A látás hónapja biztos, hogy az éleslátásról szól?

Nyakas Márta diplomás optometrista és kontaktológus kolléganőm számomra egy igazi mentor. Tudása, tapasztalata és nem utolsó sorban barátsága mentsvár nekem a mindennapokban és sokszor egy hosszú, frusztrációkkal teli nap után remek ötleteket szoktunk megvitatni egymással. Nagyon szeretem, hogy mindig előrelátóan gondolkodik és precizitása, szakmai felkészültsége ugyanolyan megkérdőjelezhetetlen, mint a mérhetetlen tisztelet, valamint igényesség, amivel a munkáját végzi a mindennapokban a szüleivel karöltve. Ebben az évben Mártival közösen jelentkezünk októberi cikkel, mert szakmai beszélgetéseink során arra jutottunk mindketten, hogy fontos idén is egy közös gondolkodást indítanunk a nagybetűs Optika Szakmában. Mindehhez összeszedtünk az október hónapra jellemző eseteket is, melyekkel szemléltetni igyekszünk az ingyenes látásellenőrzéshez ambíciókat a páciensek részéről. Október hava egészen biztosan minden szakmabeli kollégának a fókuszában van és bízunk abban, hogy elindul egy jövőt formáló beszélgetés a szakmai berkekben, amelynek végre nem a szakma megosztása lesz a konklúziója és az ellenségeskedés, hanem egy szép közös cél, mondjuk az, hogy csináljunk minél több szemüveget és neveljük igényességre Magyarország lakosságát, ha a látásunkról van szó.  

A „látás hónapja” évről évre fejtörést okoz a szakmán belül. A hosszú évek óta megszervezett kampány önmagában egy kiváló kezdeményezés arra, hogy az egyébként nem éppen egészségtudatos lakosság figyelmét felhívjuk a jó látásélesség fontosságára, hiszen sajnos még a fiatalabb páciensek között is gyakran találkozunk olyannal, aki 4-5 éve járt csak látásvizsgálaton és idősebbek esetén a 8-10 év sem ritka. Ilyenkor októberben talán többen is felfigyelnek a kampányra és eszükbe jut, hogy ideje elmenni egy vizsgálatra, mert a szemüveg már tényleg nem olyan jól funkcionál, illetve a már korábban is észlelt panaszok valahogyan ilyenkor, amikor érezhetően rövidülnek a nappalok, kifejezetten aktuálissá válnak.

Sajnos az utóbbi években egyértelműen megfigyelhető az, hogy szinte egymás alá licitálnak az optikák abban, mi mindent adnak ilyenkor ingyen. Elsősorban díjmentes látásellenőrzést kommunikálnak, de mégis lépten-nyomon megjelennek a „díjtalan látásvizsgálat”, a „computeres szemvizsgálat ingyen” és az „ingyenes computeres 3D látásvizsgálat” hirdetések a nyomtatott és az online marketingben is. Amikor egy tevékenység végzéséhez az út sok éves tanulást, tapasztalatszerzést és befektetést jelent, erősen kérdéses végül a szolgáltatást ingyenesen elvégezni, illetve tulajdonképpen tegyük a kezünket a szívünkre és lássuk be, senki sem szeret ingyen dolgozni. Az ilyenkor szakemberhez forduló emberek 98%-a egyáltalán nem néz utána, hogy egy ingyenes látásellenőrzés során, eredetileg nem vizsgálatot kap. Persze nyilvánvalóan a díjmentes dioptria meghatározásnak is meg van oka az optikák részéről, hogyha reálisan nézzük, akkor muszáj ezt elvégeznünk ahhoz, hogy egy új korrekciós eszközt tudjunk javasolni páciensünknek. A visus-meghatározástól még nem feltétlenül tudunk egy új vásárlót szerezni, hiszen másik korrekciós termék vásárlására a látásvizsgálat alatt megszerzett információink adnak nehezen megkérdőjelezhető tárgyalási alapot. A látásvizsgálat elvégzése viszont magas szaktudást igénylő tevékenység, amelyet egy optometrista vagy egy szemész szakorvos végez, illetve a szemvizsgálatot pedig pláne csak az utóbbi hivatású személy. A magas minőségű látásvizsgálat folyamatának pedig fontos feltétele az is, hogy egy üzlet kiemelkedő infrastruktúrával rendelkezzen, ez pedig nem csak a korszerű eszközpark fenntartását jelenti, hanem a forgalmazott optikai termékek minőségét is. A gyártók különleges látásélményt ígérő, individuális lencséinek illesztéséhez szükséges gépek esetében, jellemzően licensz díjakat kell fizessen egy optika, mert csak a megfelelő software és centráló berendezések használatával lehetséges a technológia értékesítése. Ha mindezt végiggondolom optometristaként, akkor arra a következtetésre jutok, hogy egyáltalán nem volt számomra a koncepció része egy üzletben az ingyenes munkavégzés, pontosabban az, hogy az általam végzett szolgáltatásért a tulajdonos ne tudjon pénzt kérni. Ha pedig elképzelek egy optika tulajdonosi szemléletet, akkor pedig pláne nem jó ötlet hosszú, de rövid távon sem egy prémium szolgáltatás ajándékozása úgy, hogy nem minden esetben történik ennek következtében vásárlás. Hogyha pedig az optikus szememmel nézem az októberi eseményeket, akkor szinte alig győzöm követni az ilyenkor elém kerülő kuponokat, melyeken hatalmas kedvezménnyel árusított és számomra sosem hallott lencse típusokat látok, mint például a „többfunkciós olvasószemüveg” vagy a „kiterjesztett olvasószemüveg”. 

Ha az ingyenes szemüvegfelírás kérdéskörén túltekintünk, akkor pedig talán még inkább aggasztó folyamat az, hogy október havában megjelennek az akció-akció hátán folyamatok is az üzletekben. „Ahány éves annyi százalék kedvezményt kap”, „20% kedvezmény a keretre és még 30% kedvezmény a lencsékre”, „45%-os kedvezmény a legmodernebb multifokális szemüvegekre” és talán a legmegdöbbentőbb: „akár 50% kedvezmény komplett szemüvegekre”. A közösségi média felületein sok üzlet már szeptemberben beharangozza: "készülj, mert jön az október" és mostanra a szemészeti osztályokon gyakran az ott dolgozók is azt az instrukciót adják a pácienseknek, hogy majd októberben csináltassák meg a szemüveget, mert akkor akciós lesz. És bizony, sokan várnak is a szemüvegkészítéssel októberig, hogy végül pedig ugyanazon az áron készüljön el, mint az év többi hónapjában. Hangsúlyoznám, az a jelenség, hogy ilyenkor tömegeknek eszébe jut a látásélesség fontossága és az, hogy már a szemész szakorvos társadalom is felhívja erre az időszakra a figyelmet, az fantasztikus eredmény, de lényeges volna a gyakorlatban a vizsgálatot végző szakemberek tapasztalatai alapján mérlegelni a jövőt, ahol pedig az alábbiak történnek:

(És nem, a film cselekménye nem kitalált történeten alapul, a történet szereplői nem kitalált alakok, mindennemű egyezésük a valósággal csupán az október műve.)

31 éves férfi, távoli panaszokkal, 2009-ben volt refrakciós sebészeti műtéte, elmondása szerint azelőtt -1.75-ös dioptriával rendelkezett. A 2021-es vizsgálaton már -1.00/-1.00-es korrekció volt a javaslat a megfelelő látásélességhez, most, 2023-ban szintén. A vizsgálatot követően, elmondta, hogy igazából májusban már járt a klinikán ahol operálták és ugyanezt mondták, illetve azt is, hogy nem végeznek újabb műtétet, de szemüveget természetesen nem szeretne.

71 éves férfi, panasza nincsen, de diabetes mellitus miatt rendszeresen gyógyszert szed és nagyon régen járt szemfenék vizsgálaton, így emiatt érkezett most is a „szemészetre”.

26 éves férfi, a panasza az, hogy távolra homályosan lát. 2020-ban már kapott javaslatot -1.50/-1.50 D korrekcióra, azonban, továbbra sem szeretne szemüveget, hiszen csak ritkán vezet.

72 éves férfi, a vizsgálat előtti napon injekciózták a bal szemét, a leleten AMD non-exsud od. et exsud os áll. Panasza az, hogy fél éve készült a szemüvege és homályosan lát, illetve információra lenne szüksége arról, hogy mire számíthat, amiatt jött, mert ezt most ingyen megkaphatja.

20 éves férfi, a látásélességére nincsen panasza, sosem volt szemüvege, de érzékenynek érzi a szemeit és poros környezetben dolgozik, valamint a szabadidejében számítógépes játékokkal játszik. Ugyanezek voltak a panaszai 2020-ban, 2022-ben és 2023-ban is, a minden alkalommal javasolt kékfény védelemmel ellátott lencsés szemüveget pedig még mindig nem szeretné viselni és műkönnyet sem szeretne használni. 

76 éves nő, 2020 óta jár optikába vizsgálatra októberben, mert a pandémia óta a kórházba nem megy. 2021 óta a korábban felírt szemüvegeit nem is viszi a vizsgálatra, mert azok szerinte jók, illetve véleménye szerint neki nem is kell semmilyen szemüveget hordania mindig, kifejezetten szemfenék vizsgálatot szeretne, természetesen ingyen. (Korrekciója: +1.75/+2.00 ADD: 2.50)

18 éves nő, aki csak kontaktlencsét visel, amelyek dioptriáit szeretné ellenőriztetni, amit körülbelül 1 éve használ. Most nagyon rossznak érzi a látását, nem tudja milyen dioptriát használ és hogy honnan vannak a lencséi. (A legjobb korrigált visus az esetében binokulárisan 0.5 volt.)

68 éves férfi, 2022-ben panasza nem volt, úgy érzi „mindenhova jól lát, csak közelre és távolra is homályosan”, az akkor felírt szemüvegekkel a visus 1.0-re korrigálható volt, de szemüveg nem készült, illetve most is csak azért kért vizsgálatot, mert ingyen van és úgy gondolja „szürkehályog kezdemény” van a szemein.

39 éves kontaktlencsét viselő nő, (2007-ben az egyik szemén retina leválása volt, emiatt már csak a bal oldalon használja a -9.50-es dioptriát), akinek szemüvege hosszú évek óta nincsen, új munkahelyen helyezkedett el és orvosi igazolásra van szüksége a monitoros munkakör miatt, ingyen. 

56 éves férfi, vasszilánk ment a szemébe körülbelül fél éve, azóta nem érzi jónak egyik szemüvegét sem, de nem szeretne csináltatni most sem semmilyet.

37 éves panaszmentes nő, csak „megnézetni” szeretné a szemeit, mert 10 éve monitor előtt dolgozik, illetve mert most a vizsgálat ingyenes.

69 éves nő, 2016-ban jelezték először neki, hogy szürkehályogja van mind a két szemén. Ezt a 2020-as vizsgálat is megerősítette, korrigált visusa ekkor már 0.5 volt binokulárisan, 2022-ben pedig bevallotta, hogy már kétszer visszamondta a szürkehályog műtét időpontját, most is csak az ingyenesség és a kíváncsiság hozta el vizsgálatra, valamint reméli, hogy ilyenkor „van idő egy öreg hölggyel beszélgetni”. 2023-ban „Én egy vacak nő vagyok” kijelentéssel illette magát, hiszen a tavalyi javaslat ellenére sem járt még szürkehályog műtéten, a visusa binokulárisan 0.3.

72 éves nő, aki zöldhályog gyanú miatt szeretne vizsgálatot, kifejezetten szemnyomás méréssel, olvasó szemüvege pár hónapja készült, panasza nincsen, de sokszor fáj a feje és szédül is. Az anamnézis felvétel során kiderül, hogy hosszú évek óta kezelik szemcseppekkel a rendelőintézetben, de úgy döntött márciusban, hogy nem csepegtet többet és nem is megy kontrollra nehogy megszidják. (A szemnyomás mindkét oldalon 35 Hgmm.)

32 éves nő, pirosnak látja a szemeit, illetve egy hónapja fényérzékeny a jobb szeme, mellyel szemmel láthatóan hunyorog. A korrigált visus mindkét oldalon 1.0, de a réslámpás vizsgálat során a cornea szövetébe beágyazódott, erekkel körülvett fekete, 1-2 mm-es nagyságú idegen test látható.

62 éves nő, készolvasó szemüveget használ, panasza nincsen. Nem szemüveggel kapcsolatosan szeretne vizsgálatot, hanem mert javasolt rendszeresen a szemészetre mennie és tervei szerint ezzel váltja ki. (A vizsgálat végén megkérdezte a vizsgáló szakembert, tudna-e neki a hajára ajánlani valamit, mert nagyon megritkult az utóbbi időben.)

75 éves nő, 2020 óta minden évben kizárólag októberben keres fel optikát, ahol jelzi, csak ingyen vizsgáltat. A vizsgálat során már a gépi mérésnél kiderült, hogy szürkehályogja van, ami jelentősen rontja a látásélességét. Ő úgy értelmezte, hogy a részletes, pupillatágításos szemfenék vizsgálatot ezzel az ingyenes alkalommal kiváltja.

Látható, hogy ebben az időszakban megnő az igény a hiteles információforrástól kapott szaktanácsadásra, de rengeteg a telefonhívás is az érdeklődőktől, akiket csak az októberi ingyenesség és a kiemelt akciók érdekelnek. De mit tehet egy olyan optika (rengeteg ilyen akad), aki nem szeretne részt venni ebben a folyamatban, mert nála az egész év a látásról szól és a forgalmán semmit nem változtat az október? Sajnos sokszor csak magyarázkodni tud, amiért nincsen akció, amiért nem ingyenes a vizsgálat, pláne akkor nem, ha valamilyen papírt is szeretne róla a páciens. 

Nagyon sok helyen az október egyébként nem generál extra forgalmat, mert egész évben jól teljesít a minőségi munka miatt az üzlet, máshol ez az egy hónap sikerül olyan jól, hogy majdhogynem az éves árbevételt ez generálja. Továbbra is szeretném és szeretnénk a cikk szerzőiként hangsúlyozni, hogy a kezdeményezést rendkívül jó ötletnek tartjuk, a társadalmi figyelemfelkeltés szempontjából, de a gyakorlatban nagyon sokszor nem jól történik az elképzelés kommunikációja. A látásellenőrzés, a látásvizsgálat és a szemvizsgálat a mai napig a köznyelvben tévesen, szinonimaként használt fogalmak és sajnos, amíg egy ingyenesen elvégzett, komplex szolgáltatást gondolunk egy nagyobb árbevételű időszaknak kulcsának, addig ez elkerülhetetlenül a szakmai nívó esését fogja eredményezni. A hosszú évek alatt sikeresen rászoktattuk a magyar népesség egy jelentős részét arra, hogy tőlünk ebben a hónapban elvárja az általa feltételezett, teljes körű szemészeti gondozás ingyenes elvégzését, de lássuk be, kereskedelemből élünk. Amíg egy ember csak az ingyenes és az akciós részét látja az optika szolgáltatásainak, addig az egészségtudatos magatartásnak éppen csak a morzsáit hintjük el tudatában és elvész több fontos aspektusa is a folyamatnak, ami pedig a mi megélhetésünk és a szakmai értékek megőrzése. 

Az egyik népszerű internetes magazin szerint:

"Ingyenessé tették ezt az orvosi vizsgálatot egy egész hónapra: ezeken a helyeken elérhető

Több mint háromszáz vizsgálati ponton várják az érdeklődőket.

Október a látás hónapja, díjmentes látásellenőrzést, szaktanácsadást és szemüveg-ellenőrzést kínálnak az optikák.”  

Valóban így van már egyébként? Gondolkodjunk ezeken a sorokon. Nem lehet, hogy egyszerűen csak szóljon minden nap a látásról?

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!