Szokatlan fenntartható szemüvegkeret-alapanyagok

0

Ez a cikk egy fordítás az EYESTYLIST.com online magazinról.

Ahogy a fenntarthatóságról folyó párbeszéd egyre erőteljesebb lesz a mi szakmánkban, egyre változatosabb lesz a különböző öko-alapanyagok palettája is. Többféle megközelítés is helyet kap a kategóriában: vannak szemüvegek, amelyek teljesen újrahasznosíthatóak, vannak, amelyek újrahasznosított alapanyagokból készülnek, de vannak olyanok is, amelyek növényi eredetűek, így akár komposztálhatók is. Jelen cikk az utóbbi két kategóriára hoz olyan megoldásokat, amelyek 2020-ban nagyot taroltak. 

A divatipar az utóbbi időszakban olyan alapanyagokat mutatott be, mint a biobőr, a bambusz és a kender, a kukoricakeményítő, a ricinusolaj, a gombagyökér (MycoTEX), a banán és az ananász, ezek mellett pedig számos példát láthatunk újrahasznosítható alapanyagok, feleslegessé vált alkatrészek vagy hulladéknak szánt anyagok újra felhasználására is. 

Most három olyan független európai szemüvegmárkát hoztunk, amelyek megalkotói olyan alapanyagokat vagy eljárásokat alkalmaznak, amelyekkel fenntarthatóvá teszik a keretek gyártását. 

EOE Regrind (Svéd Lappföld)

Az EOE (akikről írtunk már korábban ITT is) Regrind napszemüvegei régi, feleslegessé vált keretekből készülnek. Ezeket a többlettermékeket összegyűjtik, szortírozzák, majd alapanyaguknak megfelelően különböző eljárásokkal tömböket alkotnak belőlük. Az új keretek színezése függ a régiek eredeti színétől vagy színkombinációitól. Az első Regrind kollekció főleg sikkes fekete napszemüvegekből állt, amelyeket apró színes flekkek díszítettek. Idén az EOE kiterjesztette a kollekciót optikai keretekre is. 

Aéras Collection – Ferilli

  1. Ferilli Eyewear (Olaszország)

A Ferilli egy olasz brand, amely kaktusszal dolgozik. Ezeket a szemüvegkereteket kizárólag Olaszországban készítik, és jól megkülönböztethetőek egyedi mintázatuknak köszönhetően. Új kollekciójuk neve „Aéras”, ami görögül annyit tesz, hogy levegő. A hat keretből álló gyűjtemény fügekaktuszból és ébenfából készül, amelyeket Puglia legfestőibb falvainak dedikáltak. 

  1. Ochis Coffee (Ukrajna)

Max Gavrilenko 2018-ban alapította az Ochis Coffee szemüvegkeret-márkát (amelyről már korábban is írtunk ITT. Az öko brand olyan újrafelhasználható, organikus alapanyagokat használ, mint például kávézacc és a len; ezek remekül helyettesítik a műanyagot. Rögzítéshez szójababolaj-alapú ragasztót használnak. Az Ochis keretek komposztálhatóak és természetes kávéaromával rendelkeznek. 

Szeretnénk itthon is forgalmazott szemüvegkeretekről írni! Ha szeretne márkájával, újdonságaival megjelenni az Optikai Magazin Online Trend rovatában, de a cikk megírását inkább profira bízná, ajánlatunkért vegye fel velünk a kapcsolatot a hirdetes@optikaimagazin.hu e-mail címen! 

 

 

Megosztás.

Leave A Reply