EPR rendszer a gyakorlatban

- összefoglaló

2023. július 1-én a 80/2023-as kormányrendelettel lépett hatályba a kiterjesztett gyártói felelősség, azaz az EPR rendszer. Az Optikai Magazin Csonka Gabriella EPR szakértővel beszélgetett november 20-i műsorában, ahol alaposan körbejárták a témát és gyakorlati példákat is bemutattak. Az alábbi rövid leírásban összefoglaljuk a lényeget, de javasoljuk, hogy mindenki nézze végig a beszélgetést (az Optikai Magazin zárt csoportban), mert nagyon sok olyan alap információt tartalmaz, amire szükségünk van, hogy helyesen tudjunk eljárni a rendszer bevezetése és használata során.

Mi is az az EPR, kire vonatkozik?

Az EPR rendszert minden gazdasági szereplő köteles bevezetni vállalkozásában, aki hulladékot keletkeztet. A hulladék keletkeztetése alatt azt értjük, hogy gyárt, gyártat vagy importál és forgalomba hoz, vagyis úgynevezett körforgásos termékekkel dolgozik, amelyek körét a vonatkozó kormányrendelet egyértelműen meghatározza. Forgalomba hozatal alatt az első magyarországi értékesítést értjük. Ha egy másik hazai vállalkozás termékeit értékesítjük, akkor arra vonatkozóan nem leszünk EPR-kötelezettek, hiszen nem mi vagyunk az első forgalmazó. Ha külföldről – legyen az unión belülről vagy kívülről – származtatjuk az árut, akkor a körforgásos termékek tekintetében minden esetben fellép az EPR-kötelezettség. Abban az esetben is EPR-kötelezettek vagyunk, ha webshopot üzemeltetünk, hiszen a megrendelt termékeket ilyenkor minden esetben saját csomagolással látjuk el, nem úgy, mint egy üzletben személyes vásárláskor, ahol nincs plusz csomagolóanyag (csak maga az egyedi termék csomagolása). Az EPR-díj összege – némi plusz adminisztráció „fejében”- nulla lesz, ha a vevő külföldi és külföldre viszi a terméket (vélhetően) a csomagolóanyaggal együtt.

Regisztráció, nyilvántartás, bevallás

  1. Első feladatunk, hogy felmérjük a vállalkozásunkat és beazonosítsuk az EPR-kötelezettséggel érintett termékeket, csomagolásokat. Milyen csomagolóanyagokat használunk? Milyen marketing, műszaki, műanyag, egyszer használatos termékeink vannak, amik rövid időn belül hulladékot keletkeztetnek? Ez alapján regisztrálunk a MOHU rendszerben.
  2. Regisztrálnunk kell az OKIR oldalán is, itt az előzőhöz nagyon hasonló adatokat szükséges megadnunk.
  3. Ha a regisztrációk megtörténtek, fontos, hogy szerepeltessük az általunk kiállított számlán a kötelező záradékot, pl. „A kiterjesztett gyártói felelősségi díj az eladót terheli” vagy „A vevő nyilatkozata alapján az EPR nem kerül megfizetésre”.
  4. A rendelet szerint napi bontású nyilvántartást kell vezetnünk (lehet ügyviteli rendszerben vagy excel táblázatban, ez ránk van bízva), amiben fel kell tüntetni a keletkezett hulladék megnevezését, súlyát, KF kódját, eredetét, és ha külföldre megy az áru- a vevő adatait, adószámát.
  5. A nyilvántartás alapján negyedévente bevallást kell készítenünk, majd beküldenünk az OKIR rendszeren, ez alapján a MOHU számlát fog kiállítani a fizetendő gyártói felelősségi díjról.

A KF (körforgásos termék) kódokat nekünk kell meghatároznunk a rendeletben foglaltaknak megfelelően, több szempont alapján: csomagolás anyaga, gyűjtő vagy fogyasztói csomagolás, belföldi vagy külföldi beszerzés, önálló termék vagy alkatrész csomagolás, külföldre vitel. Lehetőségünk van társított csomagolás megadására, pl.: légpárnás boríték. Fontos, hogy a szemüvegtok nem EPR köteles, hiszen az nem csomagolóanyag, hanem a termék közvetlen épsége védelmére szolgáló tartozék. Szintén nem EPR köteles a gyártásközi hulladék, pl.: a szemüveglencse csiszolásakor leeső hulladék. Bevallás köteles viszont minden egyedileg, a saját cégünk logójával nyomtatott megrendelő lap, szóróanyag, reklámtáska stb.

Ugyan az első negyedéves bevallási határidő már eltelt, lehetőségünk van utólagos bevallás beküldésére, amit szakértő asszony szerint erősen javasolt megtenni, hiszen, ha még nem is teljesen világos a rendszer működése, sokkal jobb, ha benyújtunk egy nem tökéletes bevallást, mintha nem csinálunk semmit. Ha a hírek igazak, januártól a Nemzeti Adó-és Vámhivatal fogja ellenőrizni a bevallások meglétét, helyességét.

További információért, segítségért ajánljuk szakértőnket, akit az alábbi elérhetőségeket lehet felkeresni: Luko-Jana Tanácsadó Kft. https://luko-jana.hu/ +36-70-776-4010 

A múlt heti élő visszanézhető ITT.

Van véleményed? Vitassuk meg az Optikai Magazin Facebook csoportjában!