék meg a kedves olvasóval. Kellemes böngészést a sport-védő és sportszemüvegek világában, és sok elégedett sportos vásárlót még az ünnepek előtt!

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!