A MOI Látásért Alapítvány a Katolikus Karitásszal

2022-ben délvidéken segített

A magyarországi Katolikus Karitász segítő tevékenységeinek felsorolására nem lenne elég ez a cikk. Most az Orvosmisszióra koncentrálunk és azon belül is a szemészeti szűrésre és a szemüveg adományozásra. A MOI A Látásért Alapítványa 2018 óta elkötelezett támogatója a Katolikus Karitász orvosmissziós tevékenységének. Tehetjük mindezt azért, mert a Carl Zeiss Vision Hungary Kft. immár 5. éve rendszeres adományozója a kezdeményezésnek. 

Az Orvosmisszió Kárpátalja, Vajdaság, Gyimesek legeldugottabb szórványtelepüléseire is eljut, hogy ott komplex prevenciós szolgáltatásokat nyújtson, olyan hátrányos helyzetű embereknek, akik az egészségügyi szolgáltatásoktól távol élnek. „Az Orvosmisszió ma Európában a „leg”-ek missziója. A legszegényebb, legnehezebben megközelíthető, a nagyvilág számára legkevésbé ismert, egészségügyi szempontból a legelhanyagoltabb, az itt élők helyzete pedig a legkilátástalanabb egész Európában. Ez motiválja orvosainkat és hallgatóinkat, hogy két-három hetente útnak induljanak.” (Dr. Vojcek László professzor, az Orvosmisszió vezetője).

Az önkéntes csapat tagjai (orvosok, medikusok, egészségügyi dolgozók, technikai segítők) az elmúlt 5 évben összesen 58 alkalommal, Kárpátalja, Délvidék és Erdély 27 településének óvodáiba és iskoláiba jutottak el, elvégezvén több, mint 5000 óvodás és kisiskolás szemészeti, fogászati és ortopédiai, több mint 3000 felnőtt EKG, vércukor és vérnyomás vizsgálatát, továbbá több mint 1000 nőgyógyászati- és rákszűrést. A vizsgálatok eredményeképpen a Karitász több mint 1000 szemüveget és több mint 1100 lúdtalpbetétet juttatott el a gyermekeknek. Az Orvosmisszió orvosainak és a Karitász helyi munkatársainak segítségével több mint 110 gyermek és felnőtt kivizsgálását és gyógyítását, műtétjét szervezte meg a munkácsi gyermekkórházban és magyarországi helyszíneken.

Nagy öröm kapcsolatban állni ilyen elhivatott missziós munkát végző emberekkel, minden találkozás velük egy kicsit helyrebillenti bennünk a segítségnyújtással összefüggő dilemmáinkat, mert Dr. Gombos Katalin, szemész a Szent János Kórház osztályvezető főorvosa és Kerekes Ákos, optometrista, Dr. Csaba Gábor, szakorvos, szintén a Szent János Kórházból, Palányi Éva, Kugler Erzsébet és Méri Zita, szakasszisztensek, olyan mély meggyőződéssel dolgoznak ezen a nehéz terepen, ami példaértékű számunkra. A Karitász részéről meg kell említenem Deák Andreát, aki az alapítványunkkal tartja a kapcsolatot és menedzseli az együttműködéskor felmerülő munkát.

2022-ben 73 szemüveg készült el a zömében délvidéki rászorulóknak. A Zeiss-szel az együttműködés gördülékeny és folyamatos, Székely Évi és Rósa Gergő személyesen is odaadó segítői a programnak, akik figyelmére mindig számíthatunk. Ez a fajta odaadó figyelem többet ér minden adománynál a segítő munkában.

2023-ban is folytatjuk a szemüveg adományozást, amit kiegészítettünk gyerek szemüvegkeretekkel is, amiket a MOI tagsága biztosít nekünk. A szemüvegek becsiszolását a Noptiker Optika Kft végzi el, ami egy újabb bizonyítéka annak, hogy a szakmánkban együttműködés van, ha segítségnyújtásról van szó.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!