Szeretem a szemem – szeptemberi visszatekintés

0

A Szeretem a szemem projekt célját már a legtöbben ismerik, mégis mindig újra felhívjuk rá a figyelmet, hogy ne felejtse el egy olvasónk sem: abban is szeretnénk segíteni az Ipartestület tagjait, hogy mindig aktuális, megbízható, minőségi tartalmakat oszthassanak meg optikájuk közösségi média oldalain, amivel ugyanakkor edukálhatják, informálhatják a jelenlegi és a jövőbeli vevőiket is. 

Szeptemberben két izgalmas cikket készítettünk: az egyik a fényre sötétedő lencséket mutatja be a gyerekek szemszögéből, a másik pedig az egyre több rövidlátó gyermek és a karantén kapcsolatát vizsgálja.

Fényre sötétedő lencse a gyerekek szerint: coolság – A fényre sötétedő lencsék nemcsak nyáron népszerűek, hanem minden évszakban rendkívül kényelmes megoldásnak számítanak a szemüvegviselők körében. Méghozzá azért, mert valójában nem napsütésre, hanem az UV sugárzásra aktiválódnak, ami pedig minden évszakban jelen van, ezért a védekezés az év 365 napján fontos. Különösen igaz ez a gyerekek esetében, akiknek a szemlencséje még több fényt enged át, azaz az UV sugárzás is nagyobb dózisban éri őket. Szintén érdekes adat a gyerekekről, hogy a 12 éves korukig megszerzett tudást, 80 %-ban a látásuk segítségével sajátítják el, ezért ezt az érzékszervüket kiemelten kell óvni és védeni…

A témára már korábban is kitértünk! Érdemes lehet a korábbi, fényre sötétedő lencsékről szóló tartalmunkat is átolvasnia és megosztania, hiszen ez a téma mindig aktuális! 

Tényleg több a szemüveges gyerek, vagy csak úgy tűnik? – Nagyon érdekes – és egyben elszomorító – adatra derült fény a közelmúltban, mely igazából az optika szakmában dolgozókat nem igazán lepte meg. Egy Qustudio nevű szoftvergyártó cég 3 országban elemezte a koronavírus járvány első hullámai alatt, a gyerekek internethasználati szokásait. A 4-15 éves korosztály körében drámai emelkedést mért. Brit, amerikai és spanyol adatokat analizálva megállapították, hogy a brit családokban 100 %-kal emelkedett a weboldalak, applikációs látogatásának gyakorisága 2019-hez képest. Napi szintre lebontva ez 15 %-kal több internetezéssel töltött időt jelent. Vajon ez hatással lehet a gyerekek látására…?

A rengeteg kütyü előtt töltött idő nemcsak a rövidlátás korai kialakulása miatt lehet veszélyes a gyerekekre (is), hanem a digitális eszközök képernyői által kibocsájtott, akár retinakárosító hatású kék fény miatt is. Írtunk korábban erről is egy informatív, örökzöld cikket, amit érdemes lehet újra elővenni és megosztani.

Megosztás.

Leave A Reply