Szakmánk védelmében


Sok éves munkánk gyümölcseként értük el, hogy megmaradt a szakmánk az érettségivel és kétéves szakirányú iskola elvégzésével végezhető tevékenységek között. Fontos volt azért is, mert minden a látással kapcsolatosan végzett munka, mindenképp 18 éves kor felettiek által kell, hogy végezhető legyen, a megfelelő tudás birtokában. Már csak  azért is, mert mind szakmai mind jogi felelősséget kell vállalnunk a dioptriát tartalmazó eszközök átadásakor! Ennek természetes „hozadéka”, hogy egy optika szaküzletben a jogkövető magatartás betartása kötelező, így dioptriát tartalmazó adatokat és az azzal kapcsolatos tevékenységeket kizárólag végzettséggel rendelkező szakember végezheti! Ennek a szakmai érdekképviseletnek a folyamatos munkája, ami az MKIK/ÁKT Optikus szekciójának a kiemelt feladata!

Nap mint nap hallhatjuk az optikai piacon, hogy mennyire nehéz jó munkaerőt találni, majd azt marasztalni, motiválni is, pláne a jelenlegi gazdasági helyzetben. Szintén „forró téma” az optikus képzés is, így biztató hír, hogy magyar állam a vonatkozó szakképzési- és adójogi rendelkezéseket felülvizsgálva, képzési támogatásokat (szocho- és egyéb adókedvezmény) helyezett kilátásba a saját munkavállaló képzésével kapcsolatosan, melyek elérhetőek a duális képzőhelyként történő regisztrálással vagy a megfelelő munkaszerződés módosítással. 

Kiss Helga jogász, adószakértő, a Portfolio hírportálon, 2023. szeptember 07-én megjelent cikkében felhívja a figyelmet arra, hogy „2023. július 1-től a szakképzési törvény tovább egyszerűsítette a saját munkavállaló képzésének szabályait, szocho - és adókedvezményekkel, munkajogi, valamint adminisztratív könnyítéssel támogatja a duális képzőhelyként regisztráló foglalkoztatókat.” A törvénymódosítások már mind hatályba léptek, így mindenképpen javasolt, a könyvelőkkel történő mielőbbi egyeztetés, hiszen ez végre egy olyan változás, ami több szempontból is kedvezőnek bizonyulhat. 

A témával kapcsolatban EZEN a linken elérhető, az Index cikke is.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!