A szaruhártya (cornea) sebgyógyulása

0

Minden szövetet érinthet olyan behatás, amelynek következtében megváltozik a szerkezete, sérül az anyagcseréje és károsodik a funkciója. A szaruhártya vonatkozásában sincs ez másképp. Miért kell mégis a szaruhártyát ért károsodásokról, sebzésekről külön beszélni? Ennek az oka az, hogy a szaruhártya (a továbbiakban SZH) különbözik a szervezet összes többi szövetétől.

hirdetés

A szaruhártya nem tartalmaz ereket, viszont bőven tartalmaz idegeket, anyagcseréje speciális, szövete átlátszó, a szem egyik törőközege, sőt, immunológiai védettséget is élvez. A szemgolyó rostos burkának a részét képezi az ínhártyával (sclera) együtt. Mikroszkóposan 5 réteget különböztetünk meg:

1. Hámsejtek rétege (epithelium).

2. Bowman lemez,

3. A SZH alapszövete (stroma corneae)

4. Descemet membran az endothel sejtek terméke.

5. Endothelsejtek rétege

Milyen események okozhatnak sebet a SZH-n?

Minden olyan folyamat, amely megszakítja a SZH bármely részének integritását. Ezek lehetnek műtétek, kórokozók által okozott sérülések, gyulladások (fertőzések:baktérium, virus, gomba), immunológiai gyulladások, trauma által kiváltott sebek. Tehát amikor sebzésről, sérülésről beszélünk, akkor azon értjük a SZH bármely szövetének bármilyen etiológiai faktor által kiváltott károsodását.

A corneában minden sebgyógyulás heget eredményez, amelynek következménye a SZH elszürkülése. Ez lehet kisfokú, vagy kifejezett – akár az egész SZH-ra kiterjedő. A sebgyógyulásban az epithel sejtek sérülése játssza a fő szerepet. Ezért , ha az epithelium sérülése kisfokú , kis heg keletkezik, hosszan fennálló hámhiányok (pl gyulladásokban) esetében nagy, vaskos homályok jöhetnek létre, amelyek vaksághoz vezethetnek.

Speciális esetek

Vannak olyan speciális esetek, amelyekben a sebzés folyamán nem keletkeznek hegek és a SZH nem szürkül el. Ilyen a lamellaris szaruhártya átültetés(LKP), amikor a felszines beteg részt eltávolítjuk akár a SZH teljes átmérőjében és egy ép, donorból vett cornea réteget ültetünk a beteg rész helyére. Hasonló a helyzet fotorefraktív keratectomiáknál (PRK) is, bár itt kisebb nagyobb mértékben számolhatunk heg (haze) kialakulásával. Ezekben az esetekben a stroma sejtjei nyugalomban vannak; a SZH lamellái összetapadnak a LKP-ban vagy a SZH gyorsan behámosodik (PRK).

A SZH sebei gyógyulhatnak egyszerűen, amikor csak a SZH sejtjei és az általuk termelt kémiai anyagok vesznek részt a folyamatban. Egy, a SZH-ra merőleges sebzés, amely a SZH minden rétegét érinti, beindít egy sebgyógyulást, amelynek az eredménye hegképződés.

Hogyan zajlik ez a folyamat, és mely esetekben bonyolódik a sebgyógyulás? Süveges Ildikó, egyetemi tanár, az MTA doktora teljes írásából mindent megtudhatunk, amit erről a különleges szövetről tudni kell.

Megosztás.

Leave A Reply