Sportszemüvegekről általánosságban

Sokaknál a nyár és a sportszemüveg teljesen összefüggő kapcsolat, azonban az elmúlt években és főként a COVID ideje óta egyre többen élnek aktív, sportos, egészségesebb életet, és választják a sportolást kikapcsolódásként a hétköznapok rohanásából. Mondhatjuk, hogy a sportszemüveg és a nyár kapcsolata már nem kizárólagos, sokaknál az életvitel miatt egész évet átölelő sportszemüveg használatról beszélhetünk. Ráadásul egyre többen nemcsak a cukrászdába mennek el, hanem komoly teljesítmények eléréséért rendszeresen heti 10+ órát is edzenek, hogy azon az egy versenyen, azon az egy napon, ahol teljesíteni szeretnének, a legjobb formában tehessék azt. Nekik a sportszemüveg nemcsak trendi kiegészítő, hanem a teljesítmény egyik fő záloga is. 

Felvetődik a kérdés, hogy mi is az a sportszemüveg, mitől lesz egy szemüveg sportszemüveg?

Attól, mert valami színes, még nem sportszemüveg. Sajnos ez gyakori negatív személyes tapasztalatom, hogy sokan, sok helyen a színes szemüvegeket, mert szép csillogó lencséjük van, már sportszemüvegnek aposztrofálják. És attól sem sportszemüveg a szemüveg, ha olyan márkajelzés van rajta, amit egy olyan gyártó gyárt, aki amúgy sportszemüveggyártásban a legerősebb, mert elsősorban kereskedelmi szempontok miatt még a sportszemüveggyártásban erős cégek is gyártanak utcai vagy akár optikai kereteket is (miért is ne?) ötvözve olyan tulajdonságokkal, amelyekkel a sportszemüvegeiket felruházzák.

Akkor mitől sportszemüveg a sportszemüveg?

Alapvetően mind a keret, mind a lencse kérdésében a két legfontosabb követelmény egy sportszemüveg esetében a tartósság és a biztonság. A komoly sportszemüveggyártók mind-mind saját keretalapanyagot, alapanyagokat fejlesztenek, ahol a fő szempont még ezek mellett a strapabíróság, kényelem és a súly. Nagy hangsúly van az arcra ívelődő - sok esetben a magas bázisgörbületű lencsés megoldással gyártott - formán, az állíthatóságon, a szemüveg szellőzésének megoldásain, és nagyon fontos, hogy a különböző típusú sportokhoz megtalálják a legoptimálisabb típusú szemüvegformákat. Nem ritka, hogy a neves sportszemüveggyártók egy-egy új termékük bevezetése előtt komoly sportegyesületet vagy sportolót is bevonnak a tökéletesítésébe, úgy, hogy a terméket odaadják használatra/tesztelésre a sportolóknak, akik a heti 10-20-30 óra edzés közben kiszűrik az esetleges kényelmetlenségeket, és javaslatokat tesznek a termék jobbá tétele ügyében. Természetesen itt is nagy a hangsúly a divat és a trend diktálásán is, ami a mai világunkban az egyik legfontosabb mozgató rugója a kereskedelemnek.

Amennyiben jobban belegondolunk, mindenki szereti megtalálni a hozzá legjobban illeszkedő ruhát, cipőt, autót, órát, szemüveget, így nem szabad kézlegyintéssel elintézni a szemüveg iparág ezen vonalát sem, és érdemes belemélyedni az egyes gyártók technikai fejlesztéseibe, és érdemes egy kicsit a sportban is szélesebb látókört szerezni, hogy biztonsággal mozoghassunk a sportszemüvegek kérdésében. 

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!