Szakmai szervezetek egyeztetése - 2024

Hónapok óta tudjuk és készültünk rá, hogy közös egyeztetés lesz a Magyar Optikus Ipartestület és a Magyar Optikus és Optometrista Szövetség között. A találkozó érzelmektől és energiától duzzadt, de végre elindulhatunk egy közös irányba.

A találkozóra a Zeiss bemutatótermében került sor, mivel annak megszervezését, és moderálását Rósa Gergelynek köszönhetjük. A szakmai szervezetek egyeztetésén, jelen volt Karvázy Attila az MKIK/ÁKT képviseletében; Szabadi Zsolt és Leányfalvi Tamás a szövetség részéről, valamint Szilágyi Zsolt és Kis Arnold az ipartestület képviseletében.

Korábban, még 2022-ben több személyes egyeztetés volt a két szervezet között, azonban a tevékenységeink és azokból adódó félreértések, konfliktusok miatt ezek elhaltak. Ezekből az optika szakma nem sokat láthatott, igyekeztünk a felszín alatt tartani. Viszont az elmúlt évben (és várhatóan idén és jövőre is) számos olyan felülről jövő, az optika szakmát érintő változás történt, történik, amely igényli, hogy a két szervezet kommunikáljon egymással, ezek tekintetében közösen lépjen fel. Ezt a közös kommunikációs platformot raktuk le most, átlépve vélt, vagy valós sérelmeinken, amely kezdeményezés, ha minden jól megy, nem is fog elhalni.

És, hogy ez konkrétan mit jelent? Azt, hogy a jövőben vállalja mindkét szervezet, hogy olyan új ügyekben, ahol jelenleg nincs hivatalos szervvel való egyeztetés és a saját tagságán túl is érinti az optika szakma résztvevőit, ott egymás véleményét kikérve fognak cselekedni. Elsőként erre a kommunikációs vonal fenntartására fogunk törekedni, amiben bízunk, hogy a tagságunk is egyetért és támogat minket.

A következő találkozó február végén lesz, ahol érdemi szakmai kérdésekben kezdjük meg az egyeztetést.

Amennyiben a tagságunknak van olyan témája, amivel jelenleg nem foglalkozunk, de kellene, írjátok meg nyugodtan az elnok@moi.hu / szovetseg@optika.hu címre.

Kis Arnold
Magyar Optikus Ipartestület, elnök

Szabadi Zsolt
Magyar Optikus és Optometrista Szövetség, elnök