Szeretjük a szemünket – nyáron is

0

A nyári időszak sokszor uborkaszezonnak tűnik: kiürülnek a városok, mindenki a nyaralással van elfoglalva, egymást érik a programok, találkozók, az életünk pedig főleg szabadságok és helyettesítések szervezésével telik. Pedig ez az időszak is szolgáltat számunkra rengeteg muníciót: a szeretemaszemem.hu-n júniusban a napszemüvegek mellett számos olyan témát érintettünk, amelyek szorosan összefüggenek a nyári időszakkal, mégsem foglalkozik velük eleget. 

Ossza meg tartalmainkat ön is saját optikája közösségi média felületein, hogy minél több emberhez eljuthassanak szakmai tartalmaink! 

Alvással a jó látásért?

Van-e összefüggés az egészséges szem és a megfelelő alváshigiénia között? A kérdés tulajdonképpen költői, hiszen a válasz egyértelműen: igen. Az alvás hiánya, vagy a nem megfelelő minőségű és/vagy mennyiségű alvás okozhat látásproblémákat, melyekkel mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert.

Szemüvegtárolás egyszeregy – tok vagy nem-tok, ez itt a kérdés!

A megfelelő tárolás életet menthet – legalábbis a szemüvegünk élettartamára biztosan jó hatással lesz, ha nem csak a megfelelő tisztításra, de a megfelelő tárolásra is figyelmet fordítunk. Bár egyszerűnek tűnik a téma, biztosan ön is tanulni fog az alábbi írásunkból, így akármilyen rutinos szemüvegviselő is ön, érdemes tovább olvasnia! 

Rabokból lettünk szabadok – milyen az újranyitás szabad szemmel?

A karantén időszaka alatt is folyamatosan aggódtuk olvasóink szeméért, látásáért: felhívtuk a figyelmet a home office szemre gyakorolt hatásaira, és adtunk pár tippet arra, hogyan pihentessük szemünket, óvjuk látásunkat a négy fal között; elmondtuk azt is, hogy a sok otthon töltött idő akár szemszárazsághoz is vezethet, de pár okos ötlettel ettől is megkímélhetjük magunkat; később pedig arra vonatkozóan adtunk tanácsokat, hogy a szemüvegeseknek hogyan érdemes a maszkviseléshez viszonyulnia. Most végre az újra nyitás témakörét járhatjuk végig „szemvédelmi” szempontok szerint:

A tisztánlátás kedvéért

Az kizárt, hogy a bezártság örökké tartson, ezért foglalkoznunk kell a látásunkkal. Akár szabadban vagyunk, akár beltérben – a szemünk egészsége, a látásunk kiemelt figyelmet érdemel.

Kisokost is készítettünk! 

A modern világban minden ember előbb-utóbb legalább egyszer ellátogat egy optikába: vagy azért, mert látásproblémája van, vagy kontaktlencsét vásárol, esetleg minőségi napszemüveget szeretne, vagy egyszerűen csak tanácsra van szüksége. Mégis, amikor a látásvizsgálat és a látásellenőrzés közti különbségekről, vagy a szemüveg részeiről, esetleg a szemüveglencse-típusokról vagy felületkezelésekről van szó, az átlagember fejében nagy a zavar. Éppen ezért összeállítottunk egy három részből álló kisokost, amelyben összeszedtük a szakmát érintő legtöbb fogalmat, és röviden, közérthetően elmagyaráztuk őket. 

Optika-kisokos – Látásvizsgálattal, látásellenőrzéssel kapcsolatos fogalmak

Bár életünk során szinte mindannyian találkozunk az alábbi kifejezések valamelyikével, sokan még sincsenek tisztában azzal, melyik mit jelent. Összeszedtük az optikákban vizsgálat során leggyakrabban elhangzó szavakat és kifejezéseket, majd egy helyre gyűjtöttük és elmagyaráztuk őket, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek. Igyekeztünk közérthetően fogalmazni, amennyire a kifejezés engedte.

Optika-kisokos – Látásproblémákkal, szembetegségekkel kapcsolatos fogalmak, káros fények

Kisokosunk első részében azokat a kifejezéseket szedtük össze, amelyeket a látásellenőrzés, látásvizsgálat során hallhatunk. Most azokat az alapfogalmakat magyarázzuk el, amelyeket a látásunkkal, valamint a szemünk egészségével kapcsolatban hallhatunk gyakran.

Optika-kisokos – Keret- és lencsetípusok, felületkezelések, kontaktlencsével kapcsolatos fogalmak, a szemüvegkeret részei

A legtöbben nincsenek tisztában azzal, hogy milyen sok lehetőségük van, amikor a szemüvegükről van szó. Rengeteg típusú szemüveglencse és felületkezelés kérhető, a kontaktlencse-típusok sokféleségéről, és a hozzájuk köthető termékekről nem is beszélve. Összeszedtük a legfontosabb alapfogalmakat a témában, hogy már úgy látogathasson el legközelebb az optikai szaküzletbe, hogy pontosan tudja, mit szeretne.

Megosztás.

Leave A Reply