A Dental World-ön jártunk

Abban a megtiszteltetésben volt részünk, hogy mint az MKIK/ÁKT tagja, Szodorai Margit és jómagam meghívást kaptunk a Fogtechnikus Szekciótól a 2023-as Dental World szakmai kiállítására és annak megnyitójára.

Hasonlóan a mi szakmánkhoz itt is elég sok lehetőséggel rendelkeznek mind a fogtechnikusok, mind az ebben a szakmában dolgozók. Komoly képzési rendszerük van felépítve, magas színvonalú oktatással és erős kamarai képviselettel rendelkeznek. A találkozón megerősítésre került, hogy a szakmáink (fogtechnikus és optikus) közös együttműködését tovább erősítjük, mind a képzés, mind a működési szabályok, illetve a szakmai érdekképviselet terén. Újabb találkozóra került sor a két ipartestületi elnök között.

Az előadások témáit figyelembevéve, illetve Pósáné Szűcs Erikával, Szodorai Margittal valamint a képzésben résztvevőkkel való találkozás során, újra előkerült az oktatás színvonalának fontossága, az elméleti és gyakorlati oktatás naprakészen tartása, valamint az oktatók helyzete is. 

Rengeteg terméket és szolgáltatást kínáló kiállítót láttunk. Igyekeztünk ezt fényképekkel is bemutatni. Természetesen, itt is megtalálhatók voltak a nagy multi cégek igazán impozáns „szigetei” és a szerényebb egységstandok is. Felvonultatták az egész szakmai „arzenált” a kéziszerszámoktól a 3D eszközökig. A legmodernebb digitális technológia is jelen volt: legyen az üzleti adminisztrációt segítő vagy gyártástechnológiában nélkülözhetetlen program. A kiállítókkal való beszélgetéseim során hasonló témák kerültek szóba – munkaerő, költségek, árak/bérek viszonya, végzettséggel rendelkezők aránya, és a kamarai jelenlét fontossága, stb. – így szinte azonnal „szót értettünk” egymással. Mindegyikük megemlítette az eszközpark modernizálásának szükségességét, elkerülendő a technikai lemaradás veszélyét. Komoly matematikai- üzleti stratégiai feladat legalább megtartani, de inkább fejleszteni egy fogtechnikai vállalkozást! (Akárcsak egy optikát!!!)

Igazán közvetlenek, mondhatni barátságosak voltak „testvérszervezetünk” tagjai. Ezúton köszönöm a meghívást és a szíves fogadtatást! Sok sikert és jó egészséget kívánok nekik!

Remélem az Optika Hungary következő rendezvényén találkozunk!

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!