Szaruhártya hegek és PKP-t követő posztoperatív astigmia optikai korrekciója sclerális konktaktlencsével 

0

A 2017. szeptember 22-23-án megrendezett Magyar Kontaktológiai Társaság X. Továbbképző Tanfolyama és Kongresszusa a Magyar Szemorvostársaság Cornea Társasága részvételével lehetőséget biztosított Andorfi Tamás és Szedő Gergely számára az optometrista szekció keretein belül, hogy bemutassák a kontaktológia peremterületéhez tartozó sclerális lencsék optikai rehabilitációs felhasználási lehetőségeit cornea hegeken, valamint perforáló keratoplasztikát követően.

“Az eddig általunk illesztett és nyomon követett sclerális lencsét viselő pácienseink közül bemutattunk két esetet, amelyeknél az eltelt nyomon követési idő alatt figyelembe vettük a páciensek komfortérzetét és az esetlegesen megjelenő, lencseviseléssel összefüggésbe hozható szemészeti szövődményeket. Az eredményeinkkel egy komplex képet kívántunk nyújtani a kemény kontaktlencsék ezen speciális fajtájáról és felhasználási indikációjáról.”

Tamás és Gergely első prezentált betegük egy 32 éves férfi. Egy látásélesség szűrővizsgálaton találkoztak vele, ahol kiderült, hogy 2011-ben a bal szemén, a cornea és a sclera érintettségével idegen test által okozott sérülés keletkezett. A sérülés által okozott hegek irreguláris astigmiát eredményeztek, amely jelentősen rontott a látásélességén.

V: 1,0 ünf
0,2 ünj

 

A sérülés után próbálkoztak optikai rehabilitációval, azonban a szemüveg és a lágylencse az irreguláris astigmia nagysága miatt, a kemény corneális lencse (RGP) pedig a zavaró féloldali lencseérzet miatt bizonyult sikertelennek.

A páciens kíváncsisága a szűréssel kapcsolatban csak a jobb (domináns) szemére vonatkozott, a sérült szemével kapcsolatos látáskorrekcióról már lemondott. A sclerális lencsének a folyadékteret bezáró optikai tulajdonsága miatt felvetődött a lencsepróba illesztésének lehetősége.

A lencse illesztésekor nehézséget jelentett a sérülés hatására létrejött heges sclera felszín. A cél mindenképpen a heg és a cornea érintésmentessége és áthidalása volt, amihez egy nagyobb (20mm) átmérőjű lencsét kellett alkalmazniuk…

A teljes cikkben két esettanulmányon keresztül mutatja be az optometrista-kontaktológus páros a korrekciót, továbbá az írás kitér a scerális lencse illesztési menetére, indikációira is.
A cikket keresse az Optikai Magazin legújabb számában!

Megosztás.

Leave A Reply